spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeCaleidoscopGutuile - medicamentul toamnei

Gutuile – medicamentul toamnei

Gutuile, fructe provenite din regiunea Caucazului şi cunoscute din antichitate, au o mulţime de efecte benefice pentru sănătate.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Gutuile, fructe aromate care fac parte din familia Rosaceae (la fel ca şi merele şi perele), sunt originare din Asia şi în majoritatea cazurilor sunt consumate gătite şi nu în stare crudă (pentru a elimina nivelul caracteristic de aciditate).

Proaspete sau prelucrate, gutuile sunt o sursă semnificativă de zaharuri simple, uşor asimilabile, şi elemente minerale. Într-un singur fruct există un depozit impresionant de vitamine (A, B, C, PP), săruri minerale, carbohidraţi şi fibre.

 

Cocktail de substanţe benefice

 

Din punctul de vedere al conţinutului caloric, acesta este redus, astfel 100 g conţin aproximativ 57 calorii. Fructele conţin mai mulţi antioxidanţi polifenolici esenţiali în comparaţie cu merele şi perele, dar şi fitonutrienti, cum sunt fibrele vegetale, mineralele şi vitaminele. Atât pulpa cât şi coaja fructului conţin cantităţi substanţiale de fibre, iar granulele nisipoase din pulpă au în compoziţie substanţe cum sunt taninuri (catechine şi epicatechine; acestea se leagă de toxinele cancerigene şi alte substanţe nocive din colon, protejându-i membrana mucoasă de boli inflamatorii intestinale, cancer şi diverticulită, dar reduc şi greutatea corporală şi nivelele de colesterol LDL din sânge). În gutui se regăsesc, după cum am menţionat, o serie de compuşi polifenolici, cum sunt acidul cafeoilchinic, procianidina B2, procianidina oligomerica, procianidina polimerică şi uleiuri esenţiale cum sunt furfural, limonen, linalool, vomifoliol, toluen, beta-ionon, alfa-terpineol etc. care-i conferă aroma unică. Fructele coapte au şi o concentraţie ridicată de vitamina C (100 g conţin 15 mg sau 25% din DZR) care contribuie la înlăturarea radicalilor liberi din organism, întăreşte imunitatea, reduce episoadele virale şi afecţiunile inflamatorii. Alte ingrediente sunt: cupru (130 µg sau 14% of DZR), fier, potasiu şi magneziu, dar şi vitamine din complexul B cum sunt tiamina, riboflavina şi piridoxina. Deşi nu există multe cercetări în acest sens, aceste fructe prezintă şi proprietăţi antialergice şi antiinflamatorii, extractul lor fiind folosit în tratamentul cistitei, dermatitei atopice şi a altor afecţiuni alergice.

 

Beneficii pentru sănătate

 

– Slăbire: deoarece au un conţinut redus de calorii, sare şi grăsimi, însă ridicat de fibre şi vitamina C, sunt utile în dietele de slăbire. Pot fi trasformate în compot, fierte sau servite cu iaurt degresat.

– Proprietăţi antibacteriene: dacă fierbeţi seminţele cu apă, le strecuraţi şi le răciţi, puteţi utiliza mixtura pentru a remedia respiraţia urât mirositoare, durerile de gât, dar şi ulceraţiile bucale sau puteţi aplica pe arsuri. Stropiţi pielea cu această soluţie pentru a hidrata şi a vindeca petele (există şi creme cosmetice care pot fi create din gutui). În plus, consumul de gutui poate preveni gripa şi alte afecţiuni congestive.

– Digestie: gutuile pot ajuta în tratarea ulcerului gastric, reduc problemele de tranzit intestinal şi diareea, datorită conţinutului mare de fibre. Gemul de gutui alăturat felurilor de mâncare cu carne şi brânză reprezintă o formă mai simplă de a asimila aceste proteine. Sucul, dar şi pulpa fructului fiartă sau coaptă servesc drept remediu antiemetic (greaţă şi vărsături). Gutuile sunt un agent astringent eficient, dar şi antiseptic şi diuretic (ajută la eliminarea excesului de lichid din corp). Amestecate cu miere sunt excelente pentru tratarea colitei, diareei şi infecţiilor intestinale şi constipaţiei, iar siropul de gutui este util în caz de hemoroizi.

– Piele: acelaşi nivel ridicat de antioxidanţi şi vitamine din gutui este benefic pentru menţinerea

unui aspect sănătos şi tânăr al pielii. Antioxidanţii elimină efectele nocive ale radicalilor liberi asupra celulelor pielii, prin urmare reducând apariţia ridurilor, eliminând petele şi ajutând la protecţia pielii împotriva radiaţiilor ultraviolete.

– Proprietăţi anticancerigene: datorită abundenţei de antioxidanţi cum sunt fenoli, combat radicalii liberi (produşi periculoşi ai metabolismului celular ce determină mutaţia/moartea celulelor) care conduc la formarea cancerului; aceştia sunt priviţi de cercetători a fi mai eficace decât cei din alte fructe, deşi nu există studii concludente în acest sens (însă un studiu din partea Universităţii Aberdeen din Marea Britanie a demonstrat faptul că plantele cu fenoli reprezintă un potenţial supresor al cancerului).

– Inima: gutuile oferă fibră pectină, care este cunoscută a reduce nivelele de colesterol. Aceasta protejează împotriva bolii arteriale coronariene sau depunerii pe artere, precum şi împotriva altor afecţiuni coronariene. Potasiul din compoziţie reduce tensiunea (un consum sporit de potasiu s-a demonstrat a preveni problemele cardiace şi infarctul, ateroscleroza, dar şi hipertensiunea), iar vitamina C protejează de boli cardiovasculare. Conţinutul redus de sare previne retenţia de lichide ce poate contribui la boli cardiovasculare.

– Sânge şi circulaţie: conţinutul ridicat de fier îl determină să fie un fruct excelent de consumat pentru a preveni anemia (o afecţiune în care sângelui îi lipseşte cantitatea adecvată de globule roşii pentru a transporta oxigenul prin ţesuturile corpului) şi alte probleme ale sângelui. Conţinutul mineral bogat al gutuilor include şi cupru şi zinc care, alături de alţi micronutrienti, sunt necesari pentru producerea globulelor roşii (când numărul acestora este ridicat, circulaţia se intensifică, iar oxigenul circulă prin corp crescând şi fluxul către piele şi scalp – ceea ce stimulează sănătatea şi creşterea foliculului pilar).

– Sistem imunitar: nivelul semnificativ de vitamina C (şi alţi antioxidanţi – protejează corpul de efectele stresului oxidativ) din gutui oferă o apărare excelentă în cadrul mecanismelor de protecţie ale organismului (se creşte producţia de globule albe care reprezintă prima linie de apărare împotriva patogenilor, virusurilor şi bacteriilor), dar şi proprietăţi anti-îmbătrânire.

– Reacţii alergice: gutuile sunt recunoscute a controla reacţiile alergice. Când sunt aplicate sub formă de unguent sau gel, pot ameliora dermatita atopică şi alte afecţiuni similare. Nivelele ridicate de vitamina C contribuie de asemenea la reducerea inflamaţiei şi la îmbunătăţirea sănătăţii şi a aspectului pielii.

Cum alegeţi fructele potrivite

 

Gutuile care sunt ferme şi tari, de culoare galbenă, sunt cele mai potrivite pentru consum. Acestea trebuie manipulate cu grijă întrucât se pot deteriora foarte uşor. Gutuile se vor introduce în pungi de plastic şi pot fi păstrate la frigider, aproximativ două luni.

Foarte important, cei care au variaţii de tensiune arterială trebuie să se aboneze la gutui, deoare ajută la stabilizarea presiunii sângelui. De la acest fruct totul este folositor, chiar şi sâmburii atunci când vrem să facem peltea. Însă, dacă obişnuiaţi să îi consumaţi, trebuie să ştiţi că aceştia conţin urme de acid cianhidric (un tip de cianură), la fel ca şi migdalele amare. Deci, nu este recomandată ingestia multor seminţe.

În unele cazuri fructele crude pot cauza disconfort la nivelul gâtului şi chiar probleme cu respiraţia. Deoarece conţin o fibră moale denumită mucilagiu, pot scădea gradul de asimilare al anumitor medicamente; de aceea este indicat să le consumaţi la cel puţin o oră după ce luaţi medicamente.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-1.2 °
-2.8 °
75 %
2.2kmh
5 %
joi
-3 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...