Liviu Axinte a fost reconfirmat astăzi în funcţia de preşedinte al Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI). Viorica Ocu a fost desemnată prin vot secretar executiv, vicepreşedinţi fiind aleşi Doina Fodor, Paul Ungureanu, Constantin Oboroceanu, iar ca membri în Biroul LSI Constantin Lohan şi Liviu Romanescu.
Conducerea LSI fost stabilită în cadrul Conferinţei judeţene a LSI, organizată la Complexul Rapsodia. Mandatul liderilor LSI este de cinci ani.
La conferinţă au participat George Adrian Purcaru, prim vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Giani Leonte, vicepreşedinte FSLI şi preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, alţi lideri ai sindicatelor din Moldova, Gabriel Hârtie, inspector şcolar general şi Silvia Diaconu, directorul Casei Corpului Didactic.
Gabriel Hârtie a arătat că atât şefii din educaţe, cât şi sindicaliştii sunt de aceeaşi parte a baricadei. „Lucrul cel mai important pe care eu îl consider în această relaţie interinstituţională e comunicarea. De când am preluat această funcţie, am fost deschis la dialog cu cele două sindicate, pentru că eu consider că această formă este cea mai corectă”, a declarat Gabriel Hârtie, adăugând că scopul comun este acela de a avea unităţi cu un proces instructiv educativ de calitate şi care să aibă efecte pozitive asupra elevilor.
George Adrian Purcaru a dat citire mesajului transmis de Simion Hancescu, preşedintele FSLI. În mesaj s-a arătat, printre altele, că, în An Centenar, poporul este dezbinat şi debusolat din cauza celor care conduc România. „Constat cu amărăciune că avem o clasă politică pusă pe un permanent scandal şi care, în loc să-şi dea mâna să facă proiecte benefice pentru ţară, se comportă diametral opus politicienilor care acum 100 de ani au contribuit fundamental la înfăptuirea Marii Uniri”, a mai transmis preşedintele FSLI.
În cadrul conferinţei s-a vorbit despre problemele generate de neacordarea a 6% din PIB pentru educaţie, legea salarizării, neacordarea dobânzilor la drepturile băneşti câştigate în instanţă, dar şi despre finanţarea de bază conform costului standard pe elev ce a dus la comasări de clase şi grupe de elşevi sau chiar la desfiinţarea unor şocli. Liviu Axinte a arătat, printre altele, că rezultatele activităţii sindicale ar fi altele dacă ar exista o singură federaţie în educaţie. „Poate atunci am fi o forţă cu adevărat. Noi sperăm că în perioada următoare se vor face paşi în această direcţie”, a concluzionat Liviu Axinte.