Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a făcut gesturi obscene miercuri în plenul Parlamentului. După ce a vorbit de microfonul central al camerei, el le-a arătat degetul mijlociu de la ambele mâini deputaţilor PNL şi USR. Opoziţia l-a aplaudat ironic după acest gest.
„Vom merge mai departe cu toată opoziţia pe care a arătat-o Comisie Europeană! Vrem să fim independenţi, vrem să decidem potrivit Constituţiei, nu potrivit presiunii pe care o pun unii sau alţii!” a spus Florin Iordache înainte de a face gesturile obscene.
Întrebat ulterior de jurnalişti de ce a făcut gesturile obscene, Iordache a negat că ar fi făcut aşa ceva. „Vi s-a părut. E un punct de vedere. Cu mâinile ridicate, care e problema?”, s-a răţoit el la jurnalişti.
La insistenţele jurnaliştilor, care au dorit să-i prezinte imagini cu momentul despre care a fost întrebat, deputatul a replicat uşor iritat: „V-am răspuns, e un gest normal, am încheiat subiectul”.
Un gest adresat României
Dan Barna, preşedintele USR, crede că gestul lui Florin Iordache este adresat de fapt României, şi nu unei părţi din Parlament. „Nu a fost nicio surpriză, pentru că toată intervenţia anterioară acestui gest pe care domnul Iordache a avut-o în plenul Parlamentului era o intervenţie demnă de Nicolae Ceauşescu în cele mai negre momente ale sale. A susţinut că de fapt toată Uniunea Europeană şi România şi toate celelalte instituţii europene vor să se răzbune şi sunt împotriva României şi că ei, PSD-ul, vor continua ceea ce fac până la capăt «indiferent ce s-ar întâmpla», în ciuda tuturor şi a enumerat instituţiile europene. Şi în acest contex a fost şi gestul care nu era adresat doar unei părţi din Parlament, era adresat de fapt României. Este dovada supremă că vorbim de o gaşcă de penali care au confiscat statul român şi care ne tratează ca pe nişte acareturi proprii”, a declarat Dan Barna
Criticat de colegi, dar nu şi sancţionat
Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a declarat miercuri că gestul lui Florin Iordache făcut în plenul Camerei Deputaţilor este unul regretabil. „Nu judec cu două măsuri. Orice gest regretabil rămâne un gest regretabil, indiferent cine îl face. Este un gest regretabil, da”, a afirmat Suciu.
Întrebat dacă Iordache ar trebui sancţionat pentru acest comportament, Suciu a spus: „Asta rămâne să decidă Biroul Permanent sau să vedem dacă se face sesizare. Eu nu judec cu două măsuri”.
La rândul său, senatorul Paul Stănescu, vicepremier şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice susţine că Iordache „a făcut o mare greşeală”. „Din păcate, cred că a greşit Iordache când a făcut, pentru că nu se face, nu suntem la stadion, suntem totuşi Parlamentul României şi deputatul Iordache, vicepreşedinte al Camerei. Cred că a făcut o mare greşeală”, a afirmat Stănescu.
Florin Iordache, deputatul anti-justiţie
Pe 31 ianuarie 2017, aproape de miezul nopţii, Florin Iordache, la acea vreme ministru al Justiţiei, anunţa, bâlbâit şi expeditiv, adoptarea Ordonanţei 13, cel mai hulit act al anului trecut. La conferinţa de presă, Iordache i-a repezit pe jurnalişti cu celebra replică: „Altă întrebare!”.
Ulterior, sute de mii de români au ieşit în stradă şi au cerut abrogarea Ordonanţei 13, dar şi demisia lui Florin Iordache. În final, strada a câştigat. După o vreme, Iordache a fost recompensat de Liviu Dragnea cu funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi, în toamna anului trecut, a fost instalat în fruntea Comisiei parlamentare care s-a ocupat de modificarea legilor Justiţiei. Sin această poziţie a scos din nou zeci de mii de oameni în stradă, care i-au reproşat politizarea Justiţiei. „Ori există o foarte mare dezinformare, ori cei care protestează nu cunosc legile”, le-a transmis Iordache protestatarilor, în luna noiembrie. Din stradă, oamenii au răspuns: „Justiţie, nu corupţie” şi „PSD, ciuma roşie”.
Florin Iordache a făcut parte din grupul restrâns de parlamentari PSD care, în 2013, au plănuit să modifice peste noapte legi esenţiale din Justiţie, episod cunoscut sub numele de „Marţea Neagra”. USL a încercat să promoveze în urma cu cinci ani Legea amnistiei şi modificări la Codul Penal care urmau sa acorde super-imunitate demnitarilor şi baronilor locali. Premierul de atunci, Victor Ponta, a dat înapoi la presiunea societăţii civile.
Florin Iordache, la bază, este inginer, absolvind Facultatea de Mecanică din Craiova în 1985, iar comuniştii i-au dat repartiţie la fabrica de mobilă din Caracal. 17 ani mai târziu, în 2002, pe când devenise parlamentar PSD, Iordache a mai obţinut şi o diplomă de jurist, tot la Universitatea din Craiova. Ulterior, deputatul şi-a mai îndesat CV-ul cu „tradiţionalul” curs la Colegiul Naţional de Apărare, frecventat de majoritatea politicienilor, dar şi cu un doctorat în relaţii economice internaţionale la Bălţi, Republica Moldova, lucrare în care a copiat pasaje largi dintr-un interviu al fostului ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu.