spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeCaleidoscopSuper-iahturile oligarhilor ruși

Super-iahturile oligarhilor ruși

În întreaga lume sunt înregistrate puțin peste 9.300 de iahturi de lux, iar unul din zece este deținut de ruși.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

De la invazia Rusiei în Ucraina, autoritățile internaționale au impus sancțiuni dure atât la nivelul oficialilor ruși, cât și al entităților private considerate drept apropiați ai puterii de la Kremlin. Odată cu acest pas au apărut în lumina reflectoarelor şi averile colosale ale acestora. Pe lista de bunuri a acestora se află bunuri exclusiviste şi iahturi de sute de milioane de dolari.

Oligarhii ruși încearcă să își scape super-iahturile de sancțiunile occidentale. Astfel, cel puțin șase nave de lux au dispărut de pe sistemele de localizare de la începutul războiului din Ucraina, iar jurnaliștii britanici de la The Observer spun că sistemele de localizare au fost oprite, pentru a evita sechestrul.

În întreaga lume sunt înregistrate puțin peste 9.300 de iahturi de lux, iar valoarea lor totală se ridică la 60 de miliarde de euro. Unul din zece iahturi de lux este deținut de ruși, scrie presa de specialitate.

Ocean Victory

Ocean Victory este cel mai scump dintre iahturile dispărute de pe radar, după impunerea sancțiunilor la adresa oligarhilor ruși. Acesta a fost reperat ultima oară la începutul lunii martie, în apropiere de exoticele insule Maldive.  Un membru al echipajului a recunoscut, pentru jurnaliștii britanici, că li s-a spus să oprească sistemul de localizare.

Nava de lux este evaluată la 300 de milioane de dolari, iar în 2016, când a ieșit prima oară în larg, era al zecelea cel mai lung iaht din lume. Acesta poate găzdui cel puțin 30 de oaspeți în condiții de lux, este dotat cu heliport și nu mai puțin de șase piscine, câte una pe fiecare punte a navei.

Viktor Rashnikov, proprietarul navei, are o avere evaluată la aproape 20 de miliarde de dolari și se află la cârma celui mai mare producător de oțel din Federația Rusă.

Galactica Supernova

Galactica Supernova și-a închis sistemul de localizare în apropiere de coasta Muntenegrului, în Marea Adriatică.

Acesta este considerat cel mai rapid iaht din lume, cu o viteză maximă de 30 de noduri, și este evaluat la 75 de milioane de dolari. Are piscină, prevăzută cu o cascadă artificială, și heliport, iar proprietarul Vagit Alekperov este considerat unul dintre cei mai bogați magnați ruși, cu o avere evaluată la peste 20 de miliarde de dolari. A condus cel mai mare producătorul rus de petrol aproape 30 de ani.

Nava Clio a călătorit mai bine de 3.000 de mile de când Rusia a invadat Ucraina, din Maldive până în Marea Neagră, unde a dispărut imediat ce a trecut de Bosfor.

Nu e exclus să fi dezactivat sistemul de localizare și din cauza riscurilor de securitate din zonă. Însă, mai degrabă, proprietarul navei evaluate la 65 de milioane de euro a vrut să evite sancțiunile.

Oleg Deripaska este considerat unul dintre apropiații lui Vladimir Putin și conduce cea mai mare companie rusească producătoare de aluminiu, pe baza căreia a strâns o avere ce depășește 3 miliarde de dolari. Este pe lista sancțiunilor adoptate de Statele Unite și Marea Britanie.

Şeherezada

Unul dintre cele mai cunoscute mega-iahturi este denumit „Şeherezada”. Acesta i-ar aparţine chiar președintelui rus, Vladimir Putin.

Membrii echipei anti-corupție a lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse aflat în închisoare, spun că „Șeherezada” costă aproximativ 700 de milioane de dolari, a fost fabricat în 2020, în Germania, este lung de 140 de metri și are șase etaje. Vasul este echipat, de asemenea, cu două heliporturi, saloane spa și o piscină.

Potrivit europaliberă.org, toți angajații vasului, în afară de căpitanul acestuia, sunt cetățeni ruși, iar o mare parte dintre ei lucrează pentru Serviciul de Protecție Federală (FSB), agenția responsabilă de protejarea lui Putin.

La începutul lunii martie, ziarul The New York Times scria că deținătorul iahtului nu fusese încă identificat, însă se pare că ambarcațiunea ar fi efectuat două călătorii pe mare între Europa și Soci, Rusia. Căpitanul vasului, Guy Bennet-Pearce – identificat, de asemenea, de echipa Navalnîi – a declarat că nu l-a văzut sau cunoscut niciodată pe Putin și a adăugat că vasul nu se află pe lista de sancțiuni impusă de Uniunea Europeană.

Dacă legătura dintre Vladimir Putin și mega-iahtul Șeherezada se adeverește, acesta ar putea fi confiscat, întrucât Putin se află pe lista persoanelor vizate de sancțiunile impuse de UE.

Președintele Rusiei avea în anul 2020 un salariu echivalent cu suma de 130.000 de dolari și ar deține un apartament modest, trei mașini din perioada sovietică și o rulotă de camping lăsată de tatăl său în numele lui. Însă de-a lungul ultimelor decenii, președintele Rusiei și-ar fi construit o avere imensă, estimată la ordinul zecilor de miliarde de dolari, multe dintre bunurile și proprietățile sale fiind deținute unor persoane apropiate acestuia.

SY A

Un alt mega-iaht care a ajuns în lumina reflectoarelor este cel al oligarhului rus Andrei Melnicenko, unul din oamenii de încredere ai lui Putin. Ambarcaţiunea, care valorează 530 de milioane de euro a fost confiscat de poliția financiară italiană.

Numit „SY A”, iahtul era depozitat în portul Trieste. Acesta este unul dintre cele mai mari iahturi din lume, conform producătorului Nobiskrug .

Melnicenko a fost sancționat de Uniunea Europeană pe 9 martie, ca parte a sancțiunilor extinse împotriva oligarhilor ruși. Potrivit UE, el deține principalul producător de îngrășăminte EuroChem Group și SUEK, o companie de cărbune. În decizia Consiliului UE, care a autorizat sancțiuni împotriva lui Melnicenko, el și alți 36 de lideri de afaceri s-au întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin după invazia în Ucraina pentru a discuta despre potențialul impact economic al sancțiunilor UE și americane.

 Abramovici şi-a dus iahturile în Turcia

Pentru a scăpa de confiscări, Roman Abramovici, un oligarh rus şi-a dus două mega-iahturi, în valoare de cel puţin 500 de milioane de dolari în Turcia. Iahtul „Solaris”, andoca în 21 martie în orașul-port Bodrum, din Turcia, potrivit agenției de presă Reuters. Potrivit mai multor martori oculari, ambarcațiunea fusese zărită cu doar o săptămână în urmă în apele teritoriale ale Muntenegrului.

Turcia nu este stat membru al Uniunii Europene, deci sancțiunile aplicate de Uniunea Europeană oligarhilor ruși și bunurilor de lux ale acestora nu sunt aplicabile pe teritoriul acesteia. Liderii turci au refuzat, de asemenea, să aplice sancțiuni Rusiei, alegând însă să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Celălalt iaht deținut de oligarhul rus se află în Marea Marmara, ce ține de apele teritoriale ale Turciei.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-1.2 °
-2.8 °
75 %
2.2kmh
5 %
joi
-3 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...