În sezonul rece, una dintre cele mai bune modalităţi pentru a ne întări imunitatea este să folosim remediile naturiste.
Ceaiul nu este doar o băutură gustoasă şi aromată, pe care o savurăm dimineaţa sau în serile reci de iarnă. Această licoare este şi un adevărat remediu naturist eficient în tot felul de probleme de sănătate, de la banalele răceli până la boli hepatice, circulatorii, biliare sau digestive.
La fel de bine există şi ceaiuri care stimulează imunitatea. Dacă ne facem un obicei de a bea măcar o dată pe zi un ceai imunostimulator, îndulcit, eventual cu o linguriţă de miere, organismul va fi mai bine pregătit să înfrunte microbii.
Iată câteva plante care întăresc sistemul imunitar:
Teiul – delicios şi sănătos
Teiul este un arbore cu un miros îmbătător din florile căruia se face vestitul ceai de tei.
Ceaiul de tei este cunoscut drept ceaiul care ne poate calma şi care ne ajută să avem un somn mai bun, mai liniştit. Ceea ce nu multă lume ştie este faptul că acest ceai te ajută să ne întărim sistemul imunitar.
În ce fel? Stresul este un factor care determină slăbirea şi scăderea sistemului imunitar. Ei bine, datorită proprietăţilor sale calmante, ceaiul de tei va scăpa uşor de stres.
Mai mult decât atât, dacă răceala deja a început să se instaleze în organismul vostru, ceaiul de tei o poate alunga. Nasul înfundat, uscăciunea mucoaselor, toate aceste aspecte sunt combătute cu ajutorul a câtorva căni de ceai de tei pe zi.
Ceaiul de tei este bun atât pentru adulţi, dar şi pentru copii. Dacă adăugaţi o linguriţă de miere, după ce ceaiul s-a răcit, copiii vor fi încântaţi şi vor iubi această băutură.
Ceaiul de tei este renumit şi pentru efectul antidepresiv, antispasmodic, diaforetic şi sedativ. De asemenea, el combate formarea ridurilor şi a cearcănelor, ajutând tenul să rămână tânăr şi sănătos.
Echinacea
Florile de echinacea se culeg când sunt complet deschise, iar rădăcinile ei se folosesc mai des decât alte componente ale ei. Planta este folosită în scop medicinal, pentru a trata şi vindeca. O putem găsi în o mulţime de medicamente făcute pentru a trata răceala şi gripa.
Echinacea este una dintre cele mai bune plante şi atunci când vine vorba de întărirea sistemului imunitar, deoarece stimulează producerea de globule albe. Trebuie să ştiţi că globulele albe au rolul de a ne apăra organismul împotriva infecţiilor cu virusuri şi bacterii. De aceea, echinacea este una dintre plantele cu cea mai mare putere pentru a ne ajuta să ne ferim de gripă şi răceală atât în sezonul rece, cât şi în sezonul cald.
Ceaiul de echinacea este delicios şi poate fi băut de către oricine. Aveţi grijă să faceţi şi pauze de la consumul acestui ceai, pentru a nu diminua efectul benefic al acestei plante.
În cazul în care suferiţi de o boală autoimună, progresivă sau dacă sunteţi alergici la florile din familia margaretei, consultaţi medicul înainte de a consuma ceaiul de Echinacea.
Socul – prietenul organismului
Socul este o plantă care poate preveni o mulţime de afecţiuni. De la soc se folosesc atât florile, cât şi fructele, iar cu ajutorul acestei plante se pot trata până şi problemele reumatice.
Ceaiul de soc este cunoscut pentru proprietăţile sale detoxifiante. El are puterea de a purifica sângele, dar şi de a întări sistemul imunitar. De asemenea, dacă beţi ceai de soc, probabilitatea de a suferi de herpes va fi extrem de mică.
Ceaiul de soc este foarte bun şi pentru persoanele care tuşesc, el reuşind să calmeze şi să amelioreze tusea.
Chiar dacă pe florile acestei plante nu se aşează niciodată albinele, planta este foarte parfumată, frumoasă şi benefică pentru organism.
Pentru a profita de beneficiile pe care socul le are, nu trebuie decât să pregătiţi un ceai obişnuit cu el. Aveţi nevoie de 500 de ml de apă clocotită şi de două linguri de flori de soc. Lăsaţi totul la infuzat timp de şase minute, apoi puteţi să îndulciţi ceaiul cu zahăr sau cu miere.
Puteţi să beţi până la trei căni pe zi, după fiecare masă.
Măceşele şi cătina
Catina şi măceşele sunt vitamine pe care nu trebuie să le ignorăm, deoarece aceste plante sunt bogate în vitamina C, iar organismul nostru are nevoie din plin de acest lucru.
Pe lângă faptul că aceste plante pot preveni o mulţime de probleme de sănătate, datorită proprietăţilor bogate pe care le au, ele pot chiar şi să vindece.
Astfel, ceaiul de măceşe şi de cătina ajuta la formarea anticorpilor. Puteţi să beţi atât voi, dar puteţi să îi îndemnaţi şi pe cei mici să bea ceai de măceşe şi de catină.
Reţeta pentru creşterea imunităţii arată că trebuie să beţi, timp de 10 zile, trei căni de ceai de cătina şi măceşe pe zi. Aceasta cură de întărire a imunităţii nu se ţine mai mult de 10 zile, însă se poate repeta după aproximativ două săptămâni.
Muşeţelul
Muşeţelul este o plantă folosită de zeci de ani de către fiecare dintre noi. Fie că vorbim de creme ce conţin muşeţel, de ceai sau de alte produse, această plantă este folosită pentru a trata diverse probleme de sănătate.
Ajută şi la întărirea imunităţii, deoarece planta conţine un amestec de substanţe imuno-stimulatoare, substanţe care ajută organismul să elimine foarte repede sursele unei infecţii din organism.
Dacă veţi combina ceaiul de muşeţel cu cimbrul, veţi vedea că totul va acţiona precum un antibiotic asupra organismului uman. Cel mai important lucru este că antibioticul este natural şi nu o să vă afecteze sănătatea în niciun alt mod.
Pentru a întări sistemul imunitar, se recomandă să beţi trei căni pe zi de ceai de muşeţel. Dacă decideţi să realizaţi singuri acest ceai, trebuie să ştiţi că florile de muşeţel trebuie să fie uscate la umbră, pe o bucată de hârtie albă, curată.
Nu folosiţi muşeţelul mai mult de doi ani de zile, deoarece acesta îşi va pierde din proprietăţile.
Cu muşetel se mai pot ameliora crampe menstruale, dureri de cap, tulburări digestive sau viroze respiratorii. De asemenea, muşeţelul este folosit şi în cosmetică, în diferite produse pentru înfrumuseţare.
Femeile folosesc muşeţelul şi în tratamente făcute acasă, pentru că acesta are proprietăţi benefice asupra pielii, dar şi asupra părului şi unghiilor.
Ceaiul verde
Ceaiul verde conţine mulţi antioxidanţi şi o serie de substanţe care inhibă dezvoltarea microorganismelor dăunătoare tubului digestiv – E. Coli, Salmonella sau Clostridium. Ceaiul verde este un panaceu pentru trupul nostru: el sporeşte imunitatea organismului, încetineşte îmbătrânirea, accentuează slăbirea, revigorează pielea, este un energizant natural, reduce riscul de cancer la stomac, ficat, esofag etc.
Arnica
Această plantă are proprietăţi imunostimulente foarte puternice. Ea stimulează imunitatea la nivelul gâtului şi a căilor respiratorii superioare, îmbunătăţeşte circulaţia, încălzeşte extremităţile şi creează o stare de confort fizic. Se poate consuma ceaiul, dar şi tinctura.
Frunzele de afin
Frunzele de afin sunt foarte bogate în vitaminele A, E, B1 şi B2, şi ajuta organismul în reglarea proceselor imunitare şi oferă organismului rezistenţa în lupta cu răcelile, gripele şi altor infecţii.
Busuiocul
Ceaiul de busuioc are proprietăţi antimicrobiene şi antiinflamatorii, este un antiseptic intestinal şi un bun diuretic. Reduce inflamaţiile căilor respiratorii, este antitusiv şi bronhodilatator. El stimulează sistemul imunitar, este un tonic general, nevos şi antidepresiv.
Lavanda
Lavanda este o plantă cu proprietăţi antioxidante puternice, este un analgezic uşor, antiinflamator puternic, grăbeşte vindecarea rănilor, a arsurilor, are efect antimicrobian, antifungic, cicatrizant etc. Ceaiul de lavandă este foarte bun în răceli, bronşite, infecţii în zona gâtului (inclusiv cu stafilococ auriu), amigdalită etc.