spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăHaos rutier la fiecare ninsoare

Haos rutier la fiecare ninsoare

Dezastruos. Aşa s-ar putea descrie într-un singur cuvânt modul în care s-a desfăşurat deszăpezirea pe drumurile din judeţ la prima ninsoare consistentă din acest sezon rece. Deşi oficial programul pentru sezonul rece a debutat pe 15 noiembrie, luni, la prima zăpadă, traficul auto a fost aproape paralizat. Şi asta din cauza modului extrem de prost în care a fost gestionată activitatea de deszăpezire. Paradoxal, cel mai afectate drumuri au fost şi cele mai circulate: Botoşani-Frumuşica (DE 58-DN28B), Botoşani-Suceava, (DE58 – DN29) şi Botoşani-Dorohoi (DN 29B).

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Drumuri deszăpezite odată la cinci ore

 

Dezastrul a fost întreţinut tocmai de cei care trebuiau să aibă grijă de drumuri, în speţă Secţia de Drumuri Naţionale (SDN) Botoşani, care în loc să solicite operatorului care a câştigat licitaţia pentru deszăpezire să trimită toate utilajele în teren, respectiv 24, la care se puteau adăuga cele trei ale SDN, s-a mulţumit să acţioneze doar cu 14 utilaje, însă şi aici sunt semne de întrebare. Cum fiecare sector de acţiune cuprinde o lungime de 30-40 de kilometri, maşinile de deszăpezit au trecut o dată la cinci ore.

Când i s-au cerut explicaţii pentru starea deplorabilă a drumurilor, Viorel Zacreţchi, şeful SDN a invocat că „atâtea utilaje i s-au pus la dispoziţie de către prestator”.

 

Amendă după un accident mortal

 

În schimb, şeful SDN a încercat să dea vina pe şoferii care ar fi plecat la drum fără să aibă maşinile echipate de iarnă. Că nu a fost aşa au arătat cei de la Poliţia Rutieră. Astfel, toate autocamioanele care erau trase pe dreapta erau echipate cu anvelope de iarnă, cu excepţia unuia din Republica Moldova.

La fel, Dacia implicată în accidentul mortal de la Zosin avea anvelope mixte. Prin urmare, ieri, poliţiştii rutieri i-au amendat pe cei de la drumuri cu 7.250 de lei. „Pentru neasigurarea corespunzătoare a mobilităţii pe patru drumuri naţionale de pe raza judeţului Botoşani”, a precizat Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

 

Abia se fac planuri pentru prevenirea unor situaţii similare

 

„Din punctul meu de vedere, domnul Zacreţchi nu a gestionat cum trebuie episodul de luni. Noi am vrut să verificăm în teren dacă au fost măcar cele 14 utilaje amintite de dumnealui, dar la ceea ce am văzut nu cred că au fost nici cele 14”, a spus Dan Şlincu. Din acest motiv, prefectul a decis ca la orice atenţionare de intemperii să fie activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor, structură din care fac parte reprezentanţi de la SDN, de la Drumuri Judeţene, Poliţie, Prefectură şi ISU.

Potrivit planului operativ de deszăpezire, SDN ar trebui să intervină prin cinci baze, cu trei utilaje şi un autogreder şi cu alte 24 de utilaje închiriate de la Transporturi Auto SA, necesarul de material antiderapant fiind de 147,57 tone de clorură de calciu şi 9.750,66 tone de sare, din care erau asigurate cam o treime, atât cât permite capacitatea de depozitare.

La rândul său, Ovidiu Laicu, directorul DRDP Iaşi, crede însă că nu s-a intervenit greşit. „Nu ştiu ce a spus domnul Zacreţchi. Era un cod galben de ninsori şi se impunea intervenţia cu jumătate din utilaje”, a spus Laicu, care a adăugat că prestatorul de servicii ar fi societatea Transporturi Auto, iar contractul de deszăpezire este multianual, fiind în al doilea an de execuţie.

 

„Noi suntem pregătiţi să acţionăm

 

Cătălin Gheorghian, directorul DJDP, a declarat că pe drumurile judeţene nu au fost blocaje şi nu sunt probleme. Pe unele sectoare de drumuri s-a intervenit toată noaptea. Potrivit oficialului, s-au folosit 150 de tone de material antiderapant, pentru deszăpezire fiind folosite nouă utilaje.

„S-a intervenit cu utilaje cu lamă şi cu material antiderapant. Dacă situaţia o va impune, zilele următoare vom suplimenta numărul utilajelor de pe străzi”, a declarat Cătălin Gheorghian, adăugând că firmele cu care are direcţia contract pe acest sezon rece au material antiderapant, însă vor achiziţiona cantităţi suplimentare, în funcţie de comenzile primite de la direcţie.

„Deszăpezirea s-a făcut bine, cu mici excepţii. Dat fiind avalanşa de zăpadă  care a venit, se mergea până la capătul drumului şi deja trebuia deszăpezit din nou. Nu toate utilajele au acţionat la timp pentru că aşa e la început când ai comanda de începere, în rest m-am bucurat că nu au fost evenimente deosebit de speciale care să atragă foarte tare atenţia”,  a declarat preşedintele CJ, Costică Macaleţi.

Contractul multianual pentru deszăpezire este încheiat anul trecut, pe o perioadă de patru ani, are o valoare totală de 34 de milioane de lei.

 

Probleme rezolvate parţial în municipiu

 

Ieri, problemele generate de ninsoare au fost rezolvate parţial în municipiul Botoşani, multe străzi fiind aduse „la negru”.

Viceprimarul Cosmin Andrei a verificat în noaptea de luni spre marţi dacă utilajele Urban Serv au ieşit în oraş. „Luni au fost probleme, însă situaţia s-a corectat în cursul zilei de astăzi (marţi n.r.). Avem principalele artere într-un stadiu acceptabil pentru circulaţia autovehiculelor. Pentru cetăţeni acţionăm în continuare pe trotuare”, a declarat Cosmin Andrei.

Potrivit acestuia, Urban Serv a primit ieri 25 de tone de sare, urmând că în zilele următoare să ajungă în depozit noi cantităţi, până la 500 de tone. „Nu vreau să caut vinovaţii pentru problemele de luni, important este că au fost rezolvate”, a concluzionat viceprimarul.

Urban Serv avea ieri în depozit 55 de tone de sare, 38 de tone de nisip, 20 de tone de clorură de calciu.

 

„Trebuie să facem treaba pentru care suntem plătiţi”

 

„În noapte de luni spre marţi am folosit aproximativ 20 de tone de material antiderapant, în principal sare. Nisip am folosit pe străzile neasfaltate, iar pe pietonale şi trotuarele pavelate s-a dat clorură de calciu. Într-o lună cu ninsori abundente, în funcţie şi de materialul folosit, factura la deszăpezire poate ajunge la 600.000 – 700.000 de lei”, a afirmat Simion Drelciuc, director general al Urban Serv. Pentru lucrările ce au fost făcute luni factura va fi emisă luna viitoare.

Oficialul a dat asigurări că va fi intensificată activitatea de monitorizare a muncitorilor implicaţi în activitatea de deszăpezire. „Le-am spus foarte apăsat că trebuie să facem treaba, pentru care suntem plătiţi cu conştiinţa unui bun gospodar”, a concluzionat Simion Drelciuc.

Muncitorii DSPSA au acţionat şi ieri pentru a îndepărta crengile rupte din cauza zăpezii, în mai multe zone.

 

Serie de accidente

 

În urma ninsorilor drumurile au fost împânzite de accidente. Un microbuz care circula pe ruta Cişmea – Răchiţi s-a răsturnat, ieri dimineaţă, la ieşire din Botoşani, spre Roma, într-o curbă la stânga. Şoferul a pierdut controlul volanului, iar microbuzul s-a răsturnat în şanţ. Din fericire nu au fost victime.

De asemenea un Ford a fost avariat după ce şoferul nu a reuşit să mai oprească la timp în momentul în care un Mercedes a frânat brusc în faţa lui în localitatea Răchiţi. Tot ieri o Dacia a fost avariată în partea din spate de un BMW care a derapat şi nu a mai putut fi controlat de şofer.

 

Utilaj de deszăpezire răsturnat

 

Zăpezii au căzut victime chiar şi drumarii. Astfel, un utilaj de deszăpezire s-a răsturnat, în noaptea de luni spre marţi, pe drumul dintre Săveni şi Manoleasa, în localitatea Aurel Vlaicu. Potrivit directorului SDN, în timp ce acţiona, utilajul s-a intersectat cu un autoturism care circula cu viteză din sens opus şi pentru a evita coliziunea, şoferul a încercat să tragă pe partea laterală, însă s-a răsturnat. Încidentul nu s-a soldat cu victime.

 

Probleme şi la nivel naţional

 

Pompierii, împreună cu echipele administratorilor drumurilor, au intervenit după ultima zăpadă, la nivel naţional, pentru deblocarea a 46 de autoturisme, microbuze şi autobuze, precum şi pentru deszăpezirea a două ambulanţe.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), pe fondul temperaturilor scăzute şi precipitaţiilor au fost afectate judeţele Buzău, Bacău, Botoşani, Constanţa, Covasna, Harghita, Iaşi, Neamţ, Vrancea, Tulcea şi municipiul Bucureşti. Majoritatea evenimentelor au constat în arbori doborâţi de vântul puternic, derapaje uşoare ale autovehiculelor în afara carosabilului, blocaje pentru perioade scurte de timp sau restricţii rutiere pe anumite sectoare de drum, pentru a fi deszăpezite.

În localităţile Scânteia şi Mădârjac din judeţul Iaşi, echipajele ISU au acţionat cu autospecialele pentru victime multiple pentru transportul la spital a cinci persoane cu afecţiuni şi a unei gravide.

Probleme de circulaţie s-au înregistrat în special în judeţele Moldovei, unde din cauza zăpezilor căzute, a neintervenţiei drumarilor la timp şi a şoferilor de TIR-uri care nu şi-au echipat maşinile s-au înregistrat blocaje în trafic în judeţele de zeci de minute în Iaşi, Suceava, Neamţ şi Bacău. De altfel, şi ieri circulaţia rutieră s-a desfăşurat în condiţii de iarnă în tot judeţul Neamţ, carosabilul fiind acoperit cu zăpadă frământată de până la doi centimetri.

 

Ninsorile revin în judeţ

 

Astăzi ninsorile vor continua la Botoşani, meteorologii anunţând precipitaţii ocazionale. Maxima va fi astăzi de -1C, în timp ce minima va fi de -5C. Mâine maxima se va menţine la nivelul celei din ziua precedentă, însă minima va ajunge până la -8°C.

Vineri temperatura maximă se va menţine la -1°C, iar minima va fi de -7C. Sâmbătă, pe fondul unui cer însorit maxima va fi aceeaşi ca în ziua precedentă, însă minima va fi de -4C.

 

– Redacţia

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...