Deputatul PSD Andreea Cosma, fiica fostului preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova Mircea Cosma, a fost condamnată, marţi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), la patru ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu într-un dosar privind vânzarea la preţuri subevaluate a unor terenuri ale cazărmii „Ciuperceasca”, intrată în activul Parcului Industrial Plopeni în urma unui schimb de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
În acelaşi dosar, Florin Anghel, fost deputat PDL şi fost preşedinte al CJ Prahova, şi Dănuţ Cornea, la data faptei preşedinte al Consiliului de Administraţie al Plopeni Industrial Parc, au primit câte patru ani închisoare cu executare.
Pe latură civilă, instanţa a admis acţiunea formulată de Plopeni Industrial Parc şi îi obligă pe cei trei inculpaţi la plata sumei de 10.674.784 lei, reprezentând prejudiciul cauzat ca urmare a înstrăinării bunurilor imobile din cadrul activului „Ciuperceasca”.
Judecătorii au reţinut contribuţia egală la producerea acestui prejudiciu în sarcina inculpaţilor Dănuţ Cornea şi Florin Anghel în cote de câte 40% şi în cotă de 20% pentru Andreea Cosma. În plus, instanţa a menţinut sechestrul pe bunurile inculpaţilor. De asemenea, cei trei inculpaţi trebuie să plătească cheltuieli judiciare de câte 12.650 lei.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Potrivit DNA, în 2007, „Cazarma 1375 Ciuperceasca”, situată în judeţul Prahova, era parte a Plopeni Industrial Parc, agent economic cu capital integral de stat având ca unic acţionar CJ Prahova. Cazarma avea o suprafaţă totală de 402.412 mp, din care 388.245 mp teren fără construcţii – pădure şi 14.166,53 mp teren cu construcţii.
Procurorii arată că, în 2008, Dănuţ Cornea şi-a încălcat atribuţiile care îi reveneau în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al parcului industrial, în sensul că a semnat nouă contracte de vânzare-cumpărare prin care a înstrăinat loturi din „Ciuperceasca”, fără ca bunurile vândute să fi fost evaluate, fără desfăşurarea unei licitaţii publice, fără a fi împuternicit de Adunarea Generală a Acţionarilor mandatată special de CJ şi fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operaţiunea economică de la controlul de legalitate şi regularitate şi în baza unei procuri emise cu depăşirea competenţelor şi cu încălcarea dispoziţiilor legale.
Procurorii mai spun că Dănuţ Cornea şi Florin Anghel au beneficiat de ajutorul Andreei Cosma, care a acceptat să autentifice contractele de vânzare-cumpărare prin care Plopeni Industrial Parc a înstrăinat mai multe imobile. Astfel, prejudiciul cauzat prin vânzarea activului „Ciuperceasca” este în sumă de 17.603.853 lei, reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării.
Problemele cu justiţia ale familiei Cosma
Andreea Cosma nu este singurul membru al familiei fostului preşedinte al CJ Prahova care are probleme cu justiţia. Tatăl său, Mircea Cosma, are o condamnare de opt ani într-un dosar de corupţie în care şi fratele Andreei Cosma, fostul deputat PSD Vlad Cosma, a fost condamnat la cinci ani de detenţie tot pentru fapte de corupţie. Cei doi au contestat decizia, iar procesul încă se judecă.
La alegerile din decembrie 2016, nici Mircea Cosma, şi nici fiul său nu au mai candidat, în schimb Andreea Cosma a fost plasată pe un loc considerat iniţial neeligibil pe lista PSD Prahova pentru Camera Deputaţilor, ea devenind parlamentar după ce doi dintre cei care au fost aleşi au renunţat la mandat.
La ”brutarie” cu ea