O femeie a fost trimisă de urgenţă în stare gravă la Iaşi după o infecţie căpătată în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU). În vârstă de 79 de ani, aceasta a fost supusă unei intervenţii în urmă cu două săptămâni, ulterior fiind internată în cadrul uneia dintre secţiile chirurgicale din unitatea sanitară.
Starea femeii a început să se deterioreze, iar analizele efectuate de reprezentanţii secţiei unde era internată, au scos la iveală că femeia fusese infectată cu clostridium difficile, o bacterie cunoscută pentru infecţiile nosocomiale din unităţile sanitare din România. Potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare, cazul a fost raportat de către reprezentanţii secţiei unde a fost internată femeia, iar mai departe acesta a fost raportat la Direcţia de Sănătate Publică. Ulterior, pacienta a fost internată în cadrul secţiei de Boli Infecţioase a aceleiaşi unităţi sanitare, însă cadrel medicale au descoperit că aceasta a dezvoltat o infecţie la nivelul inimii, endocardită infecţioasă, fiind din nou transferată, pe secţia de cardiologie. De acolo, însă, medicii au decis transferul ei la Iaşi, care s-a făcut de urgenţă duminică seară, starea ei devenind tot mai gravă.
Endocardita este o infecţie a valvelor inimii sau a stratului său intern, cauzată de bacterii care intră în circulaţia sangvina şi colonizeaza interiorul inimii, de obicei valvele cardiace. Bacteriile pătrund în circulaţia sangvină pe mai multe căi, inclusiv în timpul unor intervenţii din sfera stomatologică sau operaţii chirurgicale.
Infecția cu Clostridium difficile cunoaște o largă răspândire în întreaga lume, inclusiv în România, cu o incidență crescută în ultimii ani ca urmare a selectării unei tulpini bacteriene hipervirulente (ribotipul 027) cu potențial de a cauza forme severe de boală, respectiv cu rezistență crescută la antibioticele folosite în mod uzual în practica medicală.