Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de la Alba Iulia, că Guvernul va aproba prin memorandumuri două acorduri în Construcții și Educație. Acestea prevăd introducerea salariului minim brut lunar în domeniul construcțiilor de trei mii de lei „și alte măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru în acest sector”, a arătat Dăncilă. Constructorii vor avea parte de o taxare pe muncă mai redusă, de fapt.
La Educație, după ce ieri ministrul Andronescu a anunțat un spor de 10% pentru suprasolicitare și un alt spor de condiții vătămătoare azi premierul a declarat că „vor fi acordate două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală și materiale didactice, acordarea unei sume de până la cinci mii de euro pentru achiziția și modernizarea unei locuințe pentru personalul didactic din mediul rural.”
Se va acorda și o primă de instalare în cuantum de trei salarii medii brute pe economie pentru personalul didactic care se titularizează în mediul rural.” Cadrelor didactice cu o vechime de minimum 30 de ani li se acordă la pensionare șase salarii medii brute pe economie.”, a conchis Dăncilă.
Cadrele didactice sunt o categorie numeroasă și sindicatele din domeniu au arătat mari nemulțumiri ale membrilor, marea majoritate privind salarizarea și nu procesul de educație în sine. Guvernul nu a anunțat în schimb nici o mărire a bugetului furnizat pentru modernizarea învățământului din România, ci doar mărirea salariilor cadrelor didactice.
În domeniul construcțiilor, managerii se confruntă cu o crasă lipsă de personal și abia mai rezistă pe piață. Chiar în condițiile în care investițiile sunt la un minim istoric în România, la puținele investiții finanțate din județul Botoșani, la anunțurile de licitație făcute de primării sau de alte instituții județene nu s-a prezentat nimeni, chiar dacă unele licitații au fost repetate de șapte sau opt ori.
Premierul a mai anunțat subvenții pentru producătorii și exportatorii de materiale de construcţii, o firmă de stat care să cumpere produsele agroalimentare de la producători, conturi de economisire pentru copii, cu subvenții acordate de stat, creșterea de cinci ori a indemnizaţiilor acordate invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război de la 1 ianuarie 2019.
La toate astea se adauga creșterea salariilor la bugetari din ianuarie 2019 și creșterea pensiilor conform noii legi a pensiilor. Totul, pe fondul unei frânări a creșterii economice și a stopării oricărei investiții relevante în lucrările publice. Premierul asigură că există finanțare pentru toate aceste măsuri, fără să dea alte detalii.