Bolnavii psihic au organizat marţi o expoziţie de icoane în cadrul secţiei de Psihiatrie a Săpitalului Judeţean de Urgenţă (SJU). „În Ajunul Sărbătorii Crăciunului, compartimentul ergoterapie din cadrul secţiei de Psihiatrie a invitat perosnalul şi pe cei interesaţi la expoziţia <>, realizată în totalitate de pacienţii unităţii, car este şi cu vânzare. O parte din bani vor merge la pacienţi, iar o parte pentru a cumpăra materiale pentru activitatea de aici”, a precizat Aida Şuster, instructor principal de ergoterapie în cadrul Secţiei de Psihiatrie a SJU.
Expozanţii au fost zece dintre beneficiarii centrului de terapie prin artă, care au avut peste 50 d lucrări expuse, de la picturi pe sticlă până la desene şi ceramică sau sticle pictate. În total peste 20 de persoane frecventează compartimentul din cadrul Secţiei de Psihiatrie a SJU, specialiştii încurajând tot mai mult ca pacienţii să apeleze la această formă de terapie complementară celei medicale, „Această terapie dă un sens vieţii acestor pacienţi. Ocupă acel timp liber pe care ei nu ştiu să îl fructifice, îi ajută la ruperarea respectului faţă de sine şi îşi dezvoltă o preocupare pentru artă. Prin acest tip de terapie încercăm să creăm un fel de punte între spital şi societate, iar bolnavii se apropie mai mult de Dumnezeu”, a mai spus instructorul principal de ergoterapie.
Ergoterapia este o metodă de tratament și readaptare a unui bolnav (psihic) prin învățarea și practicarea unei activități manuale.
Art terapia este un tratament eficient pentru persoanele care experimentează dificultăți de dezvoltare, medicale, educaționale, sociale sau mentale. Unul dintre scopurile Art terapiei este acela de a îmbunătăți sau restabili funcționalitatea clientului și de a-i reda sentimentul de bunăstare personală. Acest mod adoptă ideea că arta este un mijloc de comunicare simbolic și exprimă personalitatea, emoțiile și alte aspecte ale experienței umane. Art Terapia este utilizată în domenii că: sănătate mintală, medicină, reabilitare, educație, medico-legal cu diverse tipuri de ședințe: individual, pentru cupluri, pentru familii, grupuri de terapie.
Art Terapia este o profesie din domeniul sănătății mentale în care clienții, însoțiți de un art terapeut, utilizând materiale artistice, prin procesul de creație și prin produsul final își explorează sentimentele, reconciliaza conflictele emoționale, dezvoltă conștiința de sine, gestionează comportamentul și dependențele, dezvoltă abilități sociale, găsește persepective noi de a privi realitatea, reduce anxietatea și crește stimă de sine.
Art Terapia este o formă de psihoterapie ce implică încurajarea oamenilor să se exprime pe sine liber prin intermediul picturii, desenului sau a modelajului sau este folosită că o activitate de remediere sau un ajutor pentru diagnostic.