O masă delicioasă nu depinde doar de rețeta și de priceperea bucătarului, ci necesită și utilizarea unui aragaz și, când vine vorba de un cuptor, cu atât mai mult, așa cum vom vedea mai jos. Cuptorul este unul dintre electrocasnicele care rezistă cel mai mult într-o casă, în plus, preparatele gătite în cuptor sunt mai mult influențate de calitatea aparatului. Din acest motiv, mulți oameni au îndoieli cu privire la care să aleagă.
Tocmai pentru că este un aparat care rezistă mult timp și, de asemenea, pentru că este una dintre cele mai scumpe aparate de bucătărie, această îndoială apare de obicei la multe persoane în momentul achiziției. Cele mai utilizate cuptoare sunt cele care funcționează cu gaz sau electricitate și, deși aceste două cuptoare au multe caracteristici în comun, unele dintre diferențele lor, în special sursa de energie pentru încălzire, afectează semnificativ rezultatul mesei preparate în ele.
Avantajele unui cuptor incorporabil, electric
- Deoarece nu are nevoie de alimentare cu gaz, permite o mai mare varietate în alegerea locului de instalare. Asta înseamnă că dacă bucătăria nu are alimentare cu gaz în poziția în care intenționezi să instalezi cuptorul, cuptorul electric este mai versatil, doar o priză de curent. Acest lucru este interesant, atâta timp cât această priză are capacitatea cerută de cuptorul electric.
- Întreținere mai ușoară. De obicei cuptoarele încorporabile electrice au diverse tehnologii de curățare, ceea ce le face mai ușor de întreținut.
- Precizie îmbunătățită a temperaturii. Acesta este unul dintre articolele în care cuptorul electric are un avantaj față de cuptorul pe gaz, dar care nu se potrivește nevoilor majorității locuințelor, până la urmă majoritatea rețetelor nu au nevoie de toată această precizie.
- Încălzire mai uniformă. Datorită controlului sursei de energie, căldura din interiorul cuptorului electric este mai bine distribuită.
- Oprire automată: permite programarea opririi cu cronometru, care evită accidentele și facilitează prepararea rețetelor. Aceasta este o caracteristică interesantă pentru cei care sunt foarte ocupați sau au tendința să uite.
- Atinge temperatura ideală mai repede. Din aceste informații, tragem concluzia că gătirea e mai rapidă și mai uniformă.
Dezavantajele unui cuptor electric încorporabil
- În general, este de obicei mai scump decât cuptorul cu gaz. Cuptoarele electrice necesită mai multă tehnologie și sisteme de control.
- Consumul de energie variază de la model la model, dar este întotdeauna mai mare la cuptoarele electrice. Acest dezavantaj poate cântări pe termen lung, în funcție de timpul zilnic de utilizare.
- Nu funcționează în situații de pană de curent: dacă te afli în mijlocul unei pregătiri, o eventuală pană de curent poate fi un mare inconvenient.
Avantajele unui cuptor încorporabil pe gaz
- Are un preț mai accesibil în comparație cu modelul electric. Da, dar oferă mai puțin confort în utilizare, așa cum am văzut mai sus, deoarece nu are comenzi de oprire automată.
- Timpul de preîncălzire este mai rapid. Cuptorul pe gaz se încălzește mai repede, dar nu ajunge la temperatura ideală la viteza cu care o face cuptorul electric.
- Cheltuiește mai puțină energie. Acesta este într-adevăr un avantaj pentru cei care folosesc foarte mult cuptorul.
- Funcționează chiar și în caz de întrerupere a curentului electric.
Dezavantajele unui cuptor încorporabil pe gaz
- Precizie mai scăzută a temperaturii. Acest lucru este necesar pentru preparate specifice și mai sofisticate, poate nu un dezavantaj atât de semnificativ.
- Întreținere: gazul necesită îngrijire și întreținere recurentă pentru a evita scurgerile și accidentele, cum ar fi schimbarea cilindrilor, furtunurilor și supapelor de siguranță. Acesta este un articol important, scurgerile de gaz pot fi catastrofale.
Cuptorul încorporabil pe gaz este alegerea potrivită pentru cei care își doresc electrocasnice practice și un raport excelent calitate-preț. Cuptorul electric încorporabil este ideal pentru cei care doresc să fie mai preciși în pregatirea rețetelor lor sau care doresc să inoveze în amenajarea aparatului în bucatarie. Alegeți un cuptor încorporabil în funcție de nevoile și de bugetul de care dispuneți, dar luați în considerare și factorii pe termen lung, precum stilul de gătire sau facturile.