sâmbătă, aprilie 12, 2025
AcasăLocal BTPersonal medical în alertă la Spitalul Judeţean

Personal medical în alertă la Spitalul Judeţean

O parte din personalul medical al celui mai mare spital din județ a intrat în alertă la acest sfârșit de săptămână după ce unul din pacienții unității a fost confirmat pozitiv cu meningită meningococică.

Afecțiune foarte contagioasă, meningita a fost confirmată în cazul unei femei care nu se simțea bine de câteva zile și a fost adusă la spital. Aceasta a fost internată prin serviciul de Urgenţe direct pe secţia de reanimare a unităţii sanitare, unde medicii au decis să i se recolteze lichid cefalorahidian pentru stabilirea cu exactitate a afecţiunii care îi dădea starea gravă în care era. Ulterior, aceasta a fost supusă şi unor examinări la computerul tomograf şi RMN, iar apoi s-a decis trimiterea ei de urgenţă la Iaşi cu o ambulanţă. Între timp, analizele au confirmat existenţa meningococului, iar din acest motiv, s-a instituit un protocol special în astfel de situaţii.

Tot personalul de pe secţiile, Reanimare, Radiologie, Computer Tomograf, RMN, UPU-SMURD, în care a fost pacienta şi care ar fi putut intra în contact cu aceasta sau cu secreţiile ei, a fost imunizat cu o pastilă de antibiotic de 500 de miligrame. Şi cadrele medicale de la Ambulanţă au fost însţiinţate, motiv pentru care chipajele care au tranmsportat pacienta la spital şi apoi la Iaşi au fost şi ele supuse tratamentului preventiv.

Meningita meningococică este un tip de infecție meningococică produsă de bacteria numită Neisseria meningitidis sau meningococ. Această bacterie infestează membranele de protecție care acoperă creierul și măduva spinării și conduc la inflamație.

Infecțiile meningococice sunt adesea grave și pot fi potențial letale. Includ infecții ale meningelui (stratul care protejează creierul și măduva spinării) și infecții ale sângelui (bacteremie sau septicemie).

Aceste bacterii se răspândesc prin contactul cu picături microscopice de salivă (de exemplu, prin tuse, sărut etc.). Tratamentul este medicamentos, dar este foarte important să se intervină medical de urgență. Vaccinul constituie cea mai bună modalitate de prevenție.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
11.6 °
10.6 °
70 %
2.7kmh
98 %
S
11 °
D
15 °
lun
16 °
mar
17 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e regula acum, după ce-ți rupi roata într-o groapă, lași cauciucul acolo.

EDITORIAL

În ceea ce privește porția de circ, putem spune că avem cantitate cât să dăm și la alții, calitatea e discutabilă, însă ține gândul...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...