spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeCaleidoscopCoacăzele negre, un bun remediu pentru reglarea circulaţiei

Coacăzele negre, un bun remediu pentru reglarea circulaţiei

Coacăzele negre detoxifică organismul, reglează activitatea hormonilor, combat anemia, stimulează creşterea şi consolidarea oaselor şi ajută la vindecarea oboselii cronice.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Folclorul european spune despre coacăzele negre că sunt adevărate miracole pentru sănătate. Acestea sunt utilizate de secole pentru tratarea oboselii generale, artritei, pietrelor la rinichi, gutei, inflamaţiilor bucale, afecţiunilor stomacului şi intestinului sau bolilor pulmonare.

Coacăzul negru este un arbust care creşte pe la margini de pădure, pe unde se bucura de mai multă lumină. Are fructe mici, negre şi parfumate, cu un gust nu prea plăcut, dar cu o multitudine de calităţi terapeutice. Coacăzele negre au concentraţii mari de substanţe bioactive şi antociani – antioxidanţi care dau acestor fructe proprietăţile lor minunate. Acest fructe deţin recordul la capitolul Vitamina C. Conţin de asemenea Vitaminele B1, B2, B3 şi B6, provitamina A, magneziu, potasiu, calciu, sodium şi substanţe proteice – un cocktail cu efecte probiotice şi anti-cancerigene. Datorită conţinutului mare de vitamine frunzele şi fructele se folosesc în tratamentele naturiste.

Pentru a benefica de proprietăţile coacăzelor acestea pot fi consumate sub diverse forme. Una dintre modalităţi este ceaiul din frunze şi fructe de coacăz negru. Acesta are acţiune calmantă şi diuretică şi se recomandă în afecţiuni renale, tulburări specifice menopauzei, anemie, probleme digestive, împotriva hipertensiunii arteriale.

Sucul de coacăze negre, despre care un proverb german spune că este la fel de sănătos precum sângele de urs, se poate prepara simplu şi uşor, acasă. Fructele proaspete se spală bine, apoi se zdrobesc cu furculiţa, după care se pun într-un tifon curat şi se storc cu mâna. Sucul este un regenerant rapid, de aceea se recomanda câte unul, două pahare pe zi, în caz de oboseală cronică şi suprasolicitare intelectuală.

În guta şi reumatism, sucul de coacăze negre este un depurativ excelent, deoarece îndepărtează reziduurile toxice din organism. Dimineaţa şi seara, înainte de a mânca, se bea câte jumătate de pahar de suc. Sucul de coacăze negre, câte trei, patru linguri de cinci, şase ori pe zi, da rezultate deosebite în bronşită, pneumonie, tuberculoza pulmonară. Cine nu are suc proaspăt poate apela la pulberea de fructe uscate.

 

Medicament pentru gât şi căile respiratorii

 

Pulberea de coacăze negre se obţine măcinând fructele bine uscate în râşniţa electrică de cafea. Pudră obţinută, puternic vitaminizata, se foloseşte într-o multitudine de boli, dar mai ales, în tulburări de circulaţie. Persoanelor care au extremităţile reci chiar şi vara, li se recomanda câte două linguriţe de pulbere de două ori pe zi, într-o cură de şase săptămâni. Acelaşi remediu li se indica şi celor cărora li se umfla picioarele la căldură, care au fragilitate capilară şi se învineţesc foarte uşor.

Siropul de coacăze negre este, după părerea părintelui medicinii naturiste, preotul Sebastian Kneipp, un adevărat medicament miracol pentru gât şi căile respiratorii superioare. Siropul se poate prepara în casa din fructe proaspete, bine spălate şi scurse de apă, şi uşor zdrobite. Într-un borcan se pun alternativ, straturi de fructe şi miere de albine, de preferat, poliflora, de câte un deget grosime.

Vasul acoperit se lasă la mecerat două luni după care siropul obţinut se filtrează printr-un tifon curat sau se consuma ca atare, cu tot cu fructe. Preparatul va fi bun de consum în mijlocul toamnei, exact în perioada când organismul are nevoie de un mijloc de protecţie împotriva răcelilor şi a puseurilor reumatice specifice perioadei.

Persoanelor care fac eforturi intelectuale mari li se recomanda câte una, două linguriţe de sirop mai ales când apar stări de ameţeală, somnolenţă, incapacitate de concentrare. În caz de tuse, răguşeală, amigdalită, dureri în gât se iau câte opt linguriţe de sirop pe zi, fără apă, înghiţite puţin câte puţin pentru a fi cât mai mult timp în contact cu zona afectată.

 

Studiu realizat de specialişti

 

Un studiu realizat de cercetătorii de la compania de ştiinţe Plant & Food Research din Noua Zeelandă în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Northumbria din U.K a arătat că sucul de coacăze negre poate îmbunătăţi performanţa mentală. Mai mult, aceste fructe ar putea ajuta la controlul declinului mental asociat cu îmbătrânirea, şi ameliora simptomele tulburărilor cerebrale, precum Parkinson.

36 de adulţi cu vârsta cuprinsă între 1 şi 35 de ani au fost înrolaţi la acest studiu. Aceştia au fost împărţiţi în trei grupuri. Un grup a primit 250 ml de suc de coacăze negre, un alt grup a primit 350 ml de extract de coacăze negre, şi un alt grup a primit o băutură placebo. Au urmat apoi o serie de teste pentru evaluarea performanţei mentale. Rezultatele au arătat că după consumul de suc sau extract de coacăze negre, participanţii au avut o îmbunătăţire a indicatorilor de performanţă mentală: acurateţe, atenţie şi stare de spirit sau bună-dispoziţie. Autorii studiului au descoperit că sucul şi extractul de coacăze negre au redus de asemenea oboseala mentală.

Sucul de coacăze negre reduce activitatea unui grup de enzime numite monoamina oxidază, care reglează nivelurile de serotonină şi dopamină din creier – doi compuşi chimici care afectează starea de spirit şi funcţiile cognitive. Compuşii din coacăzele negre au o acţiune asemănătoare medicamentelor inhibitoare folosite pentru tratarea bolii Parkinson, depresiei, stresului şi anxietăţii, însă fără efectele secundare ale acestora.

Datorită rezultatelor bune ale acestui studiu, oamenii de ştiinţă cred că pacienţii cu boli neurodegenerative – precum Parkinson ar putea extrage beneficii importante din consumul de coacăze negre.

Aceasta este prima cercetare care demonstrează că aceste fructe pot creşte performanţa mentală şi pot fi folosite ca aliment funcţional pentru tulburările creierului. Acest studiu a fost publicat online, în Jurnalul american Funcţional Food.

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
-1.7 ° C
-1.2 °
-1.7 °
72 %
2.7kmh
37 %
joi
-0 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...