Pe măsură ce înaintează în vârstă, oamenilor le este tot mai dificil să facă activitățile de care se bucurau cândva, fie din cauza unor probleme de sănătate, fie din cauza mobilității scăzute. Din fericire, există numeroase alte opțiuni alternative pentru alungarea plictiselii.
Pensionarii din România nu au suficienți bani ca să călătorească în lumea largă, precum cei din vestul continentului, dar acest neajuns nu îi împiedică să se simtă bine alături de cei dragi. Iată care sunt activitățile cele mai populare în rândul seniorilor din țara noastră:
Timpul petrecut cu nepoții
Timpul petrecut cu nepoții este activitatea principală a pensionarilor din România. Fie că stau cu micuții atunci când părinții nu sunt acasă, fie că îi iau sau îi aduc de la școală sau merg cu ei în parc sau la antrenamente de tot felul, între bunici și copii există o legătură specială.
Grădinăritul
Grădinăritul este o activitate liniștitoare, care necesită mult timp liber. Seniorii au acest timp, pe care îl dedică îngrijirii plantelor. Cei mai mulți pensionari nu au o grădină în adevăratul sens al cuvântului, însă își transformă locuința și balconul într-un asemenea spațiu, folosind ghivece.
Vizionarea de filme și emisiuni
Românii în vârstă reprezintă un segment important al audiențelor făcute de televiziuni. Ei urmăresc în special filme, emisiuni de dezbatere politică și reality show-uri. Pensionarii știu să folosească tehnologia modernă și se conectează la platformele de streaming pentru a urmări producțiile preferate. Unii chiar intră pe internet și joacă sloturi online.
Sportul
Exercițiile fizice sunt deosebit de importante pentru seniori, întrucât îi ajută să își mențină tonusul muscular. Mulți pensionari își încep ziua cu exerciții fizice ușoare, recomandate de medici sau de prieteni care au scăpat de probleme de sănătate cu ajutorul sportului. Un alt sport cu efect terapeutic este înotul.
Activități în cluburile de seniori
Cluburile de seniori reprezintă comunități alcătuite pe criterii de vârstă în care cei care se simt singuri se pot înscrie pentru a participa la diverse activități precum jocuri de societate, seri de lectură sau dans. Comunități ad-hoc se formează și în parcuri, unde pensionarii joacă șah, table sau remi atunci când este cald.
Activități care provoacă intelectul
Menținerea sănătății mintale este cel puțin la fel de importantă precum păstrarea formei fizice. Mulți pensionari iau în serios acest aspect și dedică o parte din zi practicării unor activități care provoacă intelectul, precum rezolvarea careurilor de cuvinte încrucișate și de sudoku, realizarea unor puzzle-uri sau rezolvarea unor probleme de matematică.
Plimbările în parc
Plimbările în parc constituie una dintre activitățile relaxante preferate ale seniorilor. Este o formă de mișcare cu intensitate redusă benefică pentru sănătate, combinată cu beneficiile aduse de aerul curat. Cei care nu au un parc în apropiere ies pe aleile din fața blocurilor, unde se întâlnesc și stau de vorbă cu vecinii.
Gătitul
Cei mai mulți bătrâni gătesc rețete tradiționale. Oricât de mult s-ar strădui tinerii, plăcinta, cozonacul și sarmalele nu ies la fel de gustoase precum cele făcute de părinți și bunici. În același timp, sunt vârstnici interesați să exploreze arta culinară și să experimenteze și alte preparate decât pilaf, tocăniță, mazăre sau ciorbă cu perișoare.
Socializarea online
Așa cum spuneam, numeroși bătrâni sunt familiarizați cu internetul și tehnologia, folosind telefoane inteligente. Dacă te uiți pe Facebook, vezi foarte multe conturi de utilizatori care au depășit vârsta pensionării și care sunt foarte activi, postând frecvent și interacționând online cu alte persoane. Ca și urmașii, seniorii beneficiază din plin de avantajele epocii digitale.