spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeAdvertorialCum să alegi corect corpurile de iluminat pentru interiorul locuinței

Cum să alegi corect corpurile de iluminat pentru interiorul locuinței

Felul in care alegi corpurile de iluminat în interiorul locuinței este deosebit de important, atât pentru aspectul estetic general cât și pentru rolul funcțional pe care acestea îl au. Fiecare dintre încăperile casei trebuie să beneficieze de lumina potrivită, adaptată stilului de design interior dar și activităților desfășurate aici.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Pentru a te ajuta să alegi cele mai bune variante pentru casa ta, te invităm să citești în rândurile de mai jos criteriile cele mai reprezentative după care să faci alegerea corpurilor de iluminat potrivite, ținând cont de câteva recomandări în acest sens.

●    Corpuri de iluminat în funcție de dimensiunea camerei

Un prim aspect important în ceea ce privește iluminatul funcțional sau decorativ al unei încăperi se referă la alegerea corectă a dimensiunii lămpilor sau aplicelor folosite. Un candelabru prea mare în living sau dormitor poate distrage atenția de la alte puncte sau zone de interes.

 

La fel, un lampadar prea mic pe tavan, a cărui înălțime sau lățime este subdimensionată, va face o cameră să pară prea mică, creând senzația de obiect ieftin. Motorul de căutare FAVI.ro îți oferă posibilitatea de a selecta dintr-o paletă extrem de variată de modele pe cel potrivit pentru tine, ca să poți obține proporțiile și omogenitatea vizuală de care ai nevoie în locuința ta.

●    Corpuri de iluminat după zona pe care vrei să o amenajezi

Fiecare cameră are nevoie de un anumit tip de iluminare, care se alege de obicei după activitățile principale desfășurate aici. Mai exact, într-o încăpere vei avea nevoie atât de un corp central mai mare ori de spoturi pe tavan, pentru iluminat general, cât și de lumini de accent, pentru diferite zone pe care vrei să le evidențiezi.

 

Spre exemplu, candelabrele, plafonierele sau diferite tipuri de lustre pentru iluminat interior pot fi utilizate în living sau camera copiilor drept corp principal, în timp ce pe holuri sau zona scărilor poți folosi aplice de perete, ca surse secundare de lumină.

 

În bucătărie, în schimb, poți să apelezi la spoturi sau lămpi cu care să accentuezi diverse puncte de interes. Ele pot fi amplasate fie deasupra mesei, fie deasupra blatului de lucru, având în acest sens un rol funcțional ridicat și specific, așa cum au, de altfel, și veiozele de pe noptierele din dormitor.

 

Există și piese independente, cum sunt de pildă lampadarele înalte, care pot fi mutate, după necesități, în orice parte a unei camere.

●    Corpuri de iluminat în funcție de stilul de design

Un alt aspect important de care să ții cont atunci când îți alegi corpurile de iluminat pentru casă este ca acestea să se potrivească, prin culori, materiale sau finisaje, cu stilul de design predominant în locuință.

 

De exemplu, dacă preferi un design minimalist sau industrial, poți miza pe lampadare înalte, din materiale cromate, pe care să le amplasezi în zona de socializare formată din fotolii sau canapea.

 

O lampă de birou cu aspect retro, în schimb, va conferi farmec zonei în care lucrezi, în timp ce pentru o amenajare mai eclectică poți miza chiar pe corpuri de iluminat cu influențe diferite, de exemplu mici veioze colorate plasate pe etajere sau pe corpurile de mobilier.

●    Corpuri de iluminat în funcție de necesitățile din încăpere

Ceea ce trebuie să mai ai în vedere atunci când alegi corpurile de iluminat este tipul de lumină pe care îl oferă. În acest sens, în camerele destinate în special odihnei și relaxării, cum sunt dormitorul sau livingul, se recomandă să folosești becuri incandescente, cu LED sau halogen, care oferă o lumină caldă, reconfortantă. Poți amplasa lustre de acest fel și deasupra mesei din bucătărie, în zona de servire, pentru că vei obține o atmosferă plăcută și intimă.

 

Pentru bucătării sau camerele de lucru, ori diverse zone ale acestora, cele mai potrivite sunt sursele ce oferă lumină rece, apropiată de cea a zilei. Acestea te vor ajuta cel mai bine să te concentrezi pe detalii atunci când lucrezi.

 

Ține cont de recomandările de mai sus și parcurge cu atenție ofertele disponibile în magazinele de specialitate, pentru a face alegerile cele mai potrivite pentru casa ta, în funcție de stilul preferat de tine și de nevoile specifice din locuință!

 

(Sursa foto: https://unsplash.com/photos/DMTDUP0acZk)

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ploaie ușoară
2.8 ° C
2.8 °
0.5 °
95 %
0.9kmh
100 %
joi
3 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
1 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...