Mulți consumatori sunt îngrijorați că vor avea facturi mari la gaze iarna aceasta. Cei mai afectați sunt românii care folosesc centrale pe gaz sau care stau la casă. În lunile reci facturile cresc pentru că se consumă mai mult. Există un segment al populației pentru care Statul acordă compensații.
Ce fac însă românii care nu beneficiază de compensații, care plătesc mult pentru încălzire? Unii ar spune că fac economie sau că se îmbracă mai gros. Alții, care au salarii și pensii mici, probabil că se împrumută pentru a avea bani de încălzire și apoi încearcă să achite datoriile. Ei nu lasă centrala deschisă atunci când nu sunt acasă și folosesc termostate cu ajutorul cărora pot regla temperatura în casă.
Sunt români care știu cum să procedeze pentru a nu încălzi locuința mai mult decât trebuie. Ei încălzesc mai mult dormitorul sau camera în care stau frecvent. De exemplu în sufragerie mențin o temperatură de 18-20 grade Celsius. În dormitor pentru a avea un somn mai bun, pot încălzi cu ajutorul unui calorifer electric la temperatura de 22 grade Celsius.
Consumatorii casnici care nu sunt mulțumiți de furnizor pot schimba rețeaua de distribuție de gaze naturale mai ales dacă astfel consideră că vor avea anumite avantaje. Toate formalitățile sunt realizate de noul furnizor după semnarea contractului.
Dacă locuința nu este izolată bine, există riscul să apară pierderi de căldură. O izolare corectă ajută la menținerea căldurii și prevenirea mucegaiului sau a igrasiei în locuință.
Românii vor să facă economie la bani și în plus să păstreze și o atmosferă caldă, confortabilă în locuință. Dacă au o problemă cu izolarea locuinței, mai ales în cazul în care casa este veche, este mai greu să realizeze ceea ce își doresc. Păstrarea căldurii este dificilă atunci când izolația pereților nu este bună, sau când apartamentul este la ultimul etaj în bloc, iar tavanul insuficient izolat este rece.
Există câteva soluții pentru a putea face economie:
- Reglarea corectă a termostatului pentru ca centrala să funcționeze atunci când este necesar.
- În zilele cu soare, ferestrele trebuie să aibă perdelele trase pentru a lăsa lumina și căldura razelor de soare să intre în locuință. Seara perdele și draperiile trebuie închise pentru că au rolul de a izola de aerul rece. Ele pot împiedica căldura să se piardă din cameră.
- Cei care locuiesc la casă pot avea o sobă pe lemne sau un șemineu pentru încălzirea locuinței. Când șemineul nu este folosit este bine să se țină coșul de fum închis, deoarece astfel nu se va pierde căldura din casă.
- Menținerea ușilor de la camere închise poate ajuta la păstrarea căldurii.
- În fiecare zi camerele trebuie aerisite, pentru a intra aer curat și a evita crearea unui efect de seră.
- Folosirea de covoare groase în camere poate face spațiul respectiv mai cald. În plus este mai plăcut să calci cu tălpile picioarelor pe un covor moale decât pe parchetul din lemn sau pe gresia rece.
- Decizia de a investi din timp în izolarea termică este o idee bună. Astfel nu vor fi pierderi de căldură prin pereți, ferestre și tavane. Izolația adecvată poate reduce semnificativ pierderile de căldură și se poate economisi cu până la 80%. În plus scade și riscul de mucegai, umezeală, igrasie în casă.
Achiziționarea unei centrale termice economice este o bună afacere. Atunci când este vorba de a-ți încălzi locuința proprie și de a face economie, poți reuși doar dacă ai o centrală termică care consumă puțin. În plus centrala termică îți oferă și avantajul de a avea oricând apă caldă. Sunt români care au ales centrale termice economice și sunt mulțumiți de eficiența acestora.
Centralele racordate la gaz sunt cele mai folosite, în majoritatea locuințelor, la bloc. Cei care aleg o centrală termică electrică trebuie să se aștepte la un cost mai ridicat, dar și la avantajul că încălzesc rapid locuința. În general pentru a estima costurile de exploatare este necesar să se afle cât consumă centrala. Deci este recomandat să se facă o comparație între consumul unei centrale termice electrice și al unei centrale termice pe gaz.
Dacă îți faci o idee despre consumul lunar la energie, poți decide ce tip de centrală este bine să folosești. Din păcate, mulți consumatori se grăbesc atunci când aleg un model de centrală și constată că acel consum estimat este diferit de consumul real, dat fiind faptul că apar alți factori care duc la pierderile de căldură (ex. izolația insuficientă a locuinței).
(P)