spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeCaleidoscopBeneficiile grapefruitului pentru sănătate

Beneficiile grapefruitului pentru sănătate

Datorită conţinutului mare de vitamine şi antioxidanţi grapefruitul are efecte benefice pentru prevenirea sau chiar tratarea unor afecţiuni.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Astăzi prezent în mai toate magazinele alimentare grapefruitul a fost descoperit în secolul al XVIII-lea în America de Sud. Potrivit cercetătorilor acesta a fost obţinut printr-o încrucişare între un pomelo şi o portocală. Din punct de vedere al aspectului acesta este rotund, are o culoare galbenă sau rozalie, iar miezul este zemos şi are un gust amărui, fiind apreciat pentru conţinutul bogat de enzime care stimulează digestia. La începutul secolului al XX-lea acest fruct a început să fie cultivat la scară largă, iar la începutul anilor ’70, datorită conţinutului mic de calorii, medicii nutriţionişti americani îl recomandau pacienţilor în curele de slăbire.

La fel ca şi celelalte fructe din familia citricelor, grapfruit-ul are un conţinut bogat de vitamina C, calciu, fier, fosfor, potasiu, vitamina A şi cantităţi mai mici de ale vitaminelor B1 şi B2.

Datorită vitaminei C pe care o conţine grapefruit-ul ajută la tratarea răcelilor şi ajută la scăderea febrei. De asemenea consumul regulat de grapefruit, ca atare, salată sau suc, previne bolile tubului digestiv, constipaţia, aciditatea gastrică, ateroscleroza, astmul.

Nu doar miezul fructului are, însă, beneficii pentru cei care îl consumă. Astfel, datorită conţinutului mare de uleiuri esenţiale, coaja de grapefruit este recomandată ca antiviral şi antibacterian natural. Numeroase produse de cosmetică, înfrumuseţare şi întreţinere au în componenţa acest fruct.

Grapefruitul roşu, la fel ca şi roşiile, conţine licopen, un antioxidant puternic pentru organism, care are efecte antitumorale. Cercetătorii spun că grapefruit-ul roşu este unul dintre cele mai sănătoase alimente şi că substanţele antioxidante pe care le conţine împiedica îmbătrânirea precoce a organismului.

Suc recomandat pentru prevenirea crizelor biliare

 

Vezica biliară este un organ de mici dimensiuni, care se găseşte sub ficat, şi are rolul de a depozita bila secretată de acesta, care ajută la digestia grăsimilor. Criza biliară este o tulburare funcţională sau de golire a vezicii, cele mai frecvente simptome fiind durerile acute în partea dreaptă, starea de greaţă şi balonările.

Pentru a preveni astfel de crize specialiştii recomandă un pahar de suc de grapefruit băut dimineaţa, pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de micul-dejun, deoarece stimulează activitatea biliară. Consumat atunci când deja au apărut simptomele unei crize biliare, sucul proaspăt de grapefruit are un puternic efect de deblocare a colecistului, stimulând vărsarea bilei în duoden.

Persoanele care au probleme biliare frecvente pot urma o cură cu suc de grapefruit: câte 1 pahar (200 ml) consumat cu 30 de minute înainte de fiecare masă principală. Sucul de grapefruit trebuie consumat proaspăt, stors cu cel mult două ore înainte de a fi băut – dacă se păstrează la temperatura camerei – şi cu şase ore înainte de a fi băut – dacă se păstrează la frigider.

De regulă, o cură cu grapefruit durează 10-14 zile, urmată de o pauză de 7 zile.

 

Eficient în cure de slăbire

 

În urma studiilor făcute în domeniu specialiştii au descoperit că sucul de grapefruit arde grăsimile în mod natural. Astfel cei care doresc să scape de kilogramele în plus pot adăuga în dieta loc un pahar cu suc ce trebuie consumat dimineaţa, la micul dejun. De asemenea acest fruct este recomandat în cadrul curelor de slăbire deoarece accelerează metabolismul.

Consumul de grapefruit ajută şi la eliminarea toxinelor nesănătoase din organism facilitând astfel curăţarea ficatului.

Există studii care au arătat că acest fruct are un rol important şi în reducerea colesterolului. Potrivit acestora, un consum regulat de grapefruit duce la scăderea nivelului de colesterol cu 15%, iar trigliceridele (tot o forma de colesterol) cu 17%. De asemenea, grapefruit-ul alb s-a dovedit mai eficient în acest caz faţă de cel roşu.

 

Interacţiunea cu medicamentele

 

În cazul în care urmaţi un tratament trebuie să vă consultaţi cu medicul dumneavoastră în cazul în care doriţi să adăugaţi grapefruitul în dieta dumneavoastră, deoarece, în unele cazuri acesta poate interacţiona cu medicaţia. Interacţiunea dintre anumite tipuri de medicament şi sucul de grapefruit poate să apară chiar şi după consumul unei cantităţi reduse de suc. Cu toate acestea, dacă unei persoane îi place sucul de grapefruit şi doreşte să continue să se bucure de gustul acestuia, este indicat să se solicite medicului înlocuirea medicamentul cu unul care nu interacţionează cu grapefruitul.

Interacţiunea acestui fruct cu medicamentele a fost descoperită întâmplător de un grup de cercetători care investigau modul în care alcoolul acţionează cu felodipina şi au folosit în acest scop o soluţie de alcool cu suc de grapefruit pentru a masca gustul alcoolului utilizat în studiu. Astfel au constatat că nivelurile sanguine de felodipina au crescut de mai multe ori decât în studiile anterioare. Această creştere a determina amplificarea efectelor secundare ale felodipinei. Cercetări ulterioare au relevat faptul că sucul de grapefruit în sine a fost cel care a provocat creşterea cantităţii de medicamente implicate în studiu.

De asemenea este important de ştiut că un tratament naturist nu suplineşte o vizită la medicul de familie sau la medicul specialist.

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-1.2 °
-2.8 °
75 %
2.2kmh
5 %
joi
-3 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...