Tâlharii care au semănat groaza în municipiul Botoşani în decembrie 2016, jefuind femei pe stradă,
continuă să adune condamnări. Vineri, Cătălin Constantin Aniţă, Ionuţ Mircea Iasciuc şi Petronel Dragoş Moroşanu, au fost condamnaţi definitiv de Curtea de Apel Suceava pentru o serie de tâlhării comise în municipiul Dorohoi, fapte care au precedat valul de atcuri din Botoşani. Astfel, Dragoş Petronel Moroşanu, în vârstă de 22 de ani, Cătălin Constantin Aniţă, în vârstă de 30 de ani, şi Ionuţ Mircea Iasciuc, în vârstă de 26 de ani, au primit câte o pedeapsă de cinci ani de închisoare, în cazul ultimilor doi adăugându-se şi resturile de pedeapsă neexecutate din condamnările anterioare. În plus, ei vor trebui să achite victimelor şi o serie de daune morale şi materiale care cumulează peste 4.000 de lei.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Dosarul, care a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, a scos la iveală cum au început jafurile şi ce anume i-a determinat să reacţioneze astfel. Eliberat din penitenciar în noiembrie 2016, Cătălin Constantin Aniţă a revenit în Dorohoi şi a început o relaţie cu sora lui Ionuţ Mircea Iasciuc, cel cu care avea să comită jafurile, din grupul de amici făcând parte şi Petronel Dragoş Moroşanu. Tinerii, care nu aveau nicio ocupaţie, se întâlneau zilnic în cartierul Plevna, frecventând sălile de pariuri şi cafe-barurile şi, pentru că nu aveau bani, ei s-au apucat de jefuit, ţinta fiind persoanele în vârstă, care locuiesc singure şi sunt consumatoare de alcool.
Astfel, pe 12 decembrie 2016, în jurul orelor 13, cei trei se aflau în faţa pieţii din cartierul Plevna din municipiul Dorohoi, moment în care l-au observat pe B.I., care a scos din buzunar mai multe bancnote, pentru a-şi achita o datorie. Când au văzut bancnotele şi au realizat că bărbatul este băut, aceştia l-au urmărit, iar când B.I. a intrat în scara blocului tinerii l-au atacat şi i-au furat cei 250 lei pe care îi mai avea în buzunar. Banii au fost cheltuiţi la un club de pariuri din zonă, iar spre seară cei trei s-au întâlnit din nou în faţa unui bar, unde au pus ochii pe un alt bărbat, A.D., procedând identic – l-au urmărit, iar când acesta a intrat în bloc l-au lovit şi i-au furat 7 lei şi un telefon mobil.
Nemulţumiţi de valoarea bunurilor furate, tâlharii au pus la cale alt jaf, ţinta fiind un alt bărbat, A.V., care locuia la circa 300 metri distanţă. Au mers la locuinţa acestuia, i-au bătut în uşă, iar când dorohoianul le-a deschis l-au lovit direct în faţă, l-au imobilizat în sufragerie, acoperindu-i faţa cu o perdea, după care i-au furat 50 lei, un telefon mobil, un card bancar şi o hârtie pe care era scris PIN-ul.
În urma plângerilor formulate de victime, jafurile au ajuns în atenţia poliţiştilor dorohoieni, care au dispus interceptarea telefoanelor furate. Procedurile au necesitat ceva timp, iar în acest interval tinerii au continuat atacurile în Botoşani, pe 14 şi 15 decembrie ei jefuind cinci femei, pe care le-au prădat după acelaşi tipar. Interesant este că interceptările i-au condus pe anchetatori spre Dragoş Petronel Moroşanu, iar pe 16 decembrie 2016 poliţiştii au obţinut un mandat de percheziţie domiciliară. Când au descins la locuinţa lui, anchetatorii au găsit cardul furat de la bătrân, iar tânărul i-a denunţat şi pe ceilalţi doi complici. Ionuţ Mircea Iasciuc şi Cătălin Constantin Aniţă au avut o presimţire şi au fugit în Suceava, unde au jefuit alte două femei.
Anchetele care au urmat la Dorohoi, Botoşani şi Suceava le-au adus tot atâtea condamnări, în toate dosarele tinerii primind pedepse cu închisoarea. Astfel, pentru faptele comise la Botoşani Moroşanu şi Aniţă au primit câte câte şapte ani de detenţie, iar Iasciuc opt ani de puşcărie. În schimb, pentru jafurile din Suceava, Ionuţ Mircea Iasciuc a fost condamnat la cinci ani şi patru luni de detenţie, iar Cătălin Constantin Aniţă la patru ani de închisoare. În schimb, pentru faptele din Dorohoi, cei trei au primit câte cinci ani de detenţie, în cazul lui Iasciuc şi Aniţă adăugându-se resturile din condamnările anterioare. În total, ar fi peste 50 de ani de puşcărie, dar tinerii au posibilitatea să ceară contopirea pedepselor. Asta pentru că, dacă nu o vor face, în momentul în care ar fi eliberaţi din penitenciar ei ar putea fi reîncerceraţi în serie. Între timp, Constantin Cătălin Aniţă a obţinut o contopire a pedepselor primite în dosarele de la Botoşani şi Suceava, instanţa hotărând că acesta ar avea de executat o pedeapsă rezultantă de nouă ani de închisoare.