Diabetul loveşte în tot mai mulţi botoşăneni. Sute de persoane au fost diagnosticate în acest an cu diabet zaharat, iar multe dintre aceste persoane sunt minori. În total, la nivelul Secției de Diabet Zaharat a Spitalului Județean sunt în evidență 15.000 de botoşăneni care suferă de această boală, iar peste 2000 de bolnavi sunt dependenţi de insulină.
Ioan Petrescu, medic primar în diabet și boli de nutriție din cadrul Spitalului Județean, a declarat că în ultima perioadă au fost diagnosticați tot mai mulți copii cu diabet, iar printre cei care s-au îmbolnăvit se numără copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Cel mai mic pacient cu diabet are 3 ani, iar cauzele principale ale bolii sunt stresul și alimentația nesănătoasă.
”Se consideră de către unii că diabetul este o adevărată epidemie globală în această etapă a civilizației noastre. În ultima perioadă sunt foarte mulți copii diagnosticați cu diabet și impactul psihologic asupra familiei și copilului este deosebit. Dacă nu vom avea suportul familiei, nu cred că vom reuși să facem față acestui val de complicații care îi pot prinde și pe ei. Creșterea cazurilor de diabet se datorează alimentației dezordonate, stresului. Înainte de 90, foarte puțini din mediul rural aveau diabet. Acum, datorită problemelor pe care le au, este o explozie de diabetici și în mediul rural. Eu o pun pe seama stresului, factorul de stres. Gândiți-vă la explozia industrializării, la faptul că unii au loc de muncă, alții nu, la faptul că în România pleacă multă lume în afară și rămân în țară rude, copii care sunt crescuți de bunici și care suferă. Avem cazuri de copii cu părinți plecați care fac diabet. Este o constatare”, a declarat medicul Ioan Petrescu.
Potrivit datelor statistice, anual se depistează în județul Botoșani aproximativ 1000 de cazuri noi de diabet, majoritatea diabet de tip II.
Potrivit medicilor, diabetul poate fi prevenit printr-o alimentație sănătoasă. ”Alimentele sunt cu multe E-uri, sunt toxice, iar lumea nu triază. Triază mai mult în funcție de preț decât de calitate. Mai este alimentația haotică. Nu țin cont de mesele principale, de gustări, începând cu copii foarte mici, pe care mamii îi hrănesc cu biscuți, ciocolată, sucuri, care de fapt le fac rău”, a menționat medicul Carmen Anca Galiano, de la Spitalul Județean. Declarațiile au fost făcute cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Diabetului.
Medicii chirurgi de la Spitalul Județean ”Mavromati” atrag atenția că la tot mai mulți bolnavi de diabet ajung să le fie amputate picioarele, din cauză că se prezintă foarte târziua la medic. Medicul primar Cristian Vicol, șeful Blocului Operator, a declarant că statisticile privind piciorul diabetic, una din cele mai temute boli ale diabetului, sunt îngrijorătoare.
Astfel, în ultimii cinci ani, de pe 1 ianuarie 2014 până pe august 2018, au fost 661 de cazuri de amputație membre inferioare la diabetici. Dacă în 2014 au fost 90 de cazuri, în 2015 -80, în 2016 s-a ajuns la 115 amputașii, în 2017 la 225, iar anul acesta au fost deja 150 cazuri de amputație.
Astfel de intervenții chirurgicale predomină la femei-i 55% și bărbași-45%. “Vin cazuri cu diabet la noi, cu problem la membrele inferioare. Diabetul afectează vasele de sânge mici și apare cangrena, necroza de țeusut. Când apatre lucrul acesta, trebuie neapărat amputat deasupra leziunii”, a spus Vicol.
Cei mai mulți pacienți sunt din mediul rural, cu vârstă înaintată, iar ca număr de spitalizare, dacă în 2014 au fost 321 zile de spitalizare s-a ajuns în 2017 la peste 1.100, ceea ce presupuen și costuri foarte mari din partea spitalului. ”Ca și concluzie, este necesară o echipă multidisciplinară: diabetolog, chirurg vascular, chirurg generalist, ortoped, chirurg plastician. Nu este specialitatea podologie, care să se ocupe exact de piciorul diabetic. În străinătate există această specialitate. Renmarcăm că mulți pacienți ajung în stare gravă, cu leziuni avansate”, a mai spus medicul chirurg.
Prevenirea acestei boli se face prin Inspecția zilnică a picioarele, spălarea acestora în fiecare seară și insistarea pe spațiul dintre degete. Folosirea de creme hidratante, purtarea șosetelor de bumbac., în special albe, tăierea unchiilor, evitarea de a merge cu picioarele desculțe sunt alte măsuri de prevenție.