spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeAdvertorialComunicat de presă - Un proiect care a schimbat destinul a 41...

Comunicat de presă – Un proiect care a schimbat destinul a 41 de elevi de la țară

8 decembrie 2022

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Unul dintre cele mai interesante proiecte derulate în acest an de societatea civilă din regiunea Moldovei  este „DESTINE SCHIMBATE – cursuri IT pentru creșterea angajabilității tinerilor din mediu rural din județele Botoșani, Iași și Vaslui”, o inițiativă demarată în primăvară de asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM), finanțată în cadrul programului Active Citizens Fund România prin Granturile SEE 2014-2021. Despre felul în care s-a desfășurat proiectul și dacă a reușit sau nu să schimbe destine, puteți afla în interviul realizat cu vicepreședintele și directorul executiv al MDM, Dan Radu, inițiatorul și cel care s-a ocupat nemijlocit de organizarea cursurilor pentru absolvenții din acest an ai unor licee din județele Botoșani, Iași și Vaslui.

 

Despre ce a fost vorba în acest proiect, care are un nume de telenovelă – ”Destine Schimbate”?

O idee simplă de altfel, ca in orice telenovelă, de a oferi oportunități unor oameni care nu prea le întâlnesc. Pe scurt – ne-am gândit să concepem un cadru finanțat prin care elevi cu mai puține șanse, și mă refer la cei din mediul rural, să aibă pobilitatea de a accede o meserie din zona tehnologiei, cu ajutorul unui curs gratuit. In alte conditii, cursul ar fi costat peste posibilitățile lor.

Ne-am sfătuit cu partenerul nostru – Școala Informală de IT din Iași – și am decis să punem pe masă cursul de Testing, mai accesibil chiar și celor fără cunoștințe solide de matematică.

 

Unde ați găsit elevii?

Am bătut ceva drumuri, timp de vreo 2 luni, in primăvara acestui an. In liceele rurale din județele Iași, Botoșani și Vaslui. M-a văzut cu sute de elevi cărora le-am povestit despre această oportunitate de a avea o meserie ”altfel”, le-am descris mediul de lucru, comunitatea IT din Iași, șansele de a găsi un job după absolvire etc.

S-au înscris până la urmă peste 200 de elevi, dar numai 83 au făcut pasul concret de a depune dosarul complet pentru a intra la cursuri și numai 41 au reușit să reziste cele 2 luni de vară și testării finale pentru a primi certificatele de absolvire. O rată bună, zic eu.

Cursul a fost online, două zile pe săptămână, cu mentori ai Școlii Informale. La final au avut de făcut câte un proiect de absolvire. Absolvenții provin de la Liceul Tehnologic V.M. Craiu Belcești, Liceul Teoretic Lascăr Rosetti Răducăneni, Liceul Teoretic Bogdan Vodă Hălăucești, Liceul Tehnologic Haralamb Vasiliu Podu Iloaiei – din județul Iași, Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona, Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni, Liceul Demostene Botez Trușești, Liceul Nicolae Bălcescu Flămânzi, Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani – din județul Botoșani, Liceul Tehnologic N. Iorga Negrești – din județul Vaslui.

 

Ce vor face ei mai departe, după absolvire?

Acum sunt in modulul de orientare profesională, ne-am gândit ca proiectul să aibă și așa ceva, dincolo de cursul în sine, pe ideea de a nu le da diplomele și apoi a-i abandona. Așadar, mai stăm cu ei pentru a-i face să ințeleagă piața muncii, cum se scrie un CV profesionist, chestiuni despre firmele de IT din iași, discuții cu oameni din HR de la diferite firme ieșene, cum să-și facă un cont profesionist pe LInkedIn etc. Mai au treabă.

Proiectul se va termina la finalul anului, dar mulți dintre ei sunt deja studenți in Iași și știu acum să vină la FabLab, unde și eu si partnerul Dan Zaharia avem birourile, și să lucreze acolo sau să ne ceară o indrumare. Știu unde să ne găsească la nevoie. Chiar sunt foarte bucuros că am dus acest proiect la capăt și am ajutat, cum am putut, 41 de oameni să vadă și alte orizonturi și oportunități.

Nu a fost deloc ușor să aduci atâția adolescenți laolaltă și să-i pui să lucreze 2 luni pe timpul verii, chiar dacă le explici cât se poate de detaliat că e interesul lor direct. A mers, și acum au un destin schimbat. Măcar că au o diplomă proaspătă in buzunar, cu multe șanse de a găsi job, chiar ca studenți, și cu o experiență despre cum arată un curs riguros, cu cerințe profesioniste. Este un început pentru ei – vor avea nevoie de multe alte cursuri în timpul vieții lor, piața muncii e într-o schimbare foarte rapidă.

 

Proiectul este derulat de Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, în parteneriat cu Asociația pentru Educație Informală, și beneficiază de o finanțare în valoare de 49.954 de Euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea angajabilității tinerilor din rural din județele Botoșani, Iași și Vaslui.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ploaie ușoară
2.8 ° C
2.8 °
0.5 °
95 %
0.9kmh
100 %
joi
3 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
1 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...