12 ambulanțe tip B 4×2, achiziționate prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – “Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţele medicale” au ajuns astăzi în judeţul Botoşani, prin intermediul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Autosanitarele au fost aduse cu surle și sunet de sirene în fața prefecturii, ca să le vadă populația, iar oficialii prezenți s-au pozat toți printre mașinile noi.
Demersurile pentru achiziționarea de ambulanțe noi a început acum patru ani, după această perioadă ajungând, în sfârșit, 12 și la Botoșani. Zece dintre ele au fost repartizate Serviciului Judeţean de Ambulanţă, iar două la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, valoarea lor depăşind 5 milioane de lei. Potrivit oficialilor, acesta este însă primul lot pentru că în perioada următoare vor fi aduse şi alte ambulanţe SMURD 4×4, dar şi ambulanţe A2 de transport pacienţi precum şi câteva autosanitare de tip C. Nu s-a specificat o dată exactă pentru ”perioada următoare.”
Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) din Botoșani avea la dispoziție 23 de ambulanțe din care 20 care au depășit cu mult numărul de kilometri admiși, existând unele care aveau parcurşi peste un milion de kilometri, în condiţiile în care perioada optimă de funcţionare ar fi de maxim patru ani. „Suntem cea mai solicitată unitate de intervenţie. Zilnic avem în medie peste 100 de solicitări”, a spus Mihai Muraru, directorul medical din cadru SJA.
Potrivit protocolului, SJA ar urma să primească 21 de ambulanțe din care 6 ambulanțe de tip A, 9 ambulanțe de tip B4x2, 5 ambulanțe de tip B4x4 și 1 ambulanță de tip C5, iar SMURD Botoșani va primi 6 autospeciale din care 5 ambulanțe de tip B4x4 și o ambulanță de tip C.
Toate mașinile indiferent că este vorba de autospeciale sau de ambulanțe sunt dotate cu sisteme integrate moderne pentru asistență medicală. Astfel, se va asigura legătura directă între serviciile SMURD și serviciile de ambulanță județene, se vor aplica proceduri de lucru unitare în utilizarea echipamentelor, inclusiv a celor care permit transmiterea la distanță a datelor privind starea victimelor și se va asigura o reducere semnificativă a costurilor cu mentenanța.
Prin dotarea corespunzătoare a parcului auto de ambulanțe, medicii vor avea posibilitatea de a interveni mult mai rapid la situațiile de urgență apărute.Totodată, se speră că va fi diminuat şi timpul de intervenţie, care în prezent este între 20-30 de minute de la solicitare.