În ultimile zile de şcoală din anul 2018 holurile Colegiului Național ”A. T. Laurian” au fremătat de bucuria apropierii sărbătorilor de iarnă iar prin pauze s-au auzit colinde în mai multe limbi, sunetul tobei urșilor și melodia dansului căprițelor. Bradul mare împodobit din Aula Magna, coșuri mari cu colaci și portocale au întregit atmosfera Crăciunului.
Elevii claselor a IX a B și a IX a F, împreună cu dirigintele Elena Alecsa şi Coca Dorica, profesorul Adelina Condurache și secretara Viorica Cernescu au dorit ca această atmosferă din Laurian să fie simțită și de oamenii care-și petrec viața la Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Casa Maria”. De aceea le-au făcut o vizită şi le-au dăruit bunicilor fructe și multe produse hand-made specifice sărbătorilor de iarnă, realizate de elevi din clasele a X-a și a XI-a, în cadrul proiectului „Laurianul iubește și păstrează tradiția”, coordonat de profesorul Ana Gabriela Tanasă, mesajul tinerilor fiind de a păstra tradiția și de a participa la creșterea calității vieții, prin implicare.
Toate aceste lucruri i-a bucurat pe bătrâni, dar ceea ce le-a adus lacrimi de fericire au fost zâmbetele copiilor, faptul că au vorbit cu ei, i-au îmbrățișat, i-au mângâiat pe obraz și le-a transmis căldura lor sufletească. Francesca, elevă în clasa a IX a F, a ținut un discurs emoționant: ”Mă bucur foarte tare că mă aflu astăzi aici, e prima dată când vin într-un astfel de loc și pot spune că mă încearcă diferite sentimente; îmi dau seama cât de mult vă respect, pentru că știu că fiecare dintre dumneavoastră are o poveste de viată pe care mi-ar plăcea să o aud. Cu câțiva dintre dumneavoastră am vorbit și mi-au dat lacrimile, întrucât, când mă uit la dumneavoastră, mi-i imaginez pe bunicii mei la care țin enorm. Crăciunul e despre familie, așa că astăzi noi am fost familia dumneavoastră și vom fi în continuare de fiecare dată când vă vom revedea. Vă doresc sărbători fericite și mulți ani înainte!”
”Dorința noastră a fost sensibilizarea tinerilor cu privire la situația dificilă a persoanelor de vârsta a III-a. Școala trebuie să le dezvolte spiritul civic, nu doar să le transmită informații. Aceștia au fost profund sensibilizați de “bunicii” lor și au promis că vor reveni” a declarat profesorul Adelina Condurache în finalul vizitei.
Cireașa de pe tort au fost colindele interpretate cu mare talent de elevul Tiberiu Caciuc, din clasa a IX a B și jocul căpriţelor făcut de elevele aceleiași clase.
Cu toții au fost foarte încântați de vizita copiilor, astfel că directorul Horodnic Maricica, a declarat că: ”Astăzi au fost nepoții și bunicii împreună. Am văzut chipurile batrânilor luminându-se și participând cu bucurie la colindele copiilor, unii dintre ei amintindu-si cu nostalgie de vremurile când au fost dascăli. M-a impresionat duioșia cu care una dintre fete o mângâia pe doamna educatoare, ștergându-i lacrimile care îi brăzdau chipul. Fiecare bătrân strângea la piept ca pe o comoară darurile aduse de către copii, și nu pentru că nu primesc daruri, ci pentru faptul că erau oferite cu atâta dragoste. Mulțumim cadrelor didactice, doamnei profesoare Alecsa și, nu în ultimul rând, copiilor minunați pentru bucuria făcută de sărbători bătrânilor.”.