spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeCaleidoscopApă îngheţată descoperită pe Lună

Apă îngheţată descoperită pe Lună

NASA a descoperit apă sub formă de gheaţă pe satelitul natural al Pământului.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Oamenii de ştiinţă de la NASA au confirmat, săptămâna trecută, în premieră, prezenţa apei îngheţate pe suprafaţa Lunii, o descoperire ce îi poate ajuta pe astronauţii care vor aseleniza în cadrul viitoarelor misiuni spaţiale, informează AFP. Această concluzie, publicată în detaliu în revista ştiinţifică americană PNAS, se adaugă mai multor studii realizate anterior privind prezenţa apei pe Lună.

Gheaţa este prezenţă la extremităţile nordice şi sudice ale satelitului natural al Pământului, în craterele în care nu pătrund razele Soarelui. În aceste locuri temperatura nu depăşeşte niciodată aproximativ -150°C. „Cu suficient de multă gheaţă la suprafaţă, de câţiva milimetri, apa ar putea deveni o resursă pentru viitoarele expediţii umane de explorare sau de şedere pe Lună, posibil mai uşor de accesat decât apa detectată sub suprafaţa Lunii”, a avansat NASA.

Cercetătorii au obţinut dovezile graţie unui instrument trimis în 2008 la bordul unei sonde indiene care a măsurat direct modul în care moleculele de gheaţă absorb lumina infraroşie. „Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă obţin o dovadă irefutabilă a prezenţei apei îngheţate la suprafaţă”, a declarat pentru AFP autorul principal al studiului recent, Shuai Li, de la Institutul de Geofizică şi Planetologie din Hawaii.

Potrivit lui Shuai Li, singura modalitate de a şti dacă această apă este exploatabilă în vederea utilizării de către oameni este de a trimite roboţi pentru a preleva mostre.

 

Molecule aduse de astronauţii de pe Apollo

 

În 2008, cercetătorii au descoperit molecule de apă în interiorul unor eşantioane de magmă aduse pe Pământ de astronauţii misiunilor Apollo.

Anul trecut, bazându-se pe date satelitare, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că zonele de profunzime ale Lunii sunt bogate în apă. Potrivit studiului, zăcămintele conţin puţină apă (mai puţin de 0,05%), dar sunt enorme, putând atinge până la 1.000 de kilometri pătraţi. Aşa se face că satelitul Pământului ar fi „surprinzător de bogat în apă”, au notat în 2017 cercetătorii.

Apa este prezentă şi pe Mercur şi pe Marte. Un lac subteran de apă lichidă a fost recent detectat pe Planeta Roşie, aminteşte AFP.

Timp de multă vreme, Luna a fost percepută ca un astru arid, de „o magnifică dezolare” sau „complet seacă”.

Ipoteza cel mai larg răspândită privind originea Lunii este aceea a unei coliziuni enorme între Terra şi un corp ceresc de mărimea lui Marte, la puţin timp după formarea sistemului solar.

NASA vrea să trimită o nouă misiune pe Lună

NASA intenţionează să trimită din nou oameni pe Lună, pentru prima dată după decembrie 1972.

Preşedintele Donald Trump a apărat ideea unei întoarceri pe Lună, cerând o punte lunară care să permită un flux continuu de nave spaţiale şi oameni pentru a vizita satelitul Pământului şi care să servească drept punct de plecare pentru Marte. El a cerut, de asemenea, crearea unei forţe spaţiale, a şasea ramură a armatei, care să se concentreze pe apărarea intereselor SUA.

NASA a fost mult timp considerată lider în domeniul inovaţiei spaţiale, dar se confruntă astăzi cu o concurenţă serioasă. Aproximativ 70 de ţări sunt într-un fel sau altul implicate în activitatea spaţială, îşi aminteşte Logsdon.

În loc să concureze cu agenţiile spaţiale internaţionale, „accentul a fost pus pe cooperare” pentru a reduce costurile şi pentru a accelera inovaţia, a declarat Teasel Muir-Harmony, curator al Muzeului Naţional al aerului şi spaţiului.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a declarat recent că doreşte să lucreze cu alte ţări orientate spre explorarea spaţiului. El a menţionat posibilitatea intensificării cooperării cu China şi a spus că a fost recent în Israel pentru a se întâlni cu grupuri care lucrează asupra unui lander lunar.

Predecesorul său în fruntea NASA Charles Bolden a avertizat în legătură cu reapariţia erorilor din epoca navetelor, când SUA şi-au încheiat programul fără ca alte nave spaţiale să fie pregătite să preia acest rol.

Propunându-şi o misiune cu echipaj pe Lună în doar cinci ani, NASA intenţionează să cheltuiască aproximativ 10 miliarde de dolari pentru explorarea lunară, dintr-un buget de aproape 20 de miliarde de dolari pentru 2019.

Majoritatea ruşilor nu cred că astronauţii NASA au ajuns pe Lună

 

Majoritatea ruşilor pun la îndoială faptul că astronauţii americani au ajuns pe lună în 1969, potrivit unui sondaj realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei Publice din Rusia (VTsIOM), informează agenţiile de presă EFE şi RBK.

Autorităţile americane au falsificat imagini ale misiunii lor pe Lună şi astronauţii de la NASA nu au aterizat pe satelitul natural al Pământului, consideră mai mult de jumătate din ruşii intervievaţi în sondaj, 57%. De menţionat că 65% dintre aceşti oameni au studii secundare.

Cu toate acestea, 24% dintre respondenţi nu se îndoiesc că misiunea a avut loc efectiv.

Astronauţii Neil Armstrong şi pilotul Edwin Aldrin au aşezat modulul Apollo 11 pe suprafaţa Lunii în 20 iulie 1969. Armstrong a devenit prima persoană care a păşit pe Lună.

În plus, conform aceleiaşi anchete, publicate la 27 iulie, 45% dintre ruşi cred în existenţa extratereştrilor, în timp ce 42% dintre respondenţi cred că extratereştrii nu vizitează Pământul sau că nu există.

O largă majoritate a respondenţilor (93%) consideră că planeta noastră are o formă sferică. Doar 3% dintre ruşi cred că Pământul este plat şi că oamenii de ştiinţă ascund în mod deliberat acest fapt. 4% dintre respondenţi au considerat că este dificil să răspundă la această întrebare.

Studiul a fost efectuat prin telefon pe la sfârşitul lunii mai, pe 2.000 de persoane peste 18 ani. Marja de eroare nu depăşeşte 2,2%.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
0.5 ° C
0.6 °
0.5 °
85 %
2.5kmh
81 %
joi
0 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...