Parlamentul European a votat marţi, cu 473 de voturi pentru şi 151 contra, 40 de abţineri, rezoluţia care amendează dur comportamentul guvernului şi parlamentului din România privind statul de drept. Textul este un rechizitoriu extrem la adresa puterii din România, în 12 puncte, şi arată că Parlamentul European „este profund preocupat de revizuirea legislaţiei judiciare şi penale din România”. Reacţia de la Bucureşti? „Vom ataca Rezoluţia la Curtea Europeană de Justiţie”. Asta deşi, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale a României, deciziile Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) sunt obligatorii şi trebuie implementate în legislaţia naţională. Grupul infracţional de la Bucureşti introduce aici o mistificare grosolană: raportul MCV se referă la acţiunile puterii, nu la populaţia României, nu la ţară în întregul ei. Adică „statul suntem noi, cine ne atacă pe noi – atacă statul”.
Ce a făcut regimul Dragnea din România este un dezastru pe toate planurile: politic, economic, educaţional, sanitar. Am ajuns să fim decuplaţi până şi de Bulgaria, veşnica lanternă roşie a UE, şi să fim subiectul celui mai aspru rechizitoriu al UE, priviţi cu milă şi dispreţ, aşa cum nici polonezii sau ungurii nu sunt, deşi se războiesc pe faţă cu unele reguli ale comunităţii europene. De ce? Pentru că vecinii noştri duc războaie ideologice, ceea ce este cu totul altceva, şi nu sunt conduşi şi reprezentaţi de bande de hoţi. Regimul penal, condus de infractorii Dragnea şi Vâlcov, secondaţi de fostul şi posibil viitorul inculpat Tăriceanu, a înstăpânit un regim cleptocrat, pro-penal şi pro-infractori, distrugând justiţia, democraţia şi statul de drept românesc. De aceea spun că, în felul în care îi somează, raportul MCV şi rezoluţia PE nu sunt împotriva României ci dimpotrivă, vin să apere dreptul românilor la demnitate, libertate şi egalitate în faţa legii.
Reacţia publică a uneia dintre uneltele grupului infracţional? Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a făcut gesturi obscene miercuri în plenul Parlamentului. După ce a vorbit de la microfonul central al camerei, el le-a arătat degetul mijlociu de la ambele mâini deputaţilor PNL şi USR. „Vom merge mai departe cu toată opoziţia pe care a arătat-o Comisia Europeană. Vrem să fim independenţi, vrem să decidem potrivit Constituţiei, nu potrivit presiunii pe care o pun unii sau alţii!” a spus Florin Iordache înainte de a face gesturile obscene. Independenţi faţă de legislaţia europeană, faţă de mecanismele ei de control, faţă de administrarea fondurilor europene înseamnă, traduse toate la un loc, un singur lucru: libertatea de a fura orice şi oricât din avuţia publică, fără teama de urmări penale şi fără vreo atingere la averile acumulate pe această cale.
Pe de altă parte, Tăriceanu – care mai are ceva urme de influenţă ale grupului european din care încă face parte (a fost ameninţat cu excluderea), respectiv ALDE – încearcă să fie mai rezervat. Liderul ALDE România a contrazis aproape imediat informaţiile scăpate controlat de PSD, conform cărora Guvernul ia în calcul să atace la Curtea de Justiţie a UE raportul MCV, făcut public marţi de Comisia Europeană. Tăriceanu a explicat că raportul nu poate fi atacat deoarece nu este un act juridic, dar că întregul mecanism ar putea fi contestat. Nici ungurii nu par să se simtă prea bine. Dincolo de interesele lor în România, ei sunt perfect conştienţi că, în cazul unei decuplări totale a ţării noastre de la exigenţele europene, ar pierde în câteva luni tot ce au câştigat în 29 ani. Hunor, după ce UDMR a votat alături de PSD-ALDE masacrarea Justiţiei: „orice observaţie din MCV trebuie luată în serios. Orice critică formulată de unii sau de alţii, cum şi noi formulăm critici la adresa unora sau altora, trebuie luată în serios, trebuie analizată, trebuie văzut cum mergem mai departe”. De unde se vede că politica „şantajul şi etajul”, practicată de UDMR de când a intrat pe scena politică românească, are două tăişuri şi poate duce, ca acum, la prăbuşirea întregului edificiu construit pe baze imorale.
Raportul MCV examinează şi justificările regimului Dragnea. Care incriminează obsesiv abuzurile „sistemice”, înfăptuite prin protocoale încheiate de mai toate instituţiile statului cu serviciile secrete. Perfect de acord, asemenea practici nedemocratice trebuie să înceteze, eram ţara cu unul dintre cele mai numeroase şi bine plătite corpuri de servicii secrete (pe cap de locuitor, nu în cifre absolute) din lume. Pe de altă parte, asemenea colaborări sunt esenţiale, potrivit raportului, în combaterea delictelor grave şi a terorismului. Cum pot fi ele salvate de recriminări abuzive, ştiut fiind că astfel de litigii nu sunt de competenţa UE? Prin măsuri „erga omnes” (pentru toţi oamenii). Este clar că abuzurile şi justiţia preferenţială trebuie să înceteze, dar asta nu se poate întâmpla doar în favoarea infractorilor, ci a tuturor cetăţenilor. Presa liberă de constrângeri, magistraţii care şi-au păstrat dreaptă coloana vertebrală şi sute de mii de români pe străzi, în ger şau arşiţă, au tot tras semnale de alarmă. Dar Europa înţelege abia acum că acesta nu este doar un eşec al României, ci al întregului construct european, vulnerabil la asemenea ascensiuni. Aşteptăm măsuri severe, nu doar declaraţii de îngrijorare, altfel ne întoarcem în ‘47. Sau suntem deja acolo?