Președintele Vladimir Putin a convocat 160.000 de bărbați cu vârste între 18 și 30 de ani, cel mai mare număr de recruți din Rusia din 2011 încoace, în contextul în care țara intenționează să-și extindă efectivele militare, scriu jurnaliștii de la BBC.
Recrutarea de primăvară, pentru un an de serviciu militar, vine la câteva luni după ce Putin a declarat că Rusia ar trebui să își mărească efectivul militar total la aproape 2,39 milioane, iar numărul militarilor activi la 1,5 milioane.
Aceasta reprezintă o creștere de 180.000 de persoane în următorii trei ani.
Viceamiralul Vladimir Țîmlianski a declarat că noii recruți nu vor fi trimiși să lupte în Ucraina, în cadrul a ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială”.
Cu toate acestea, au existat relatări despre recruți care au fost uciși în lupte în regiunile de frontieră ale Rusiei și care au fost trimiși să lupte în Ucraina în primele luni ale războiului la scară largă.
Recrutare în ciuda eforturilor SUA de a obține un armistițiu
Actuala rundă de recrutare, care are loc între aprilie și iulie, vine în ciuda eforturilor SUA de a obține un armistițiu în război.
Violențele nu au dat semne de încetare marți, Ucraina anunțând că un atac rusesc asupra unei instalații electrice din orașul Herson, situat în sudul țării, a lăsat 45.000 de oameni fără curent electric.
Deși Rusia a refuzat un armistițiu complet mediat de SUA cu Ucraina, susține că a fost de acord să nu mai atace infrastructura energetică ucraineană. Într-o aparentă încercare de a nega că Moscova ar fi încălcat termenii acestui acord, oficialii ruși au declarat că i-au raportat lui Putin că dronele ucrainene au efectuat atacuri, fără a exista semne clare de pauză.
Creştere faţă de 2024
Rusia organizează recrutări în primăvară și toamnă, însă actuala rundă de 160.000 de tineri reprezintă o creștere cu 10.000 față de aceeași perioadă din 2024.
Începând de anul trecut, baza de selecție a recruților a fost extinsă prin ridicarea vârstei maxime de la 27 la 30 de ani.
Pe lângă ordinele de recrutare trimise prin poștă, tinerii ruși vor primi notificări și prin portalul de servicii de stat Gosuslugi.
În Moscova au apărut informații că ordinele de recrutare au fost deja trimise pe 1 aprilie prin intermediul site-ului oficial al orașului, mos.ru.
Tot mai mulți ruși încearcă să evite serviciul militar
Tot mai mulți ruși încearcă să evite serviciul militar optând pentru „serviciu civil alternativ”. Însă avocatul pentru drepturile omului Timofei Vaskin a avertizat, pe un canal de presă independent rus, că fiecare nouă rundă de recrutare de la începutul războiului a devenit o loterie: „Autoritățile inventează noi metode de a completa rândurile armatei.”
Pe lângă recrutările bianuale, Rusia a chemat un număr mare de bărbați ca soldați pe bază de contract și a recrutat mii de soldați din Coreea de Nord.
Moscova a fost nevoită să răspundă pierderilor masive suferite în Ucraina, peste 100.000 de soldați ruși fiind confirmați ca uciși, potrivit unei analize realizate de BBC și Mediazona. Numărul real ar putea fi de peste două ori mai mare.
Putin a mărit dimensiunea armatei de trei ori
Putin a mărit dimensiunea armatei de trei ori de când a ordonat trupelor să cucerească Ucraina, în februarie 2022.
Ministerul rus al Apărării a legat creșterea din decembrie 2023 a efectivelor armatei de „amenințările în creștere” generate atât de războiul din Ucraina, cât și de „extinderea continuă a NATO”.
NATO s-a extins pentru a include Finlanda și Suedia, ca rezultat direct al invaziei Ucrainei de către Rusia.
Finlanda are cea mai lungă frontieră a NATO cu Rusia, măsurând 1.343 km, iar premierul Petteri Orpo a declarat marți că țara sa se va alătura altor state vecine cu Rusia în retragerea din Convenția de la Ottawa, care interzice minele antipersonal.
Polonia și statele baltice au luat decizii similare acum două săptămâni, din cauza amenințării militare reprezentate de Rusia.
Orpo a spus că decizia de a relua utilizarea minelor antipersonal a fost luată pe baza unor recomandări militare și că populația Finlandei nu are motive de îngrijorare.
Guvernul de la Helsinki a mai anunțat că bugetul apărării va fi majorat la 3% din produsul intern brut (PIB), față de 2,4% anul trecut.
Articolul original poate fi citit AICI.