spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeCaleidoscopRoiniţa, un remediu natural împotriva stresului

Roiniţa, un remediu natural împotriva stresului

Roiniţa este o plantă ce are proprietăţi antiseptice, antiinflamatoare, dar şi digestive şi este utilă în tratarea sau prevenirea a numeroase boli.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Supranumită de greci „elixir de viaţă lungă“, Roiniţa este folosită şi astăzi ca remediu împotriva stărilor de nervozitate, digestie dificilă, lipsa poftei de mâncare, anxietate şi depresie, dureri reumatice şi nevralgii. De asemenea aceasta este şi remediu pe termen lung împotriva Alzheimerului. Cei care doresc să o folosească trebuie, însă, să fie atenţi deoarece, folosită sub formă de esenţă pură, poate deveni periculoasă, fiind considerată stupefiant.

Roiniţa (Melissa officinalis) este o plantă perenă, originară din sudul Europei şi Asia Occidentală şi este cunoscută în popor ca melisă, lămâiţă, floarea stupilor, busuiocul stupului, iarba roilor, denumiri care ne duc cu gândul la albine. Nu întâmplător, însă, deoarece în limba greacă Melissa înseamnă „albină”. În mitologia greacă, nimfa Melissa şi sora ei l-au hrănit pe micul Zeus cu lapte de capră şi miere, salvându-l din mâinile lui Cronos, tatăl lui. Melissa a devenit apoi regina şi protectoarea albinelor.

Roiniţa înfloreşte din luna iunie până în august, florile sale având o culoare gălbuie la început, apoi albă sau alb liliachiu. Frunzele, de un verde intens la suprafaţă şi verde deschis pe partea inferioară, au un aspect ce aminteşte de urzică şi răspândesc o aromă plăcută şi puternică de lămâie atunci când sunt zdrobite, datorită conţinutului de citronelol, citral, terpene, citronella şi geraniol.

De la roiniţă se folosesc frunzele şi inflorescenţele recoltate în lunile iunie-septembrie şi uscate, imediat după recoltare, în locuri ferite de soare.

 

Utilă împotriva a numeroase afecţiuni

 

Planta are proprietăţi antiseptice, antiinflamatoare, antispastic, antipiretic, digestiv, sedativ, aperitiv. Astfel, Roiniţa are efecte benefice atunci când vine vorba de oboseală intelectuală, insomnii, migrene şi tahicardie. Combate astenia şi reglează activitatea sistemului nervos. De asemenea este indicată în disfuncţii gastrointestinale precum flatulenţă, crampe şi greaţă, mai ales când acestea sunt agravate de stres şi tensiune, în colita de fermentaţie, iar virtuţile sale excelente nu se opresc aici.

Roiniţa este şi un excelent remediu pe termen lung contra Alzheimerului, deoarece reduce starea de agitaţie şi îmbunătăţeşte memoria, contra tulburărilor de memorie post-traumatice, precum şi contra tulburărilor de memorie produse de problemele vasculare cerebrale. În toate aceste afecţiuni, se administrează câte o linguriţă de tinctură diluată într-un pahar de apă, în doză unică, atunci când este nevoie.

Benefică în cazul bolilor de inimă

 

Medicii greci şi romani din antichitate spuneau ca Roiniţa este o plantă excelentă pentru bolile de inimă. Studiile contemporane, făcute pe grupuri de persoane cu afecţiuni cardiace, anterior şi ulterior tratamentului cu roiniţă au arătat că planta poate îmbunătăţi considerabil starea acestora.

Roiniţa se foloseşte, de asemenea pentru uz extern, mai ales sub formă de frecţii cu ulei, în caz de dureri reumatice şi nevralgii, inclusiv dureri de cap. Este utilă sub formă de cataplasmă în caz de herpex simplex, uşurându-le atacul şi reducând posibilitatea de recidivă, iar frunzele strivite pot fi de folos dacă sunteţi înţepat de insecte.

Daca alegeţi infuzia de frunze în apă de baie, obţineţi o baie relaxantă care poate degresa şi tenul. Interesant este că esenţa pură de roiniţă este considerată stupefiant, iar în cantitate mică provoacă toropeală şi încetinirea bătăilor inimii.

Infuzia revigorează organismul

 

Intern Roiniţa se foloseşte sub formă de infuzie preparată din două linguriţe de frunze la o cană de apă şi se poate adăuga miere şi lămâie, după gust. O infuzie de roiniţă băută în mod regulat, în fiecare dimineaţă, revigorează organismul, întăreşte mintea şi alungă melancolia.

Plantele care conţin uleiuri esenţiale şi taninuri sunt recomandate în fitoterapie îndeosebi ca antiseptice. În uz extern, din frunzele de roiniţă asociate în părţi egale cu frunze de urzică se prepară o infuzie (2 linguri de amestec la o cană de apă) care poate fi utilizată în leziuni ale pielii sub formă de comprese sau spălături locale.

În cazul înţepăturilor de insecte se pot aplica frunze proaspăt culese pe locul afectat.

Remediu pentru durerile menstruale

 

Planta este un bun remediu şi pentru dureri menstruale, mai ales în caz de menstruaţie neregulată şi dureroasă, în sindromul premenstrual. De asemenea, este recomandată în stări febrile, insomnie, tahicardie sau palpitaţii de origine nervoasă, stres, iritabilitate, agitaţie, anxietate, depresie uşoară, precum şi în tratamentul durerilor de cap, atunci când sunt cauzate de tensiune nervoasă, datorită prezenţei uleiului volatil, care are un efect de calmare asupra sistemului nervos şi de relaxare asupra musculaturii.

Folosită şi în tratamente cosmetice

 

Pentru frumuseţe, infuzia de roiniţă poate fi folosită ca un tonic pentru faţă şi pentru clătirea părului gras, iar decoctul (o mână de plantă adăugată în apă rece, se fierbe timp de douăzeci de minute) se adaugă în apa de baie pentru tonifierea corpului.

Planta este utilizată de asemenea în unele paste de dinţi datorită proprietăţilor sale antiseptice şi aromatice.

Datorita parfumului lor plăcut de lămâie, frunzele proaspete sunt folosite în salate, supe, mâncăruri de carne şi peşte şi salate de fructe îmbogăţind gustul acestora. De asemenea, poate fi folosită în omletă şi pentru aromatizarea oţeturilor. Să nu uităm să amintim de mierea de roiniţă, cu un parfum specific şi proprietăţi antiseptice şi sedative.

Fitoterapeuţii recomandă evitarea roiniţei dacă utilizaţi sedative şi calmante de sinteză.  Această plantă nu se va administra, mai ales pe termen lung şi în doze medii sau mari, în cazul pacienţilor care suferă de hipotiroidie.

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-1.2 °
-2.8 °
75 %
2.2kmh
5 %
joi
-3 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...