Căștile fără fir sunt un gadget foarte la modă în acest moment. În era wireless, a consumatorilor care iubesc confortul, nu este un lucru deloc surprinzător că aceste căști au devenit un element de bază în viața de zi cu zi. Cu toate acestea, trebuie să înțelegem că nu toate căștile wireless sunt la fel. Există produse foarte bune și unele cu adevărat groaznice. Dacă te documentezi cu atenție înainte de a achiziționa o pereche, atunci vei putea evita modelele de căști audio fără fir de calitate mai slabă de pe piață.
Acest tip de căști au devenit un must-have în viața noastră cotidiană, fie că le folosim în drum spre serviciu sau atunci când facem mișcare, astfel că merită să acorzi ceva timp prospectării pieței înainte de a te decide asupra unui model. Iată, așadar, 6 motive pentru care ar trebui să alegi o pereche de căști wireless, dar și la ce trebuie să fii atent atunci când le cumperi.
Confort și design
Absența cablurilor de la căști la device-ul conectat reprezintă avantajul major al acestor tipuri de căști, ele oferind astfel un nivel suplimentar de confort, motiv pentru care au câștigat așa de mult teren în ultimii ani. Atunci când alegi cele mai bune căști wireless, trebuie să ții cont de nivelul de compatibilitate cu fizionomia ta și de funcționalitate pe care ți-l vor oferi. În caz contrar, vei rata scopul inerent al acestui tip de produs – libertatea de mișcare și confortul.
Calitatea sunetului
Calitatea sunetului este un aspect important de luat în considerare la achiziția unei perechi de căști audio wireless. Acest lucru implică, într-o mare măsură, modul în care sunetul este transmis fără fir de la o sursă audio la căști. Spre deosebire de căștile cu fir, semnalul audio digital este comprimat la sursă, apoi transmis către căști prin intermediul unor tehnologii wireless, precum Bluetooth. Căștile primesc transmisia și decodează semnalul digital, transformându-l înapoi în analog.
Dacă ești în căutarea unei perechi elegante de căști pentru telefon, dar nu numai, ce oferă un sunet bogat și de înaltă fidelitate, atunci ar trebui să iei în calcul gama de căști audio wireless Bose. Pe lângă calitatea sunetului, caracterizată printre altele de un bass profund, aceste căști oferă o mulțime de alte caracteristici avantajoase, precum noise cancelling, true wireless, rezistență la transpirație, rezistență la apă etc.
Durata de viață a bateriei
În ceea ce privește durata de viață a bateriei, cei mai mulți dintre producători indică un timp de redare între 3 și 5 ore. În cazul utilizării în viața reală, o reducere de aproximativ 20% din cifra menționată în specificații se apropie mai mult de adevăr. De exemplu, volumul poate afecta consumul bateriei. Cu cât acesta este mai ridicat, cu atât este mai mare consumul de energie. Majoritatea căștilor in-ear fără fir, spre exemplu, poate fi utilizată în medie aproximativ 3 ore înainte de a se epuiza complet. Aici intră în scenă carcasele de încărcare. O carcasă de încărcare eficientă poate oferi căștilor tale cel până la 24 de ore de timp de ascultare.
Raza de acțiune
Este un mit acela că tehnologia Bluetooth nu face față acoperirii wireless pe distanțe mari. Clasele de Bluetooth, care funcționează între 2,4 și 2,485 GHz, variază ca putere de acoperire. Un Bluetooth de Clasă 2, spre exemplu, acoperă o distanță de până la 10 metri, iar cel de Clasa 1 poate ajunge până la 100 de metri. Majoritatea surselor audio, cum ar fi telefoanele mobile și laptopurile, au instalat Bluetooth de Clasa 2. Astfel, logic ar fi ca producătorii de căști wireless pentru smartphone-uri și alte dispozitive mobile să producă căști care oferă suport Bluetooth de Clasa 2.
Anularea zgomotului de fundal
Unele modele de căști wireless, fie că vorbim aici de căști on-ear sau linear, oferă o funcție de anulare a zgomotului ambiental sau, mai exact, de reducere a acestuia în timpul convorbirilor telefonice, spre exemplu. Circuitele de noise cancelling consumă, însă, multă energie, așa că este de reținut faptul că nu se vor obține timpi îndelungați de ascultare când există o asemenea funcție. Căștile wireless cu noise cancelling includ, de regulă, și funcția Hear-Thru pentru reglarea nivelului de anulare a zgomotului atunci când faci jogging, de exemplu, și ai nevoie să auzi totuși ce se întâmplă în jurul tău.
Comenzile
Modelele mai scumpe de căști fără fir includ așa numitele control pads sau butoane/touch pe căști, pe care le poți atinge pentru a mări volumul, a sări peste o piesă, a emite comenzi vocale sau a prelua apeluri telefonice. Căștile wireless mai ieftine nu beneficiază, de regulă, de astfel de panouri de control, ceea ce înseamnă că trebuie să ai telefonul la îndemână pentru a regla volumul sau a schimba melodia. Căștile wireless mai performante pot chiar întrerupe automat muzica, în momentul în care le scoți din ureche.
Căștile audio wireless sunt excelente pentru a face sport sau pentru a asculta muzică, fără să te mai încurci în cabluri, așa cum se întâmplă în cazul căștilor cu fir. Sunt ideale pentru persoanele care au nevoie să se miște și nu-și doresc să aibă parte de fire deranjante. Înainte de a cumpăra o pereche de căști wireless, parcurge lista de argumente de mai sus și fă cea mai bună alegere pentru tine!