luni, martie 31, 2025
AcasăCaleidoscopVinurile Centenar, la 100 de ani de România

Vinurile Centenar, la 100 de ani de România

Crama Budureasca a pus în vânzare trei vinuri „Centenar”: Fetească Neagră Origini 2015, Sauvignon Blanc Origini 2016 şi un cupaj din cinci soiuri roşii.

 

Budureasca celebrează 100 de ani de la Marea Unire din 1918 prin lansarea colecţiei de vinuri Centenar,  care potrivit reprezentanţilor cramei, se adresează, în special, pasionaţilor de vin şi istorie.

Prezentarea oficială a colecţiei de vinuri Centenar a avut loc în a doua jumătate a lunii octombrie la crama din Dealu Mare.

 

1918 + 100 de sticle din fiecare vin

 

Colecţia are două tipuri de etichete. Centenar Alb cuprinde Sauvignon Blanc Origini 2016, soi ce trimite la personalităţile străine ce au contribuit la unirea românilor, precum generalul francez Henri Mathias Berthelot şi Fetească Neagră Origini 2015, soi emblematic românesc care cinsteşte Marea Unire.  Centenar Negru este un cupaj de Shiraz, Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon şi Pinot Noir, soiuri reunite asemenea celor cinci regiuni istorice: Basarabia, Bucovina, Transilvania, Țara Românească, Țara Moldovei.

Fiecare dintre cele trei vinuri Centenar e disponibil în număr limitat de 1918 + 100 sticle.

Etichetele au fost alese în urma unui concurs de design desfăşurat în primăvară. Centenar Alb are pe etichetă grafica hărţii României Mari, iar  Centenar Negru are un mecanism ce simbolizează roţile unui ceas, care s-a pus în mişcare la momentul Marii Uniri. Ambele colecţii se vând cu o cutie cadou şi un pliant ce prezintă contextul şi semnificaţia Unirii.

„Budureasca este o companie care are o mare preţuire faţă de istoria poporului român şi am considerat că avem datoria să celebrăm acest moment de unitate naţională aducând în atenţie puterea vinului de a uni oamenii şi de a-i face să povestească momentele cu adevărat valoroase. Acum 100 de ani s-au scris primele rânduri din istoria României Unite, o istorie scrisă cu fapte, la care contribuim şi noi acum. Sperăm ca cei pasionaţi de vin să aprecieze colecţia Centenar şi să o considere o piesă de referinţă în galeria lor de vinuri, iar cei ce preţuiesc tradiţia şi istoria neamului nostru să savureze cele trei vinuri care cinstesc 100 de ani de România”, a spus Olga Miloiu, director executiv Budureasca.

 

Dealu Mare, o zonă viticolă cu o tradiţie uriaşă

 

Podgoria Dealu Mare se desfăşoară pe o lungime de aproximativ 65 de kilometri şi o lăţime între trei şi 12 kilometri, între apa Teleajenului, la vest, şi cea a Buzăului, la est, relatează Agerpres.

Podgoria Dealu Mare are o istorie veche, care-i atestă, o dată în plus, importanţa strategică în viticultura românească. Dezvoltarea ei a fost favorizată, de-a lungul timpului, atât de satisfacerea unor condiţii naturale foarte prielnice viţei-de-vie, cât şi de căile uşoare de transport către Transilvania, care facilitau comerţul cu vin.

Podgoria Dealu Mare cuprinde centrele viticole Boldeşti, Valea Călugărească, Urlaţi, Ceptura, Tohani, Cricov, Breaza, Pietroasa, Merei şi Zoreşti.

Dealu Mare este cunoscut drept patria vinurilor roşii, producerea acestora situându-se pe primul loc în centrele viticole Valea Călugărească, Urlaţi, Ceptura, Tohani, Breaza, Merei şi Zoreşti, prin urmare în cea mai mare parte a podgoriei. Acest fapt se datorează condiţiilor prielnice obţinerii acestor vinuri, la care se adaugă factori precum dispunerea viilor pe versanţi expuşi la soare, o temperatură mai mare în perioada de vegetaţie a viţei-de-vie, precipitaţii moderate şi nu în ultimul rând cultivarea unor soiuri valoroase.

La Boldeşti şi Cricov, pe primul loc se află producerea vinurilor albe, iar la Pietroasa – îndeosebi producţia de vinuri dulci, dar şi vinuri roşii foarte bune.

Astăzi, în podgorie se cultivă soiurile Fetească albă, Fetească regală, Riesling italian, Pinot gris, Chardonnay, Sauvignon, Grasă de Cotnari, Tămâioasă românească, Muscat Ottonel, pentru vinuri albe, şi Cabernet Sauvignon, Fetească neagră, Merlot, Pinot noir, pentru vinuri roşii, potrivit prof. Liviu Dejeu, în volumul menţionat mai sus.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
7.2 ° C
8.8 °
7.2 °
96 %
1.4kmh
100 %
lun
12 °
mar
15 °
mie
12 °
J
15 °
vin
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Ar fi venit mai mulți, că e greu, dar restul erau probabil în pauza de masă.

EDITORIAL

Se pare că, uneori, lucrurile se aranjează așa cum ar trebui. Evenimentele de la finalul anului trecut, care încă mai au ecouri în societatea...

EPIGRAMA ZILEI

Adeseori, ea îi spunea: „Ești soare pentru mine, far...” Iar el pragmatic, răspundea: „Atunci tu ești panou solar!”   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...