Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că în mediul rural sunt aproximativ 700 de cabinete de medici de familie neocupate şi a spus că are în vedere o modalitate de a-i face pe medicii rezidenţi să stea în ţară un anumit număr de ani. „Ne gândim la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, finanţaţi direct din bugetul Ministerul Sănătăţii. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară pentru că, ştiţi foarte bine, în urma aplicării Legii salarizării salariile rezidenţilor au crescut considerabil”, a spus Pintea.
E a afirmat că anul acesta a fost suplimentat numărul de locuri la rezidenţiat pentru specialităţile deficitare – medicină de familie şi epidemiologie. „Eu cred că vocaţional s-au înscris doar şase, ceilalţi nu s-au înscris, decât au accesat la un loc, pentru că au avut medie mai mică, din cauza salariilor. Mărindu-se salariile mult la medicii specialişti, partea de medicină de familie a rămas oarecum în urmă, dar am precizat de nenumărate ori – vom încerca să facem un echilibru, va trebui să facem acest echilibru. Să nu uităm că au fost momente în care medicii de familie erau mult mai bine plătiţi decât un medic specialist, de exemplu”, a mai susţinut ministrul.
Luni, tot Sorina Pintea declara că numărul cererilor depuse de medici pentru a profesa în afara ţării a scăzut aproape la jumătate, potrivit unor date centralizate până în luna august, şi că a crescut numărul solicitărilor de a reveni în România.
Pe de altă parte, Sorina Pintea a vorbit despre intenţia ministerului pe care îl conduce de a organiza concursurile pentru posturile de medici la nivel naţional, astfel încât să existe o repartizare echitabilă pe întreg teritoriul ţării.