spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeCaleidoscopAlbăstrelele, un antiinflamator natural

Albăstrelele, un antiinflamator natural

Albăstrelele se folosesc de sute de ani pentru tratamentul naturist al ochilor, însă de proprietăţile lor beneficiază şi alte afecţiuni.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Albăstreaua (Centaurea cyanus), denumită popular floarea grâului, vineţea, zlavoc, măturică, iarba frigurilor, tătăisă vânătă, potrivit agerpress.ro, este o plantă erbacee din familia Asteraceae. Planta este acoperită de peri de mici dimensiuni, care îi conferă un aspect mătăsos. Are flori albastre globuloase. În ciuda numelui, florile plantei sunt atât albastre, cât şi alb-roz sau roz-violacee.

Plantă europeană, albăstreaua creşte în zonele de deal şi de câmpie, fiind întâlnită mai ales în lanurile de grâu şi de secară. Ajunge la maturitate între lunile iulie-septembrie şi are o durată de viaţă de 1-2 ani.

Florile de culoare albastră se recoltează în momentul în care sunt integral deschise, fiind utilizate doar după uscarea acestora. Florile conţin substanţele active importante precum centaurina, pelargonină, cianină, tanin, săruri de potasiu şi magneziu etc.

În scopuri medicinale, se foloseşte sub formă de ceai, infuzie, tinctură, pulbere. Extern, albăstrelele se folosesc ca ingredient în numeroase metode de tratament cum sunt: spălături oculare, comprese şi cataplasme. Extractele din această plantă intră în compoziţia mai multor produse cosmetice.

Albăstrelele au proprietăţi calmante, hidratante, antiinflamatoare, bacteriostatice, emoliente.

Compresele cu infuzie concentrată de albăstrele pot fi folosite în cazul conjunctivitelor sau al orjeletului (urciorului).

Ceaiul de albăstrele are puternice efecte calmante şi antiinflamatorii asupra articulaţiilor afectate de artrită, dar şi asupra durerilor cauzate de reumatism.

Infuzia de albăstrele se foloseşte intern, datorită proprietăţilor diuretice pe care le are această plantă. Ceaiul din aceste flori ne scapă mai repede de răceli, de boli ale rinichilor şi ale aparatului urinar, de litiaza biliară.

Albăstrelele reprezintă, totodată, un remediu împotriva diareei şi a altor probleme apărute la nivelul tractului gastro-intestinal. Infuzia din petale de albăstrele ajută la îmbunătăţirea digestiei.

Aftele, dar şi gingiile iritate, pot fi combătute cu o infuzie de albăstrele.

Ceaiul de albăstrele are un efect uşor calmant asupra sistemului nervos central, fiind folosit în combaterea crizelor de anxietate, a stresului sau a depresiei.

Plante folosite şi în cosmetică

 

Albăstrelele sunt folosite în cosmetică, datorită efectelor calmante şi tonifiante, având efect împotriva îmbătrânirii. Astfel, un tratament cu infuzie de albăstrele sub formă de comprese este recomandat în diminuarea ridurilor, pentru ochii obosiţi şi iritaţi, dar şi pentru tonifierea muşchilor faciali. Masca cu albăstrele are efecte regenerante asupra pielii, epiderma devenind mai suplă şi mai catifelată.

 

Remedii pentru frumuseţe cu flori

 

Albăstrelele întârzie apariţia îmbătrânirii. Tot ce trebuie să faceţi este să tamponaţi tenul cu ceai de albastrele, atât dimineaţa, cât şi seară.

Florile de albastrele atenuează cearcănele. Puneţi o linguriţă cu flori de albastrele într-o cană şi să toarnă 250 ml de apă clocotită peste ele, apoi lăsaţi vasul acoperit timp de 15 minute. Fă comprese cu această infuzie. Acest remediu vă ajută să scăpaţi de senzaţia de ochi obosiţi, de pungile de sub ochi, de cearcăne, dar vor atenua şi ridurile fine. Pentru că plantă este un bun antiinflamator, nu ezitaţi să folosiţi compresele cu infuzie de albastrele şi în cazul conjunctivitelor sau al urciorului. Este recomandat ca pentru aceste afecţiuni să faceţi o infuzie mai concentrată, cu o cantitate mai mare de flori. Compresele cu albastrele folosite în scop cosmetic se aplică seara şi dimineaţă şi se ţin 15 minute. Tratamentul trebuie urmat cel puţin 2 luni.

Datorită efectelor calmante şi tonifiante, florile de albastrele sunt recomandate şi în tratamentele muşchilor faciali şi ridurilor, aplicându-se pe ten comprese cu infuzie de flori de albastrele (o lingură de flori la 2 pahare cu apă).

Albăstrelele mai sunt recomandate pentru prevenirea şi reducerea iritaţiilor şi înroşirii pleoapelor. Baia de abur hidratează, înmoaie şi relaxează tenul, facilitând de asemenea scoaterea coşurilor şi a punctelor negre. Expunerea se face timp de 10 minute deasupra unui lighean cu ceai fierbinte din albastrele, galbenele sau muşeţel. Se acoperă capul cu un prosop.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-1.2 °
-2.8 °
75 %
2.2kmh
5 %
joi
-3 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...