Cu toții visăm la experiențe sau obiecte pe care ne-am dori să le avem într-o zi. Îți dorești o vacanță pe o plajă îndepărtată, la malul mării, sau poate o mașină nouă? Multe dintre obiectivele noastre pot fi îndeplinite mai ușor dacă încercăm să fim puțin mai disciplinați financiar.Pe lângă vechea metodă cu notarea cheltuielilor și a încasărilor pe o foaie de hârtie, tehnologia ne vine în ajutor cu instrumente inovatoare care ne pot ajuta să ne organizăm mai bine bugetul, fără să facem din asta o corvoadă.
Multe dintre softurile dedicate planificării financiare pot fi instalate și folosite cu ușurință chiar de pe smartphone-ul tău și sunt disponibile pe iPhone 15, iPhone 15 Pro Max sau alte modele mai vechi de la Apple, dar și pe dispozitivele Android. În plus, pe piață au apărut numeroase gadgeturi pentru acasă, care ne fac viața mai ușoară atunci când încercăm să ținem sub control cheltuielile.
În acest articol explorăm cele mai noi dispozitive și aplicații care pot simplifica organizarea bugetului.
Aplicațiile de organizare buget
O planificare financiară cu adevărat eficientă începe de la notarea tuturor cheltuielilor, indiferent de sumă și înregistrarea exactă a încasărilor lunare. Putem face asta mult mai ușor cu ajutorul aplicațiilor financiare, pe care le putem descărca direct pe smartphone.
Recomandarea noastră este YNAB (You Need a Budget), prin care îți poți monitoriza cheltuielile zilnice, dar și economiile pe care le faci. Pe lângă consilierea financiară oferită prin materialele din aplicație, aceasta permite și formarea grupurilor, pentru situațiile în care bugetul este la comun. În acest mod îți poți împărtăși bugetul cu ceilalți membri ai familiei.
YNAB poate genera rapoarte de mare acuratețe, care te ajută să observi mai bine evoluția ta financiară.
Mai trebuie să știi că unele dintre aplicațiile băncilor te pot ajuta prin funcții similare. Nu uita să instalezi aplicația bancară la care ai cont și să-i descoperi funcționalitățile de organizare a bugetului.
Accesoriile inteligente
Un smartwatch nu te ajută doar să faci mai multă mișcare sau să-ți măsori ritmul cardiac. Cele mai multe dintre aplicațiile de gestionare financiară sunt compatibile cu ceasurile inteligente, astfel că poți avea informațiile importante legate de cheltuielile tale direct la încheietura mâinii.
Cu un smartwatch pe care ai instalat un sistem digital de plată poți să achiți mult mai ușor, fără să fii nevoit să-ți scoți telefonul din ghiozdan. În plus, poți observa imediat actualizări importante sau notificări urgente.
Dacă nu ești fan smartwatch, poate un portofel inteligent ți-ar stârni interesul. Un brand foarte cunoscut de astfel de accesorii este Ekster. Aceste portofele pot fi conectate direct la telefonul tău și la aplicațiile de bugetare pe care le ai instalate. Pot fi, de asemenea, urmărite prin GPS, astfel că elimini riscul de furt sau pierdere.
Asistenții digitali
Cei mai cunoscuți asistenți digitali sunt Alexa de la Amazon și Google Assistant. Aceste gadgeturi pot fi de ajutor pe lângă aplicațiile pe care le-ai instalat deja, pentru că bugetul tău poate fi gestionat mult mai ușor direct prin comenzi vocale.
Poți adăuga cheltuieli noi la lista lunară, poți verifica soldul din cont și chiar să setezi notificări automate atunci când ai de efectuat o plată urgentă.
Software avansat pentru managementul bugetului
Dacă îți place să construiești o situație detaliată a finanțelor tale, ai nevoie de un software mai robust. Microsoft Money este printre cele mai cunoscute soluții de planificare bugetară. Este disponibil pe desktop, însă se poate sincroniza și cu telefonul tău mobil.
Pe lângă raportarea veniturilor și cheltuielilor, prin Microsoft Money poți să ții o evidență clară a investițiilor tale sau a conturilor de pensii. Îți poți personaliza interfața de raportare în funcție de nevoile tale specifice și poți sincroniza datele cu banca sau alte instituții financiare.
Gadgeturi smart pentru acasă
Economisirea eficientă începe de cele mai multe ori acasă. Dotarea cu gadgeturi inteligente pentru locuință, precum termostatul sau prizele smart, te ajută să scazi considerabil cheltuielile lunare.
Prin intermediul acestor dispozitive, poți să monitorizezi atent consumul de energie și să automatizezi iluminatul și încălzirea pentru eficiență maximă.
Cele mai avansate gadgeturi permit sincronizarea cu smartphone-ul tău, pentru un sistem integrat de eficientizare a cheltuielilor pentru utilități.
Să nu uităm că, dincolo de tehnologie, disciplina este factorul cheie prin care ne putem gestiona bugetul în mod eficient. Iar dacă dispozitivele inteligente ne ajută să monitorizăm mai ușor modul în care ne cheltuim banii, mai rămâne doar la latitudinea noastră să decidem, de fiecare dată când dorim să facem o achiziție, dacă merită într-adevăr eforturile noastre din perspectivă de buget.