La Primăria Botoşani a fost lansat astăzi proiectul „Botoşani spune NU corupţiei”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă. Liderul proiectului este municipalitatea botoşăneană, parteneri fiind Universitatea „George Bacovia” Bacău şi Asociaţia „Institutul pentru Politici Publice”. Valoarea totală a proiectului este de 287.751 de lei, din care 242.198 lei finanţare de la Uniunea Europeană. Proiectul se va derula până în decembrie 2019 şi are drept scop prevenirea şi reducerea faptelor de corupţie la nivelul celor 140 de angajaţi ai Primăriei Botoşani.
Referindu-se la unul dintre rezultatele previzionate ale proiectului, respectiv elaborarea unui studiu diagnoză la nivelul instituţiei ce include percepţia populaţiei municipiului cu privire la fenomenul corupţiei în administraţia publică, viceprimarul Cosmin Andrei, a arătat că oamenii politici lucrează cu această percepţie. „Chiar dacă este o categorie mai blamată a societăţii această tagmă a politicienilor, ne interesează foarte mult percepţia, lucru care ar trebui să-i intereseze şi pe colegii mei. Îmi doresc să avem nişte rezultate cuantificabile, palpabile, să schimbăm această percepţie a populaţiei”, a spus viceprimarul.
Reprezentantul Universităţii din Bacău a salutat implementarea acestui proiect arătând că „înainte de a vedea autostrada pe Moldova, se va vedea autostrada zero corupţiei”.
Acest proiect este model de bună practică şi pentru alte primării din ţară.
„Sper să vă bucuraţi pentru că este spre binele şi spre sănătatea acestei instituţii faptul că IPP-ul este în acest proiect. Nu vom fi foarte comozi, în sensul în care noi nu am intrat în acest proiect, nici să bifăm, nici să aplaudăm, ci am venit acolo unde sunt lucruri de făcut”, a afirmat Violeta Alexandru, reprezentantul IPP-ului.
Rolul IPP-ul în acest proiect se referă la sprijinirea primăriei, prin realizarea unei diagnoze care are la bază o serie de interviuri şi discuţii aplicate cu funcţionarii şi şefii din primărie, o diagnoză despre stadiul procedurilor interne pentru identificarea timpurie a cazurilor care pot genera, degenera în situaţii de corupţie, conflict de interese, incompatibilitate.
Disponibilitatea IPP-ului de a se implica în acest proiect pleacă de la faptul că asociaţia lucrează şi cu alte primării şi consilii judeţene din ţară. Violeta Alexandru a arătat că recomandarea experţilor Comisiei Europene este aceea ca, în paralel cu întărirea instituţiilor de control, de anchetare şi verificare de la nivel naţional (ANI şi DNA), instituţiile trebuie să-şi pună la punct mecanisme pentru a şti care este situaţia, care sunt cele mai vulnerabile zone de unde pot apărea situaţii încadrabile în definiţia cazurilor de corupţie.