Asociaţia „SCOOP” de la Şcoala Profesională de Cooperaţie, în parteneriat cu această unitate de învăţământ, a implementat proiectul „Unirea-n bucate”. Proiectul a fost derulat în perioada septembrie – noiembrie 2018 şi a avut ca scop creșterea gradului de informare și sensibilizare a tinerilor cu privire la importanța Marii Uniri.
Potrivit celor precizate de profesorul Mihaela Babiuc, s-a urmărit implicarea unui număr cât mai mare de tineri în activitățile proiectului, dezvoltarea capacităţii tinerilor de a cunoaşte şi înţelege istoria națională, obiceiurile şi tradiţiile românești, redescoperirea şi promovarea valorilor tradiţionale strămoşeşti, promovarea în comunitatea locală a activităților proiectului. Grupul ţintă a fost format din 80 de elevi din clasele IX-XI de la această şcoală, beneficiari fiind elevii şcolii, familiile acestora, comunitatea locală.
“Prin acest proiect ne-am propus să valorizăm tradiţiile şi obiceiurile poporului nostru în contextul actual socio-cultural. Tradiţiile noastre, moştenite din moşi-strămoşi, dorim să fie preluate şi transmise următoarelor generaţii, pentru a sădi în inimile tinerilor dragostea pentru frumos şi autentic. O piatră la temelia originii și identității poporului român este reprezentată de alimentația tradițională. Aceasta reprezintă o valoare inestimabilă atât la nivel local, cât şi zonal şi naţional”, a declarant Mihaela Babiuc.
Proiectul a inclus seminarul „100 de ani de la Unire”, cu invitaţi din România şi Republica Moldova şi o dezbatere cu privire la rolul maselor și al personalităţilor botoșănene în Unire. Elevii au realizat colaje, desene, simboluri dedicate Centenarului și Zilei Naționale. Au urmat vizite la Muzeul Judeţean, Muzeul de Etnografie şi Casa Memorială “Nicolae Iorga”. Redescoperirea şi promovarea valorilor tradiţionale româneşti, o altă activitate în proiect, a constant în cunoaşterea provinciilor istorice Moldova, Basarabia, Transilvania, Țara Româneasca, Dobrogea. Timp de două săptămâni, elevii au strâns informații despre portul, valorile, tradițiile și obiceiurile culinare specifice fiecărei regiuni.
Astăzi, la şcoală a fost organizată o expoziţie cu mâncare specifică celor cinci regiuni istorice, pregătită în Laboratorul gastronomic al Școlii Profesionale de Cooperație. Îmbrăcaţi în costume populare specifice celor cinci regiuni, elevii au pregătit şi au servit bucate tradiţionale colegilor, cadrelor didactice şi oaspeţilor, respectiv consilierul municipal Ştefan Mihai, membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii şi Silvia Codău, preşedintele Uniunii Judeţene a Cooperaţiei de Consum (UJCC).
Antoneta Molocea, directorul Şcolii Profesionale de Cooperaţie, a precizat că atât elevii, cât şi cadrele didactice s-au implicat cu entuziasm în acest proiect, dorind să arate că preţuiesc tradiţiile şi istoria acestui popor.