Comisia Europeană a decis să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru nerespectarea obligaţiei de a recupera în integralitate de la Viorel şi Ioan Micula şi de la grupul lor de societăţi ajutoare de stat ilegale în valoare de până la 92 de milioane euro, în conformitate cu decizia Comisiei din 2015. Aceştia câştigaseră un proces în acest caz la Centrul de Arbitraj al Băncii Mondiale, ICSID, de la Washington. Printr-o hotărâre pronunţată de o instanţă de arbitraj în decembrie 2013 (Micula/România) s-a constatat că, prin retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor, cu patru ani înainte de expirarea sa prevăzută pentru 2009, România a încălcat un tratat bilateral de investiţii încheiat între România şi Suedia. România a anulat schema de ajutoare ca parte a procesului de aderare la UE în vederea respectării normelor europene privind ajutoarele de stat în legislaţia sa naţională.
Instanţa de arbitraj a obligat România să îi despăgubească pe reclamanţi, Viorel şi Ioan Micula, doi investitori cu cetăţenie suedeză, pentru că aceştia nu au beneficiat în întregime de schemă.
Cu toate acestea, în urma unei investigaţii amănunţite, la 30 martie 2015, Comisia a adoptat o decizie în care concluziona că suma plătită de România drept despăgubiri celor doi investitori şi societăţilor acestora încalcă normele UE privind ajutoarele de stat şi, în consecinţă, obliga România să recupereze despăgubirile de la beneficiari. Termenul pentru punerea în aplicare de către România a deciziei Comisiei a fost 31 iulie 2015. România a recuperat doar o parte din ajutoarele ilegale şi nu există nicio perspectivă de rambursare integrală imediată a restanţelor.
Prin urmare, UE a decis să trimită România în faţa CJUE pentru nepunerea în aplicare a deciziei Comisiei, care este obligatorie şi executorie şi în faţa instanţelor naţionale.