Situaţie incredibilă petrecută în judeţ, dar ţinută departe de ochii lumii aproape o lună, din cauza secretomaniei care încă mai dăinuie în unele instituţii. La mijlocul lunii trecute, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), comisarul şef Viorel Şerbănoiu, a fost călcat de hoţi, care ar fi reuşit să-i fure o sumă de bani şi câteva bijuterii.
Când a avut loc spargerea şi ce bunuri au fost furate nu se poate spune cu exactitate, întrucât inclusiv şeful IPJ Botoşani a refuzat să discute pe acest subiect, acesta rezumându-se să spună doar câteva cuvinte vizavi de furt – „oameni de curte, oameni de doi lei”. Cât priveşte valoarea prejudiciului, acesta nu a făcut niciun comentariu, subliniind doar că „banii îi am pe card”. Neoficial, se vorbeşte însă de o pagubă de câteva zeci de mii de euro.
Cercetări făcute cu discreţie
Spargerea ar fi avut loc într-o perioadă în care şeful IPJ lipsea de la domiciliu, iar imediat după ce s-a descoperit furtul toate informaţiile au fost confidenţiale, cercetările derulându-se cu o discreţie maximă. De altfel, informaţii despre acest caz au avut doar cei care au participat la cercetări şi un număr restrâns de persoane din jur, astfel că întâmplarea nu a ajuns nici măcar la urechile tuturor angajaţilor din cadrul IPJ.
Potrivit uzanţelor, în orice caz de furt trebuie să existe o plângere din partea victimei, care să fie înregistrată atât la unitatea de poliţie cât şi la unitatea de parchet, astfel încât cercetările efectuate să fie procedurale, pentru ca nu cumva probele adunate să fie lovite de nulitate. Ieri, însă, la Parchetul de pe lângă Judecătoria (PJ) Botoşani nu era niciun dosar de furt pentru înregistrare la număr unic în care să se efectueze cercetări „in rem” şi în care parte vătămată să fie comisarul şef Viorel Şerbănoiu.
„Nu ştiu să existe un astfel de dosar”, a spus procurorul Andrei Ostafie, purtător de cuvânt în cadrul PJ Botoşani. Însă aceste proceduri pot dura o perioadă destul de mare, şi asta din cauza numărului mare de plângeri înregistrate la sfârşit de an. În schimb, unii procurori ştiau despre caz şi au confirmat faptul că se fac cercetări, însă „de către cei din poliţie”.
Lovitură dată într-un cartier exclusivist
Prin urmare, nimeni nu a putut să spună oficial când a fost furtul, cum a avut loc spargerea locuinţei şi care este prejudiciul. Iar aceste aspecte sunt greu de aflat, în condiţiile în care şeful IPJ Botoşani locuieşte în cartierul rezidenţial „AlfaLand”, unde accesul este restricţionat. De altfel, acesta este un alt motiv pentru care s-a ţinut secret acest caz, furtul în sine având mai multe implicaţii, cu atât mai mult cu cât surse apropiate anchetei susţin că în perioada în care a avut loc spargerea mai multe locuinţe în zonă ar fi fost „verificate” de hoţi.
Acest lucru poate însemna fie că hoţii au acţionat la întâmplare, fie că ştiau exact că acolo locuiesc persoane care ar putea deţine valori. Şi nu este doar atât. În august 2009, şi primarul municipiului, Cătălin Flutur, care locuieşte tot în Alfa Land şi este naşul de cununie a şefului IPJ, a fost călcat de hoţi, iar autorii nu au fost identificaţi nici până astăzi.
Legi făcute pentru hoţi
Cazul în sine demonstrează la ce s-a ajuns din cauza legilor făcute în favoarea infractorilor. Inclusiv poliţiştii se plângeau de faptul că, în unele cazuri, hoţii prinşi şi dovediţi ajung să scape de dosarele penale dacă victimele îşi retrag plângerile.
În plus, arestarea suspecţilor a devenit o excepţie, nu o regulă, în multe cazuri cercetările derulându-se cu autorii în libertate sau sub control judiciar. Din acest motiv, mulţi infractori recidivează, chiar dacă sunt arestaţi la domiciliu, ori plasaţi sub control judiciar.
Cert este că spargerea vine după mai multe furturi în care victime ale infracţiunilor au fost poliţişti. Astfel, în noaptea de Revelion, 31 decembrie 2017 – 1 ianuarie 2018, un fost şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, pensionat de mai mulţi ani, a fost şi el victima hoţilor. Colonel în rezervă, acesta locuieşte în apropiere de Alfa Land, iar noaptea dintre ani o plănuise să o petreacă alături de rude. Doar că hoţii au avut pontul şi i-au spart locuinţa când se aştepta mai puţin. Doi indivizi ar fi sărit gardul, printr-o zonă mai puţin circulată, după care s-au strecurat în interiorul casei şi ar fi furat bani şi bijuterii în valoare de aproape 90.000 de lei.
Cazul a fost preluat de IPJ, însă autorii nu au fost prinşi nici până acum.
În 2015, printre cei călcaţi de hoţi a fost chiar şeful Poliţiei Municipiului Dorohoi, comisarul şef Marcel Prichici, căruia un hoţ i-a intrat de două ori în curte şi i-a furat inclusiv un televizor plasmă. Individul, Mihai Alexandru I., de 27 de ani, a fost arestat preventiv atunci şi condamnat la închisoare cu executare.