spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeCaleidoscopGrappa, băutura italienilor

Grappa, băutura italienilor

Este o băutură seducătoare care a urcat pe treptele sociale odată cu trecerea timpului.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Grappa este o băutură unică distilată care a apărut în Italia încă din Evul Mediu. Grappa a fost iniţial făcută în Bassano del Grappa, un oraş de aproximativ 40.000 de rezidenţi din Italia, regiunea de nord Veneto.

În mod tradiţional, este făcută din tescovină, seminţe de struguri, codiţe şi tulpini, rămase în urma procesului de vinificaţie. Ceea ce rezultă este un fel de coniac, al cărui gust şi tărie variază în funcţie de producător.

 

Băutura oamenilor săraci

 

În trecut, grappa era populară în rândul oamenilor săraci din Italia, fiind suficient de tare pentru a-i face pe aceştia să reziste în faţa iernii. Timp de generaţii, italienii au sorbit grappa după mese şi se spune despre ea că ajută în procesul de digestie. De asemenea, Grappa este utilizată şi drept remediu naturist împotriva durerii de dinţi şi a reumatismului.

În prezent, grappa este băută de toată lumea, indiferent de clasa socială. După ce a fost popular numai în Italia, gustul de Grappa este astăzi cunoscut în întreaga lume.

 

Cizelată de o femeie

 

Grappa a fost la început o băutură brută, dar nu deosebit de gustoasă. Ocazional, unii producători adaugă puţin sirop pentru a îndulci această băutură. Similar cu coniacul, grappa de astăzi are aproximativ 40%-45 % alcool.

Începând cu 1960 „caracterul” său a fost schimbat datorită eforturilor unei femei – Giannola Nonino. Distileria Nonino – din Percoto Italia – produce grappa din 1897. La începutul anilor ’70, ea a dezvoltat producţia de grappa dintr-un singur soi de strugure, diferit faţă de fabricarea uzuală, care uzita un amestec de soiuri de struguri. A urmărit să producă o băutură de calitate care să rivalizeze cu bine cunoscută „eaux-de-vie” din Franţa. A depus o muncă titanică, cu rezultate nesemnificative la început, dar în timp, eforturile sale au fost încununate de succes. Prima dată Distileria Nonino a utilizat în procesul de distilare must din struguri Picolit. Astăzi peste o duzină de soiuri de struguri sunt folosiţi pentru obţinerea de must single grappa, numit „monovitigno” grappa – un termen inventat de Giannola Nonino.

 

Grappa din fructe

 

În 1984 aceeaşi distilerie Nonino a obţinut aprobarea guvernului italian pentru a produce grappa şi din alte fructe. Dacă la început s-au folosit numai struguri, astăzi Grappa este produsă şi din alte fructe ca pere, cireşe, caise, piersici, zmeura… Căutând să scoată în evidenţă noile produse, Distileria Nonino este, de asemenea, responsabilă pentru buteliile elegante în care se vinde acum Grappa, înlocuind treptat recipientele vechi, gen sticle de medicamente.

Grappa se păstrează în locuri răcoroase, întunecate, ferite de lumină şi căldură pentru a-şi păstra proprietăţile mai mulţi ani, deşi odată cu trecerea timpului se pierde parfumul băuturii.

Tradiţional, grappa este servit rece, în pahare mici, ca şi digestiv.

În Italia, Grappa este adăugat în espresso, pentru a crea Caffe Corretto.

 

A cucerit lumea

 

Dacă la început Grappa era necunoscută în afara Italiei, astăzi Grappa este produsă peste tot în lume: Oregon (SUA), Australia, Africa de Sud. De exemplu, în Oregon se utilizează struguri Pinot Noir oferind variaţii unice şi savuroase pornind de la Grappa italiană. Totuşi, o grappa adevărată se obţine în Italia, San Marino sau în partea italiană a Elveţiei.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
-0.5 ° C
-0.4 °
-0.6 °
75 %
1.8kmh
26 %
Dum
2 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...