Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se află, de o lună şi jumătate în centrul atenţiei mondiale, după ce a porni cel mai mare război terestru de după 1945. Pe 24 februarie acesta a dat ordinul pentru invazia Ucrainei, iar de atunci deciziile sale au îngrozit întregul mapamond. În ultima perioadă liderul de la Kremlin a început să îşi piardă încrederea în apropiați, în urma înfrângerilor, pierderilor de tehnică militară și de soldați războiul din Ucraina. Temerile sale nu se opresc însă aici.
Întreg personalul de la Kremlin a fost schimbat
Jurnalistul american Craig Copetas spune că a aflat informaţii potrivti cărora Putin s-ar teme că o persoană din cercul său de apropiați îl va otrăvi. Acesta a publicat un articol în The Daily Beast în care spune că liderul de la Kremlin are oameni care îi gustă din mâncare înainte de a o consuma, iar luna trecută și-a înlocuit întregul personal de la Kremlin, adică 1.000 de oameni.
„Spălătorese, secretare, bucătari – o întreagă garnitură nouă de oameni. Evaluarea comunității de informații este că Putin este speriat”, susține Copetas. Sursele sale i-au spus că Vladimir Putin este speriat mai ales de ideea că ar putea fi otrăvit.
Şefi ai FSB, plasați în arest la domiciliu
Potrivit Digi24, o altă informație nouă este că unul dintre generalii care erau considerați apropiați ai liderului de la Kremlin a fost arestat și este interogat acum de FSB. Dar nici în FSB președintele nu pare să aibă deplină încredere, mai ales după ce s-a dovedit că operațiunea din Ucraina nu merge cum erau planurile inițiale.
Doi şefi ai FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, au fost plasați în arest la domiciliu, a anunţat de curând un jurnalist rus de investigaţii, specializat în anchete despre serviciile secrete şi de spionaj ale Federaţiei Ruse. „Putin pare să fie extrem de nemulţumit de activitatea FSB în Ucraina: el s-a dezlănţuit asupra Serviciului 5 SOiMS (departamentul de informaţii externe al FSB). Serghei Beseda, şeful acestui serviciu şi adjunctul său Boluh, au fost plasaţi sub arest la domiciliu, conform surselor pe care le am în acest serviciu”, a declarat jurnalistul rus de investigaţii Andrei Soldatov.
Potrivit altor surse, armata ar da vina pe serviciile de spionaj pentru că, în momentul în care a planificat invadarea Ucrainei, nu a avut informații corecte despre rezistența pe care ar putea s-o întâmpine în teren din partea ucrainenilor. De altfel, Vladimir Putin a apărut joi la televiziunea rusă de stat pentru a-i denunța pe rușii care s-au opus războiului cu Ucraina. El i-a calificat drept „gunoaie” și „trădători”.
Ministrul Apărării a suferit un atac de cord masiv
O altă informaţie îngrijorătoare a venit din Israel. Un om de afaceri rus, care trăieşte acolo, a spus că ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, care nu a mai fost văzut în public de multă vreme, a avut un atac de cord masiv.
„Şoigu este în afara jocului, poate că va deveni invalid dacă supravieţuieşte. A avut brusc un atac de cord masiv, este la terapie intensivă, conectat la aparate. Există zvonuri că atacul de cord nu ar fi putut avea loc din cauze naturale”, a scris pe Facebook Nevzlin.
Şoigu a dispărut din spaţiul public la începutul lunii martie. Înainte de acest moment ministrul se străduia să fie în atenţia presei, iar evenimentele la care participa personal aveau loc la fiecare câteva zile. Ulterior, după o absenţă mai mare două săptămâni, în care s-a speculat că oficialul rus ar fi fost spitalizat, tot în urma unor probleme cardiace, pe fondul problemelor trupelor ruse în Ucraina, Şoigu a revenit. Acesta anunţa la momentul respectiv că Rusia şi-a atins „în mare parte” ţintele invaziei din Ucraina. El a mai susţinut că Ucraina nu mai are flotă militară, iar forţele aeriene ucrainene şi sistemul de apărare aeriană au fost distruse, Rusia fiind cea care controlează acum spaţiul aerian ucrainean.
20 de generali arestaţi, după ce ar fi furat fonduri alocate pentru război
Omul de afaceri a mai spus că în Rusia au fost arestaţi 20 de generali, care sunt suspectaţi de deturnare de fonduri alocate pentru pregătirea războiului din Ucraina. În postarea de pe Facebook, el scrie că 20 de generali ai Ministerului Apărării din Federaţia Rusă ar fi fost arestaţi, după ce s-a descoperit că, din 2014, aceştia ar fi furat din banii pe care Putin i-a alocat pentru pregătirea unei invazii pe scară largă în Ucraina. „Din 2014, aproximativ 10 miliarde de dolari alocaţi de Putin pentru pregătirea blitzkrieg-ului (război-fulger, n.r.) au fost furaţi”, susţine Nevzlin.
De asemenea, se pregăteşte un dosar împotriva fostului viceprim-ministru Arkadi Dvorkovici, care urmează să depună mărturie împotriva colegilor şi prietenilor. „Surse din FSB spun că, dacă nu încheie o înţelegere privind ancheta, va fi transferat la centrul de arest preventiv Matrosskaia Tişina sau Lefortovo”, spune Nevzlin. Dvorkovici a părăsit postul de preşedinte al Fundaţiei Skolkovo pe 18 martie 2022 şi a decis să se concentreze pe dezvoltarea proiectelor educaţionale. Observatorii au atribuit acest lucru lipsei de voinţă a oficialului de a sprijini războiul împotriva Ucrainei.
Fost consilier în arest la domiciliu
Potrivit unor surse şi fost eminentă cenuşie a lui Putin, Vladislav Surkov, se află în prezent în arest la domiciliu, fiind suspectat de furt de bani alocaţi pregătirilor de război. Vladislav Surkov, fost consilier al lui Vladimir Putin, reprezentantul de facto al acestuia în sud-estul Ucrainei, considerat arhitectul actualului sistem politic, este în arest la domiciliu, susţine fostul deputat rus Ilia Ponomariov, care a votat împotriva anexării peninsulei Crimeea de către Rusia. „Au loc anchete în privinţa jafurilor din Donbas în 2014”, a anunţat acesta.
Mișcarea are loc după ce recent jurnalistul Christo Grozev, de la site-ul de investigații Bellingcat, a publicat informația că în jur de 150 de ofițeri ai serviciului secret de la Moscova, FSB, au fost concediați sau arestați.
Pe 11 martie, jurnalistul Andrei Soldatov a vorbit despre represiunile asupra Serviciului 5 al FSB – departametul Exteren care are şi Ucraina în zona sa de responsabilitate. Potrivit jurnalistului, şeful structurii, Serghei Beseda, se află acum într-un centru de arest preventiv din Lefortovo.
Şi directorul adjunct al Gărzii Naţionale ar fi după gratii
Jurnalistul de investigaţie Gristo Grozev a relatat şi despre arestarea de către FSB a directorului adjunct al Gărzii Naţionale, Roman Gavrilov.
Unele surse spun că este din cauza „scurgerii de informaţii militare care au dus la decese”, iar alte două susţin că a fost „utilizare cu risipă de combustibil”.
Despre generalul Roman Gavrilov, adjunctul șefului Gărzii Naționale din Rusia, Rosgvardia, au apărut informaţii şi că a demisionat din funcție, potrivit Kommersant. Anterior apăruse informația că ar fi fost demis.