Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD a decis ieri în unanimitate ca Guvernul să modifice prin ordonanţă de urgenţă Codurile penale, mai exact acele prevederi declarate ca fiind conforme cu legea fundamentală de către Curtea Constituţională a României (CCR).
Întrebată dacă a existat o discuţie despre adoptarea unei ordonanţe de modificare a codurilor, premierul Viorica Dăncilă a răspuns: „Da, a existat o astfel de discuţie în cadrul CExN. În unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate printr-o ordonanţă de urgenţă. Mai multe detalii în acest sens, pentru că ţine de aspecte de natură juridică, va da ministrul Justiţiei”.
Premierul a explicat apoi care este motivaţia pentru adoptarea unei ordonanţe şi nu a unui proiect de lege. „Am văzut că foarte multe legi au durat foarte mult, au fost contestate, trimise la CCR, s-a legiferat mult, dar în ceea ce priveşte aplicarea acestor legi termenul a fost cu mult depăşit. Am vorbit despre această oportunitate”, a spus Dăncilă.
Şeful Executivului a precizat că este vorba despre o ordonanţă privind modificarea Codurilor penal şi de procedură penală. „Nu pot să vă dau mai multe detalii, pentru că trebuie să vedem cum ne încadrăm în normele legale pentru a putea face acest lucru. Dar în cadrul CExN am hotărât ca ceea ce s-a declarat constituţional să avem şi această posibilitate de a da ordonanţă de urgenţă. Ştim foarte bine că atunci când CCR declară un articol, o lege constituţională ea este obligatorie pentru toată lumea. Deci, pornind de la acest considerent, am avut această discuţie”, a explicat premierul.
În ceea ce priveşte articolele declarate neconstituţionale, Viorica Dăncilă a arătat că acestea „vor veni din nou în Parlament”.
În luna octombrie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale cele mai multe modificări aduse de PSD, ALDE şi UDMR celor două Coduri penale.
Pe 12 octombrie, CCR a respins cu unanimitate de voturi, la capătul a două zile de dezbateri, 64 din cele 96 de modificări contestate aduse Codului de procedură penală, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei. 32 dintre amendamentele sesizate au trecut de filtrul judecătorilor.
Două săptămâni mai târziu, pe 25 octombrie, Curtea a decis că dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu prin modificările la Codul Penal este neconstituţională. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Judecătorii CCR au decis că modificarea definiţiei abuzului în serviciu este „deficitară şi nu respectă decizia CCR din 2016”. CCR a mai decis că şi redefinirea mărturiei mincinoase este neconstituţională, la fel ca şi redefinirea traficului de influenţă.
În schimb, dezincriminarea neglijenţei în serviciu a fost declarată constituţională, pe motivul că este apanajul legiuitorului să incrimineze sau dezincrimineze faptele. De asemenea, redefinirea grupului infracţional organizat a fost declarată constituţională.