Municipiul Botoşani a găzduit timp de două zile un adevărat regal de datini şi obiceiuri de iarnă. Cea de a 44-a ediţie a Festivalului „Din străbuni, din oameni buni…”, manifestare organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, a debutat sâmbătă, cu evoluţia formaţiilor de datini și obiceiuri de iarnă din județul Botoșani, pe scena amplasată în Piaţa Revoluţiei.
Astăzi, străzile municipiului au fost animate încă de dimineaţă de mulţimea de căiuţi, capre, mascaţi, urşi şi personaje de poveste. La atmosfera feerică a contribuit şi ninsoarea, chiar dacă aceasta le-a creat probleme membrilor formaţiilor care au participat la parada organizată pe străzile municipiului. Cei mai mulţi artişti populari au uitat de frig, atunci când au văzut miile de botoşăneni dornici să-i filmeze sau să-i fotografieze. Mulţi botoşăneni transmiteau în direct pe facebook, pentru ca şi rudele aflat în străinătate să se bucure de alaiurile de sărbătoare. După paradă, a urmat spectacolul susţinut pe scena din Piaţa Revoluţiei. Scena a fost amplasată lângă teatrul care se află de câţiva ani în şantier, geamurile cu folia ruptă oferind o imagine dezolantă. Au evoluat formaţii din mai multe comune ale judeţului, dar şi din ţară. Aşteptaţi au fost urşii de la Bacău, chiar dacă în acest an au venit mai puţini. Emoţionantă a fost şi urătura rostită de un senior membru al grupului din Nereju – Neamţ.
Piaţa Revoluţiei a fost luată cu asalt de botoşănenii care au aşteptat această tradiţională manifestare. „Îmi amintesc de copilărie şi în acelaşi timp îmi pare rău că în satul natal nu se mai fac astfel de cârduri. Aceste obiceiuri reprezintă fibra neamului românesc de care ar trebui să fim mândri”, a declarat un botoşănean.
Fiecare formaţie participantă a primit din partea conducerii CJCPCT câte o diplomă, un colac mare şi un trofeu.
Agitaţie a fost astăzi şi la sediul PSD. Social democraţii ştiu să-şi facă imagine şi au beneficiat de largul concurs al primarilor social democraţi care au însoţit formaţiile de datini şi obiceiuri la festival. Astfel, până să le vină rândul pe scena din Piaţa Revoluţiei, formaţiile au evoluat în faţa sediului PSD. Printre oficialii care i-au admirat s-a numărat Liviu Toma, vicepreşedintele Consilului Judeţean, consilieri judeţeni, Florin Egner, directorul Zonei Metropolitane, alţi şefi de instituţii.