Marius ILINCARU
editor
„Dacă doriţi să lăsaţi un bacşiş băiatului care vă livrează pizza acasă, mergeţi la unitatea respectivă, iar acolo, pe casă, bate bonul fiscal, bacşişul respectiv, şi asta este”. (mai 2015)
„Intenţia Guvernului de a plafona preţul gazelor este o măsură comunistă până la un punct, dar necesară, întrucât pe această piaţă nu există concurenţă, iar companiile cresc preţurile după bunul plac”. (iulie 2018)
„În funcţie de cât plăteşti pe CASS, să ai făcute mai multe variante, pachetul unu, pachet de bază, ai un alt venit la care se plăteşte CASS, deci implicit o contribuţie mai mare, atunci ai al doilea pachet, cu alt tip de servicii, ăsta cred că e sistemul logic”. (septembrie 2018)
„Asta cu nunţile, botezurile şi ce au început să facă ei acolo mi se pare o acţiune din asta de hăituială din partea ANAF-ului faţă de contribuabili… Este o imbecilitate a celor de la ANAF chiar dacă este în lege”. (octombrie 2018)
„Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie după primul permis să îţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că aşa, dacă stă în Germania şi tot primeşte drept de muncă, păi nu o să se întoarcă cel din Germania care lucrează în veci în Croaţia, România, adică ţările de unde, poate, forţa de muncă a plecat. Deci, trebuie să fie o astfel de măsură discutată. Maxim cinci ani şi, după cinci ani, la revedere, te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”. (noiembrie 2018)
Mai sus am selectat doar câteva dintre gogoriţele lui Eugen Teodorovici, unul dintre cei „mai străluciţi” miniştri din Cabinetul Dăncilă. Ori de câte ori se iveşte o problemă la orizont, Teodorovici iese cu o declaraţie de „toţi banii”, că tot e ministru de Finanţe. Face ce face doar ca să iasă în faţă şi aruncă tot felul de prostii în spaţiul public, pe care apoi fie le retractează, fie ne face pe toţi proşti, afirmând că nu am înţeles noi ce a vrut să spună el. De fapt, el e un geniu neînţeles. Neînţeles chiar şi de către subordonaţii săi, în special cei de la ANAF, care nici acum nu ştiu cum să aplice prevederile Codului fiscal modificat de guvernarea PSD de vreo câteva ori în ultimul an. La Iaşi, prevederile sunt interpretate într-un fel, la Botoşani în alt fel, ca să vorbim doar de aceeaşi regională. La nivel naţional, situaţia e mult mai complexă, vorba românului: „câte bordeie, atâtea obiceie”.
Aşa se explică faptul că România este pe ultimul loc din UE la gradul de încasare, deşi are una dintre cele mai ridicate fiscalităţi. Da, poate că pare mic impozitul unic sau cel pe salarii, dar celelalte contribuţii sunt la un nivel foarte mare, de exemplu, contribuţiile sociale şi cele de sănătate pe care le plătesc angajaţii fiind cele mai ridicate din Europa. Şi ăsta e doar un exemplu.
Procedurile făcute de Ministerul de Finanţe sub conducerea lui Eugen Teodorovici împing întreprinzătorii încet, dar sigur, spre faliment, aşa că în scurt timp nu ştiu pentru cine va guverna sau mai bine zis pe banii cui, pentru că aceştia vor fi tot mai puţini la bugetul de stat.
Cu astfel de gogoriţe, Eugen Teodorovici poate să ţină doar prima pagină a jurnalelor, dar în niciun caz să scoată ţara la liman, iar visurile sale de mărire, precum candidatura la preşedinţia României sunt doar visele unui om care, deşi cel mai bun din Guvernul Dăncilă, nu a scăpat eticheta de ministrul discotecă sau de dandy pe care pe drept a primit-o în Guvernul Ponta, unde era, cel mult, printre miniştrii mediocri.