Cu câteva zile înainte de finalul acestui an, edilii au organizat conferinţa de închidere a proiectului Parc Regional de Agrement Turistic şi Sportiv Cornişa. Acest proiect este unul dintre cele mai importante implementate în ultimii ani, după cel care a vizat reabilitarea sistemului de termoficare şi realizarea unui nou CET. „Un eveniment pe care nu numai noi cei din Primărie, constructorii şi toţi cei care s-au implicat, îl aşteptau de foarte multă vreme. Cu bine, cu rău, cu greutăţi, dar şi cu multă muncă şi abnegaţie, acest proiect a fost dus la final. Un proiect pe care l-am gândit prin 2008, am semnat contractul de finanţare în 2011, ne-au trebuit şapte ani, nu uşori, să-l finalizăm, dar satisfacţia noastră este că am dus acest proiect până la final”, a declarat primarul Cătălin Flutur.
Edilul a adăugat că Parcul Cornişa nu este cel mai mare proiect al Botoşaniului, dar este cel mai vizibil şi cel mai profitabil pentru Primărie. „Am gândit să creăm ceva în primul rând pentru locuitorii municipiului Botoşani, un loc care nu exista şi să oferim un grad de satisfacţie cetăţenilor. Să fie un proiect care să ne permită nouă ca în Botoşani să vină cât mai multă lume şi sunt convins că se va întâmpla asta”, a afirmat Cătălin Flutur.
„Important este că am ajuns la final”
Echipa care a implementat proiectul a fost condusă de Adriana Zăiceanu, administrator public. „Cu eforturi, cu suişuri şi coborâşuri, cu critici, cu laude, am reuşit să ducem la sfârşit proiectul împreună cu constructorii, cu diriginţii de şantier, cu comisia de recepţie care s-a implicat şi le mulţumesc pentru efortul depus. Le mulţumesc inclusiv consilierilor locali care m-au criticat, m-au aruncat, nu e o problemă. Important este că am ajuns la final”, a explicat Adriana Zăiceanu.
Ea a adăugat că toţi cei implicaţi în proiect îşi doresc ca acesta să fie unul de succes şi să funcţioneze în condiţii optime. „Este clar că acest obiectiv nu va rămâne în stadiul actual, permanent va fi o dinamică, el va fi completat, îmbunătăţit, extins şi de fapt ăsta şi este rolul celor care operează, să aibă o gândire deschisă, să fie foarte creativi şi să aducă cât mai multe activităţi atractive, în aşa fel încât să devină un simbol pentru municipiul Botoşani, ne dorim acest lucru”, a concluzionat Adriana Zăiceanu.
Parcul a costat aproximativ 18 milioane de euro
Proiectul trebuia finalizat în 2016, însă cum acest lucru nu s-a întâmplat municipalitatea a pierdut aproximativ 10 milioane de lei din finanţarea europeană. La startul proiectului, 50% din valoare erau fonduri nerambursabile şi 50% era contribuţia Primăriei Botoşani. În final, acest parc de agrement a costat aproximativ 18 milioane de euro, primăria Botoşani a pus 14 milioane de euro, iar suma nerambursabilă a fost de doar patru milioane de euro.
Perioada de implementare a proiectului a început pe 26 septembrie 2011.
Gheorghe Ciubotaru, patronul companiei care a executat 70% dintre lucrări, a arătat că acest proiect a avut foarte multe provocări. „Să nu uităm că s-a derulat într-o perioadă în care cei mai buni oameni din Botoşani şi din România pleacă peste hotare. Există o criză reală, acută şi extrem de impactantă a valorilor, a specialiştilor în momentul de faţă. Botoşaniul, faţă de alte mari oraşe din România, este şi mai văduvit prin faptul că tinerii foarte bine pregătiţi aleg oraşele mari”, a spus omul de afaceri.
Chiar dacă Electroalfa a pierdut sume importante prin acest proiect, Gheorghe Ciubotaru s-a declarat bucuros că nu a renunţat la contract. „Sperăm că acest parc va fi o ancoră importantă în decizia tinerilor de a rămâne în Botoşani”, a mai spus Gheorghe Ciubotaru.
„În sfârşit am intrat şi noi în harta turistică a României”
Eugen Ţurcanu, directorul Direcţiei Servicii Publice, Sport şi Agrement (DSPSA), structură care va administra zona de agrement, a afirmat că scopul nu va fi doar ca zona să fie atractivă pentru tineri, ci şi pentru cei în vârstă. „Merităm toţi din acest oraş, din acest judeţ şi din acest colţ de ţară care parcă a fost uitat. În sfârşit am intrat şi noi în harta turistică a României. Mulţumesc sutelor de salariaţi care au lucrat ca nişte furnici în Cornişa. Sunt consilier de două mandate şi ştiu cât de greu a fost să votăm de multe ori. Că vor mai fi mici retuşuri, rog cetăţenii să fie îngăduitori cu noi şi cu răbdare, vom remedia lucrurile. Într-un an, doi, vom face să meargă lucrurile şnur”, a spus Eugen Ţurcanu.
Data deschiderii depinde de mici detalii
Chiar dacă proiectul a fost finalizat şi s-au obţinut autorizaţiile de funcţionare, botoşănenii încă nu au acces la obiectivele parcului de agrement. Edilii spun că în câteva zile vor fi deschise patinoarul şi terenurile de sport, fiind necesară fiscalizarea caselor de marcat. Mai mult, DSPSA mai are nevoie de angajaţi pentru Cornişa. DSPSA are scoase la concurs 17 posturi, iar dosarele pot fi depuse până pe patru ianuarie.
Reprezentanţii primăriei mai spun că zona de bazine interioare va fi deschisă în ianuarie, fiind aşteptată o firmă care să finalizeze configurarea la partea de acces la vestiare şi la turnicheţi.
Obiectivele din Parcul Cornişa
– Spaţii interioare: bazin agrement adulţi, bazin agrement copii, bazin de înot contracurent, bazine pentru hidromasaj, două tobogane interioare, saună finlandeză, grotă cu zăpadă, saună cu abur, biosaună, saună cu sare, solar orizontal şi vertical, camera de cromoterapie, masaj umed-uscat;
– Spaţii exterioare: bazin olimpic, bazin de bălăceală pentru copii, tobogane cu apă şi bazin aterizare, plajă dotată cu măsuţe şi şezlonguri, patinoar artificial, perete escaladă;
– Două terenuri de sport multifuncţionale, patru terenuri de tenis, vestiare;
– Două locuri de joacă pentru copii, împărţite pe grupe de vârstă, doi-şapte ani, şapte-14 ani;
– Amfiteatru în aer liber cu o capacitate de 500 de persoane, cu dotările aferente;
– Heleşteu cu o adâncime medie de 2,4 metri şi râu de rafting cu o lungime de 287 de metri;
– Pistă tubing, zonă împădurită cu arbori şi arbuşti, cu o suprafaţă de 25,70 de hectare;
– Alei pietonale echipate cu bănci, parcaje auto;