Cum alegi un design pe care să-l iubești toată viața? Și ce poți face ca să acoperi numele unui fost iubit/o fostă iubită? Cei mai buni artiști tatuatori, inclusiv cel al lui David Beckham, dezvăluie totul jurnaliștilor de la The Guadian
Găsește artistul potrivit pentru tine
„Clienții mei vin de obicei la mine pentru stilul meu,” spune Aly Sidgwick, tatuatoare la Take Note din Edinburgh. „Fac multe creaturi din pădure, cum ar fi lilieci, bursuci și păsări, dar și creaturi mitice.” Răsfoirea designurilor pe rețelele sociale poate fi de ajutor în alegerea unui artist, deși poate fi copleșitoare: „Gândește-te dacă vrei ceva îndrăzneț și colorat sau ceva delicat și subtil,” spune Sidgwick, „apoi caută online ce stiluri există și cine face astfel de designuri în orașul tău.” Fii pregătit să călătorești pentru artistul potrivit, adaugă ea.
Cercetează calificările artistului, spune Casey Marie, tatuatoare și proprietară a Seven Stones din Bristol. „Întreabă dacă are licență și asigurare.” Află detalii despre nivelul de igienă vizitând studioul sau verificând videoclipuri și recenzii online: „Întotdeauna deschid acele în fața clienților, ca să știe că sunt sterile.” Ia în calcul și costul, și discută clar prețul de la început: unii artiști, cum este Casey Marie, taxează per lucrare, în timp ce alții, ca Sidgwick, taxează pe oră. Majoritatea cer un avans nerambursabil la programare.
Gândește-te la ce tehnică ți se potrivește. Jemima Keziah este tatuatoare care folosește metoda manuală (hand-poke) la Crawe Tattoo din Leeds: „În loc ca mașina să miște acul, fac asta manual. E mai aproape de modul tradițional de tatuare. E puțin mai lent, mai blând și mai conștient.”
Ai încredere în artistul tău pentru a crea un design unic
„Întotdeauna le cer oamenilor să-mi trimită multe imagini de referință, ca să fim siguri că suntem pe aceeași lungime de undă,” spune Keziah, cunoscută pentru sirenele și designurile ei inspirate din natură. „Cu cât ești mai clar în ceea ce vrei, cu atât e mai mic riscul de greșeli. Niciun detaliu nu e prea mult. Dar este important și să-i oferi artistului un pic de libertate creativă.”
Louis Molloy de la Middleton Tattoo Studio din Manchester este artistul din spatele îngerului păzitor tatuat pe spatele lui David Beckham: „Mi-a oferit o descriere verbală a ceea ce își dorea, iar pe baza acelei descrieri am făcut o schiță, iar el a zis: «Da, exact asta e.» La început, l-a făcut fără aripi; acestea au fost adăugate cam un an mai târziu. Deseori este comparat cu o poziție de răstignire, dar eu îl descriu mai degrabă ca pe un scafandru olimpic în momentul în care stă pe platformă, chiar înainte de a sări.”
Salonele clasice de tatuaje au „flash sheets” – colecții de desene predefinite – expuse pe pereți sau în dosare; acestea „de obicei nu sunt personalizate și nici măcar nu sunt desenate neapărat de cineva din salon”, explică Sidgwick. „În zilele noastre, flash-ul este mai puțin răspândit, în favoarea designurilor personalizate, dar rămâne totuși un element de bază în saloanele de tatuaje old-school.”
Uneori, Sidgwick își invită clienții la o consultație: „De obicei au o idee clară și vor ca eu să o transpun în stilul meu. Unele dintre idei sunt foarte elaborate, cu o poveste de viață complexă în spate. Vor să exprime ceva legat de viața lor, despre cine sunt sau să comemoreze o persoană, un animal de companie sau ceva important pentru ei. Discutăm ideile lor pentru a vedea ce s-ar potrivi cel mai bine în spațiul pe care l-au alocat și cum ar arăta în realitate, comparativ cu ideea inițială.”
Gândește-te serios la design
„Întreabă-te: o să mi se pară această imagine la fel de cool și peste 20 de ani?” spune Molloy, care recunoaște că a devenit tatuator „pentru că era o modalitate instantanee de a intra în clubul băieților răi.” Casey Marie, în schimb, recomandă să stai cât mai mult cu un design înainte de a lua o decizie: „Folosește-l ca fundal pe telefon sau pune-l într-un grup pe WhatsApp și lasă-i pe ceilalți să-l desființeze.” Ea adaugă că majoritatea tatuatorilor sunt bucuroși să facă modificări până în momentul în care acul atinge pielea. „Mut șablonul de 100 de ori dacă e nevoie, și dacă tot nu e bine, ne putem întoarce altă zi.”
Alege ceva cu semnificație
Un tatuaj cu adevărat reușit este adesea unul care are o semnificație personală profundă. Poate fi un simbol al unei etape importante din viață, un omagiu adus cuiva drag, o reprezentare a valorilor tale sau pur și simplu ceva care te definește. Alegerea unui design care înseamnă ceva pentru tine crește șansele să-l apreciezi toată viața, indiferent de tendințe sau gusturi care se schimbă.
Chiar dacă poate părea tentant să alegi ceva doar pentru aspectul vizual sau pentru că e la modă, întreabă-te: Ce înseamnă pentru mine acest tatuaj? Ce vreau să-mi amintească sau să spună despre mine? Cu cât răspunsul e mai clar, cu atât decizia ta va fi mai solidă în timp.
Este o idee bună pentru un prim tatuaj
„Încearcă să te gândești la o amintire despre care știi sigur că nu se va schimba niciodată,” spune Casey Marie. Primul ei tatuaj a fost un cuvânt folosit de tatăl ei într-o scrisoare care i-a dat un sentiment de siguranță. „Eram foarte mică, dar acel cuvânt a rămas cu mine.”
Fii atent la tendințele trecătoare
„Dacă vrei ca tatuajul tău să fie original, nu alege ceva de pe Pinterest, pentru că toată lumea îl va avea,” spune Sidgwick. Molloy a văzut cum vin și pleacă tendințele încă de când și-a deschis studioul în 1981, „ca tatuajele tribale din anii ’90, care au ieșit complet din modă. Apoi a fost perioada tatuajelor religioase, cum sunt cele pe care le-am făcut lui Beckham și altora. După aceea a apărut moda ceasurilor de buzunar, cu ora exactă la care s-a născut copilul clientului.”
Este în regulă să te inspiri din designurile altor artiști, spune Molloy – tatuajul făcut lui Beckham a ajuns pe multe alte spate. „N-am avut niciodată o problemă cu faptul că alți tatuatori mi-au copiat munca. E aproape o regulă nescrisă în lumea tatuajelor: să plagiezi lucrările altora. O iei ca pe un compliment, pentru că, așa cum se spune, imitația este cea mai sinceră formă de apreciere.”
Dar amintește-ți să „mergi pe ce simți”, spune Sidgwick. „Nu copia ce are prietenul tău.”
Gândește-te bine la dimensiune și amplasare
La început, este mai bine să alegi ceva mic, sunt de acord tatuatorii. Totuși, „dimensionează tatuajul în funcție de zona corpului”, spune Sidgwick. „Nu-ți face o chestie minusculă în mijlocul coapsei, pentru că va arăta ciudat. Mai bine alege un loc ca încheietura mâinii sau glezna pentru un design mic.”
„La tatuajele mici, gândește-te bine la locul în care le faci,” completează Keziah. „Nu-l pune într-un loc foarte vizibil, cum ar fi pe antebraț, doar pentru că vrei să-l vezi. Tatuajele plasate fix în centrul unor zone mari și vizibile pot încurca dacă mai vrei să adaugi ceva mai mare mai târziu.”
Tatuajele de pe mâini se estompează în timp.
„Toate tatuajele, indiferent cine le face sau cât de bine sunt realizate, se vor deteriora în timp,” spune Molloy. „Este un proces natural, dar dacă le faci în zone precum mâinile, procesul este accelerat pentru că le folosești constant. Trebuie să le spui oamenilor asta, iar ei aleg dacă ascultă sau nu. Dar dacă le-ai spus, măcar iau o decizie în cunoștință de cauză.” Beckham nu a urmat unele dintre sfaturile lui Molloy.
Gândește-te cum ai putea să-l ascunzi, dacă va fi nevoie
Tatuajele sunt mult mai acceptate în societate decât înainte, așa că locul de muncă nu mai este o problemă atât de mare: „Foarte mulți profesori au tatuaje,” spune Keziah. „Și nu au doar unul sau două – sunt plini de tatuaje. Eu n-am avut niciun profesor tatuat când eram mică. Dacă aveam, probabil m-ar fi inspirat mult. Așadar, nu e obligatoriu să le ascunzi, dar poate ar fi bine să le faci într-un loc care poate fi ascuns, dacă e nevoie.”
Fii sincer cu tine în privința rezistenței la durere
„Tatuajul doare, dar e o durere suportabilă,” spune Molloy. „Cred că cea mai bună comparație e cu arsurile solare – senzația aceea fierbinte, usturătoare. Unele zone dor mai tare, cum ar fi coastele, abdomenul sau articulațiile, dar pe părțile mai cărnoase, durerea este gestionabilă.”
Dacă ești anxios din cauza durerii sau acelor, tatuatorul ar trebui să te poată liniști. „Întreb mereu clienții: «Ai probleme cu sângele sau acele?» Dacă știu că nu le place să vadă ace, îmi întorc spatele când pregătesc echipamentul, ca să nu vadă ce fac,” spune Casey Marie.
Evită tatuajele cu numele partenerilor
„Am acoperit atât de multe nume,” spune Sidgwick. „Dacă vrei un nume, mergi pe al copilului tău – e mult mai puțin probabil să regreți.”
Dacă un tatuator încearcă să te descurajeze, poate ar trebui să-l asculți
„Uneori vin oameni care vor anumite lucruri și tu îți spui: «Asta nu va arăta bine»,” spune Molloy, care a refuzat câțiva clienți din acest motiv. „Ani mai târziu, acei clienți s-au întors și mi-au spus: «Îți mulțumesc că m-ai convins să renunț.»”
„Dacă știu sigur că ceva va arăta foarte prost, nu vreau să fiu eu cea care îl face,” spune și Sidgwick. „Am avut și cereri de lucruri îngrozitoare. Nu fac tatuaje cu mesaje de ură. Nu fac tatuaje genitale. Sunt pur și simplu lucruri despre care știu că vor deveni o problemă. Nu vreau să ajung acolo.”
Dacă nu ești sigur, mergi pe un design clasic.
„Pentru ceva mai atemporal, alege stilul tradițional,” spune Sidgwick. „Nu poți da greș cu un trandafir, un craniu sau o ancoră.”
„Dacă vrei tatuaje colorate,” adaugă Keziah, „roșul, verdele și maroul îmbătrânesc destul de bine. Există un motiv pentru care oamenii încă își fac tatuaje tradiționale și la peste 100 de ani de la apariția lor în lumea occidentală.”
În ziua tatuajului, asigură-te că ești bine pregătit
Exfoliază și hidratează bine pielea dinainte, spune Casey Marie, și ai grijă să fii bine hidratat – toate acestea fac procesul mai puțin dureros și ajută tatuajul să se vindece mai repede. Nu bea cafea înainte de tatuaj, deoarece te poate face mai sensibil și agitat. De asemenea, asigură-te că ai mâncat bine înainte, ca să eviți creșterea bruscă a adrenalinei, care poate duce la leșin.
Dar nu te îngrijora dacă se întâmplă – chiar și tatuatorii pățesc asta, cum a pățit Casey Marie la ultimul ei tatuaj: „Femeia mi-a pus șablonul pe burtă și am leșinat.”
Fă-ți bagajul cu cap
Dacă nu-ți faci ceva foarte mic, cel mai probabil ședința va dura mai mult decât crezi, așa că fii pregătit.
„Îmi iau o sticlă cu apă, o băutură carbogazoasă și un pachet cu mâncare,” spune Casey Marie. „Gustările sunt cei mai buni prieteni ai tăi în timpul unui tatuaj, pentru că nu o să-ți fie foame – adrenalina îți suprimă pofta de mâncare.”
Mai ia cu tine: căști (dacă nu vrei neapărat să stai la povești), încărcător de telefon, un hanorac și șosete pufoase – „când îți crește adrenalina, te încălzești brusc, apoi ți se face frig, și atunci corpul poate intra în șoc.”
Cel mai important: nu uita actul de identitate – pașaport sau permis de conducere, trebuie să ai peste 18 ani pentru a face un tatuaj în multe țări.
Spune-i tatuatorului dacă ai alergii
„Ofer un test de piele dacă cineva a avut anterior o reacție alergică la cerneală și este îngrijorat,” spune Casey Marie. „Dar reacțiile sunt destul de rare.”
Când completezi formularul de consimțământ, menționează orice alergii ai. „Unii oameni sunt alergici la citrice, iar unele dintre produsele pe care le folosim le conțin. E important să știm asta, ca să putem adapta totul.”
Nu te prezenta beat sau bolnav
„Salonul meu este vizavi de un pub,” spune Casey Marie, așa că unii clienți s-au prezentat deja amețiți, „dar din punct de vedere legal, nu pot consimți, fiind sub influență.”
De asemenea, nu este recomandat să te tatuezi dacă ai alcool în sânge, deoarece „sângerezi mai mult, iar corpul împinge afară mai multă cerneală, ceea ce înseamnă că tatuajul se va vindeca mai deschis la culoare.”
Ea refuză și persoanele vizibil bolnave: „Corpul tău deja luptă cu ceva, așa că nu e momentul să-l forțăm și cu vindecarea unui tatuaj.”
Anulează cu cât mai mult timp înainte dacă nu mai poți ajunge la programare
„Toată lumea se îmbolnăvește – asta e viața – și sunt cât de înțelegătoare pot când cineva anulează în ultimul moment,” spune Sidgwick. „De cele mai multe ori, suport eu pierderea financiară și reprogramez clientul pentru o dată viitoare. Dar am cheltuieli fixe, și dacă mai mulți oameni lipsesc fără să anunțe sau se îmbolnăvesc într-o săptămână, poate fi destul de greu.”
Dacă ai urmat un tratament medical serios, cum ar fi pentru cancer, Casey Marie recomandă să te consulți cu medicul înainte de a te tatua.
Nu-ți fie teamă să vorbești
Spune-i tatuatorului cum te simți – fie că ai nevoie de o pauză, fie că vrei o modificare în design, spune Casey Marie. „Nu-ți fie frică să întrebi: «Putem să-l mutăm? Putem să facem altfel?» Unii artiști te fac să te simți incomod dacă ceri o schimbare. Dar cel mai probabil, dacă nu spui nimic și pleci nemulțumit, noi vom fi mai dezamăgiți că ți-am făcut ceva permanent cu care nu ești împăcat. Asta e genul de lucru care nu mă lasă să dorm noaptea.”
Ai grijă de tatuajul tău
E posibil să pleci din salon ușor amețit sau „beat de tatuaj”, cum spune Casey Marie – motiv pentru care ea trimite instrucțiunile de îngrijire prin e-mail, nu le explică în timp ce lucrează.
Îngrijirea presupune aplicarea unei folii speciale sau a unei pelicule alimentare, apoi hidratare cu ulei de cocos sau unt de cacao. Zona tatuată nu trebuie scufundată în apă (băi, piscine, saune) până când nu trece faza de coajă.
Evită cu orice preț să te scarpini, deoarece riști să strici tatuajul. În schimb, spune ea: „poți să-l lovești ușor, cât vrei.”
După ce tatuajul s-a vindecat, „ține de aplicarea constantă a unei creme hidratante eficiente și de folosirea unei creme cu factor mare de protecție solară, pentru că lumina UV estompează culorile și nu face bine nici pielii,” spune Molloy. „Am clienți care sunt foarte riguroși cu asta – și se vede – și alții cărora nu le pasă deloc. Dacă ai o piesă frumoasă și apoi stai mult la soare fără protecție, o vei distruge.”
Regrete? Există soluții
Îndepărtarea cu laser funcționează prin fragmentarea pigmenților, pe care corpul îi elimină apoi treptat.
După ce a apărut în reality show-ul London Ink în anii 2000, Molloy a devenit, cum spune el, „un ambasador neoficial al industriei” – dar avea ambele brațe pline cu tatuaje proaste: „Le-am șters pe toate cu laser, apoi am refăcut totul. A durat patru ani, dar acum am două mâneci cu tematică japoneză de care sunt foarte mulțumit.”
O altă opțiune este acoperirea tatuajului cu un design nou. Cerneala neagră este cel mai greu de îndepărtat sau acoperit. „O panteră este un clasic pentru acoperiri,” spune Sidgwick.
Keziah adaugă: „Cred că e eliberator să-ți faci un tatuaj și apoi să nu-ți mai placă – pentru că înveți că nu e chiar așa un capăt de lume. Sunt la fel de împăcată cu tatuajele mele ca și cu corpul meu, în general. Chiar și cele de care m-am plictisit fac parte din cine am fost la un moment dat.”
Un tatuaj îți poate schimba modul în care te vezi pe tine
Tatuajele nu sunt pentru toată lumea – mai ales cele de pe față. Casey Marie are câteva, iar asta face ca uneori oamenii să treacă strada ca s-o evite, dar ea le iubește: „Nu eram mulțumită de cât de mare e fruntea mea, iar tatuajele distrag atenția. Cred că pentru mulți oameni, tatuajele sunt parte dintr-un drum spre acceptare de sine.”
Articolul original poate fi citit AICI.