Peste 750 de copii au avut nevoie de tratament în ultima săptămână din cauza afecţiunilor respiratorii. Dintre aceştia, 10% au avut nevoie şi de spitalizare din cauza complicaţiilor suferite de pe urma răcelilor. Cu alte cuvinte, zilnic peste 100 de copii, cu vârsta de până în 14 ani, au fost diagnosticaţi de către specialişti cu afecţiuni respiratorii, viroze sau pneumonie, medicii estimând că după ce aceştia vor intra în vacanţă cifrele vor scădea simţitor. Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, în ultima săptămână au fost contabilizaţi aproape 1.500 de botoşăneni cu afecţiuni respiratorii.
Între timp deja s-au depăşit cifrele de anul trecut la vaccinare, semn că oamenii conştientizeză pericolul.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au trimis la Botoşani şi a doua tranşă a vaccinului antigripal, astfel că vaccinarea antigripală a populaţiei este în toi. Astfel, până în prezent au fost primite 17.140 de doze de vaccin antigripal, din care 12.000 au fost deja administrate, în condiţiile în care în sezonul precedent au fost 12.800 de persoane vaccinate.
Specialiştii spun că în special persoanele cu vârsta peste 65 de ani sunt sfătuite să se vaccineze sau cei care fac parte din una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC. Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă, dar şi măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.
Cei care doresc să se vaccineze pot apela la medicul de familie sau la reprezentanţii DSP.