spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeEconomicTaxele lui Teodorovici aruncă economia în haos

Taxele lui Teodorovici aruncă economia în haos

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis ziua de tranzacţionare cu una dintre cele mai mari scăderi la nivel global, 11,21%.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Banca Transilvania, – 19,9%, BRD, – 16,6%, OMV Petrom, – 12,97%, Electrica, – 10,09%, şi Romgaz, – 9%, s-au numărat printre marii pierzători ai zilei.

BVB a avertizat, ieri, că piaţa de capital din România a intrat într-o zonă care pune în pericol perspectivele de dezvoltare, inclusiv o eventuală promovare a bursei la statutul de piaţă emergentă. „Piaţa de capital locală, în care activează companii româneşti ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzând aici şi o eventuală promovare a bursei la statutul de piaţă emergentă”, se arată în comunicat.

Marţi seară, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum cinci ani de participare. Activele estimate la final de 2018, administrate de Pilonul II şi Pilonul III, sunt de 10,9 miliarde de euro. Din total active, aproape 20% sunt investite în acţiuni listate.

De asemenea, a anunţat şi măsuri şoc privind taxarea activelor bancare şi plafonarea preţului gazelor. Una dintre cele mai importante măsuri vizează o „taxă pe lăcomie” care să se aplice, de la 1 ianuarie 2019, instituţiilor financiar-bancare, în cazul în care ratele Robor la trei şi şase luni depăşesc o anumită valoare. Există, de asemenea, un plan de plafonare a preţului gazelor şi aplicarea unei taxe la cifra de afaceri a companiilor de energie şi de telecomunicaţii.

 

Iohannis cere Guvernului să renunţe la taxe

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că ordonanţa de urgenţă pe Codul fiscal anunţată de ministrul Finanţelor nu are analiză de fundamentare, vine cu idei nemaiauzite, aruncă economia în haos şi a făcut apel la Guvern să se răzgândească, să pună în dezbatere, să facă o analiză şi să vină cu măsuri sustenabile. „Cu toţii am aflat, probabil majoritatea cu surprindere, că Guvernul pregăteşte Ordonanţă de Urgenţă pentru a introduce noi taxe şi impozite. Acest lucru mă duce cu gândul la o afirmaţie pe care a făcut-o doamna prim-ministru în discursul inaugural din Parlament. Spunea: Ţineţi minte, nu vom introduce noi impozite şi taxe. A trecut nici un an şi introduce noi impozite şi taxe”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că „această ordonanţă nu a fost discutată cu partenerii din mediul economic şi nici instituţional, nu are o analiză la fundamentare, vine cu idei nemaiauzite, aruncă în haos economia”. „Ne aşteptăm ca totul să se scumpească – ăsta e rezultatul acestei Ordonanţe de Urgenţă”, a mai spus şeful statului, arătând că este vorba de o „taxă din lăcomia pesediştilor de a lua bani mai mulţi pe care îi vor gestiona cum consideră dumnealor”. N-au bani, nu ştiu cum să facă rost de bani şi inventează pe picior tot felul de impozite şi taxe”, a mai declarat Iohannis.

Preşedintele a subliniat că această ordonanţă este „un motiv serios de îngrijorare pentru toţi românii”, pentru că „este o ordonanţă care va face viaţa românilor mai scumpă”.

 

Pilonul II de pensii private, aproape desfiinţat

 

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a anunţat, ieri, că măsurile propuse de Guvern, prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă, pentru Pilonul II de pensii private desfiinţează de facto acest sistem de economisire a populaţiei pentru vârsta pensionării, cu efecte devastatoare asupra veniturilor viitoare ale românilor, asupra pieţei de capital, întregului sector financiar şi economiei româneşti în ansamblul ei.

„Participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum cinci ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite”, a anunţat ministrul Teodorovici.

Ieri, APAPR a avertizat că aceste măsuri vor afecta atât populaţia, cât şi companiile. Asociaţia avertizează că, pe fondul declinului demografic, această măsură va condamna definitiv românii la sărăcie şi captivitate faţă de sistemul public de pensii, din ce în ce mai împovărat de volumul plăţilor pe care trebuie sa le onoreze lună de lună. „Mai mult decât atât, renunţând la Pilonul II romanii vor pierde dreptul de a lăsa moştenire banii economisiţi pentru pensie. În acelaşi timp pentru mai bine de 50% dintre români Pilonul II reprezintă singura sursă de economisire. Odată cu intrarea în vigoare a măsurilor, aceste economii vor dispărea, cei mai mulţi dintre români fiind puternic tentaţi să se îndrepte către un consum imediat”, se arată în comunicat.

În acelaşi timp, asociaţia avertizează că administratorii Pilonului II sunt anihilaţi de combinaţia reducerii cu 67% a comisioanelor de administrare, concomitent cu noi cerinţe nerealiste de capital.

 

Taxarea Robor, criticată de oficialii BNR

 

Nivelul Robor este imputabil întregii ţări, el depinde de realităţile din ţară şi în primul rând de raţă inflaţiei şi atunci nu se poate spune că băncile sunt lacome, deoarece cresc acest indice din cauza unor dereglări ale sistemului economic, susţine Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR).

El a subliniat că nu înţelege „taxa pe lăcomie” anunţată de ministrul Finanţelor printre măsurile fiscal-bugetare ce ar putea fi aplicate de anul viitor. „Cred că aici este nevoie de o reflecţie filosofică ceva mai adâncă, pentru că nu ştiu a cui lăcomie este. Băncile, dacă ar stabili singure Robor, statul ar putea să spună aşa: ţi-ai stabilit un Robor foarte sus, tu banca cutare, iată, eşti lacomă şi pentru această lăcomie eu, stat, sunt îndreptăţit prin Constituţie şi prin legile ţării să te taxez. Dar nu e aşa! Rata Robor este în funcţie de nişte realităţi din ţară şi, în primul rând, de raţă inflaţiei”, susţine Vasilescu.

În opinia sa, statul ar trebui să spună că taxează băncile, deoarece inflaţia este mare şi Robor urcă şi „atunci este în regulă”. „Apare o chestiune clară”,  a mai spus Vasilescu, care a subliniat că statul are dreptul prin Constituţie de a impune taxe, „în condiţiile în care România are cel mai mic cuantum de venituri în buget raportat la PIB-ul ţării, însă totul trebuie să fie făcut transparent”.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-2.3 °
-2.8 °
77 %
2.8kmh
5 %
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
-0 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...