Numeroase studii arată că ceaiurile pot fi aliaţi de nădejde în lupta cu boli dintre cele mai grave, inclusiv cu afecţiunile sfecifice sezonului rece.
Ceaiul este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale împotriva răcelii, iar consumul ridicat de ceai în lunile de iarnă ne poate ajuta să creştem imunitatea şi să ne ferim de virusuri care să ne pună la pat pentru o săptămână. Ceaiul conţine o cantitate însemnată de vitamina C, importantă pentru construirea unui sistem imunitar puternic. Astfel, ceaiurile bogate în vitamina C ne pot ajuta să eliminăm primele simptome ale răcelii şi să evităm să ne îmbolnăvim mai rău.
De asemenea, ceaiul conţine minerale precum fier, calciu sau fosfor, care ne ajută să avem un organism rezistent şi puternic. În plus, de multe ori, suntem mai vulnerabili în fata răcelilor şi pentru că uităm să ne hidratăm corespunzător pe timpul iernii. Ceaiul are proprietăţi hidratante excelente, aşa că ne ajută să ne menţinem pielea frumoasă şi organismul sănătos.
Care sunt primele semne ale bolii
Primele semne ale răcelii sunt durere în gât sau senzaţia de gât inflamat, nas înfundat, dureri de cap şi febră, însoţită ocazional şi de frisoane. O răceală durează între şapte şi 14 zile şi, odată instalată, medicamentele au doar rolul de a ameliora simptomele, dar nu şi de a vindeca în totalitate răceala.
Răcelile sunt cauzate de virusuri şi există peste 200 de tulpini de virusuri care cauzează boala. Cele mai multe răceli, între 30-50% dintre acestea, sunt cauzate de virusuri neidentificate. Acestea pătrund într-un organism mai sensibil pe calea aerului, se intaleaza în celule, apoi se multiplică. Simptomele specifice răcelilor sunt, de fapt, reacţia imună a organismului, care răspunde pentru a se apăra. Un sistem imunitar puternic va fi capabil să multiplice rapid celulele albe, acelea care lupta împotriva infecţiilor din organism, şi să distrugă virusurile. De aceea, persoanele cu un sistem imunitar puternic rezistă mai bine în fata virozelor sau a răcelilor.
Epidemiile de gripă sunt adeseori asociate cu sezonul rece, ca urmare a expunerii prelungite la frig. Temperaturile scăzute reduc imunitatea naturală a organismului, aşa că este cu atât mai important să ne imunizăm pe parcursul iernii cu ajutorul unor tratamente naturiste. Printre cele mai bune ceaiuri pentru a lupta cu bolile de sezon sunt următoarele:
– Ceaiul roşu sau rooibos
Este folosit drept remediu împotriva durerilor de cap, a insomniei, astmului, eczemelor şi a alergiilor, a hipertensiunii şi a îmbătrânirii premature. Unul dintre beneficiile acestui tip de ceai este dat de faptul că nu conţine cofeină, aşa că poate fi consumat la orice oră din zi. De asemenea, conţine multe vitamine, minerale şi antioxidanţi, care ajută la imbuntatirea digestiei şi creşte imunitatea.
– Ceaiul de măceşe
Este ideal pentru a combate răceala şi este unul dintre cele mai populare remedii naturiste. Măceşele conţin de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele şi de 200 de ori mai multă decât merele. Ele sunt şi o sursă importantă de vitamina A, de vitamine din complexul B şi de vitamina K. Pe lângă întărirea imunităţii, ceaiul de măceşe alungă semnele de oboseală, îmbunătăţeşte digestia şi are proprietăţi antiinflamatoare, care ajută la combaterea alergiilor. Pentru a prepara o cană de ceai de 250 de ml aveţi nevoie de doar două linguriţe de fructe, pentru a obţine o băutură aromată şi eficientă.
– Ceaiul din flori de soc
Este un detoxifiant excelent pentru organism, ceea ce îl face un supliment foarte bun în curele de slăbire. Florile de soc au proprietăţi diuretice, antiinflamatoare, antiseptice şi antivirale, ceea ce face din acest ceai un remediu miraculos, dacă îl consumaţi în prima fază a răcelii. Acesta va debloca retenţia de apă din organism, iar în cazul celor care au astm sau bronşită va reduce inflamaţia căilor respiratorii.
– Ceaiul de tei
Are un uşor efect sedativ, motiv pentru care nu este indicat pentru consum femeilor însărcinate sau şoferilor. De asemenea, teiul are proprietăţi calmante, fiind un antidepresiv şi un euforizant natural. În răceli, ceaiul de tei ajută la scăderea febrei, favorizează transpiraţia, ajutând la eliminarea toxinelor din organism, şi tratează migrenele puternice.
– Ceaiul de creţuşcă
Atenuează durerile de cap şi ajută la scăderea febrei, favorizează transpiraţia şi elimină rapid toxinele din organism. Acest ceai conţine salicozice, care odată ce ajung în organism sunt transformate în acid salicilic, un antiseptic natural care omoară virusurile şi bacteriile.
– Ceaiul de urzică
Este un bun detoxifiant, reduce retenţia de apă, combate anemia şi oboseala, revitaminizează organismul şi redă echilibrul sistemului imunitar, ceea ce îl face potrivit nu numai pentru stările gripale, ci şi pentru a fi consumat în mod regulat. Proprietăţile sale antiinflamatoare îl fac benefic şi pentru uz extern. Compresele cu ceai de urzici pot fi aplicate pe zonele cu eczeme, rozacee sau iritaţii, iar acestea se vor diminua.
– Ceaiul de muşeţel
Este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturiste şi este folosit încă din antichitate, când egiptenii îl venerau tocmai datorită proprietăţilor sale. Muşeţelul este ideal în combaterea gripei, deoarece are acţiune calmantă, dezinfectantă, antiiflamatorie şi antialergică. Ceaiul de muşeţel ameliorează durerile de cap şi de gât, reduce efectele rinitei alergice, este un somnifer natural şi reduce starea de iritabilitate.
– Infuzia de mere
Se face din fierberea cojilor uscate de măr. Această băutură este o sursă excelentă de vitamine şi minerale, dar poate fi folosită şi pentru a scăpa de insomnii. Infuzia de mere are un gust plăcut şi aromat, aşa că nu este indicat să îi mai adăugaţi zahăr, ci poate o linguriţă de miere, pentru a-i spori efectul. Infuzia de mere este un remediu foarte bun împotriva crampelor digestive şi a tulburărilor abdominale, având un efect calmant. De asemenea, merele conţin vitamina C, care vă ajută să luptaţi contra răcelilor şi să vă întăriţi imunitatea.
Ceaiuri contra tusei
Când răceală avansează şi apare tusea, nu mai este suficient să beţi un ceai cald, ci aveţi nevoie de nişte plante care să vă ajute să expectoraţi în mod natural şi să vă ajute să respiraţi mai uşor. Tusea seacă este un simptom care vă poate aduce multe nopţi albe şi care vă epuizează organismul. Când bronhiile sunt acoperite cu secreţii de mucus greu de expectorat, şi respiraţia este îngreunată. Pentru a scăpa de tuse, iată câteva leacuri care pot da rezultate:
– Ceaiul de ghimbir
Ajută la curăţarea plămânilor, dar este eficient şi împotriva bronşitei şi a astmului, la adulţi, sau a bronşitei astmatiforme, care apare de regulă la copii. Ghimbirul are acţiune expectorantă, astfel că vă va ajuta să eliminaţi secreţiile care blochează respiraţia. În plus, acesta decongestionează căile nazale superioare, redă umezeala mucoasei gâtului şi vă va scăpa astfel de senzaţia de gât uscat şi inflamat.
– Ceaiul de salvie
Conţine o combinaţie de compuşi activi precum antioxidanţi numiţi polifenoli, favonoizi, picrosalvină, dar şi uleiuri volatile precum tuya. Salvia este folosită şi la fabricarea numeroaselor medicamente, tocmai datorită efectelor sale benefice asupra sănătăţii. În răceli, ceaiul de salvie poate calma tusea seacă, reduce inflamaţia la nivelul căilor respiratorii şi uşurează plămânii de secreţiile de mucus. Iar efectul său antiseptic ajută la dezinfectarea bronhiilor şi a căilor respiratorii superioare.
– Ceaiul de nuci
Se face prin fierberea cojilor de nuci verzi sau uscate, fiind un cunoscut remediu în tratarea „tusei fumătorului”. O mână de coji de nuci se fierbe în 300 de ml de apă, iar ceaiul se consumă rece, înainte de micul dejun. Acesta are un efect benefic asupra plămânilor, pe care îi curăţă şi ajută la eliminarea substanţelor toxice.
– Ceaiul de ceapă
Este un remediu natural pentru tuse şi pentru durerile de gât, iar pentru a vedea rezultate este indicat să consumaţi două-trei căni pe zi. Pentru a-l prepara, tot ce trebuie să faceţi este să zdrobiţi o ceapă de mărime medie şi să o fierbeţi în 300 de ml de apă. Când ceiul se răceşte, puteţi adăuga câteva linguriţe de miere.
Sfaturi pentru a îmbunătăţi efectul ceaiurilor
– Ceaiul trebuie consumat proaspăt, altfel îşi pierde proprietăţile.
– Ceaiurile nu sunt o alternativă la tratamentul medicamentos, ci doar un suport. Pentru sănătatea dumneavoastră, nu este indicat să renunţaţi la medicamentele prescrise de doctor.
– Ceaiul nu trebuie consumat foarte fierbinte, aşa cum se credea până nu de mult, dar nici rece. Acesta trebuie să fie călduţ, suficient cât să poată fi sorbit cu guri mici.
– Nu puneţi mierea când ceaiul este fierbinte. La temperaturi înalte, mierea poate deveni toxică. Este indicat să o adăugaţi când ceaiul este gata de băut.