Liviu Dragnea şi-a aflat ieri noul complet de cinci judecători. Magistraţii vor judeca apelul în dosarul Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) în care liderul PSD a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare.
În urma tragerii la sorţi, Completul 1 penal este format din: Rodica Cosma, Valentin Horia Şelaru, Simona Cristina Neniţă, Francisca Maria Vasile şi Ioana Alina Ilie. Supleanţi vor fi Tatiana Rog, Florentina Dragomir, Andrei Claudiu Rus, Luciana Mera şi Săndel Macavei. Acest complet are pe rol, printre altele, dosarul DGASPC Teleorman, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în prima instanţă la trei ani şi şase luni închisoare cu executare. La acest complet sunt dosarele în apel în care sunt judecaţi şi: Toni Greblă, Victor Ponta, Cristian Rizea ori Sebastian Ghiţă (dosarul în care sunt implicaţi şefi de parchete şi poliţie din Prahova).
„Sper să se sfârşească epopeea completurilor de cinci, deşi, sinceră să fiu, am dubii în legătură cu acest aspect”, a declarat Cristina Tarcea, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), după tragerea la sorţi.
De altfel, Liviu Dragnea a solicitat ieri ÎCCJ suspendarea procedurii de tragere la sorţi a noilor judecători din completurile de cinci magistraţi. Reprezentanţi ÎCCJ au declarat pentru Agerpres că solicitarea a fost depusă ieri dimineaţa. De asemenea, Dragnea a solicitat anularea hotărârii Colegiului de conducere de la Instanţa supremă, prin care s-a decis tragerea la sorţi a completurilor de cinci.
Tragerea la sorţi a fost făcută după o decizie a Curţii Constituţionale a României (CCR) asupra legii privind organizarea judiciară. CCR a dispus că Instanţa supremă trebuie să ia de îndată măsurile necesare pentru constituirea completurilor de cinci, în sensul desemnării prin tragere la sorţi a tuturor membrilor acestor completuri. Până la decizia CCR, erau traşi la sorţi doar patru judecători din aceste completuri, iar al cincilea era membru de drept, fiind, după caz, preşedintele sau vicepreşedintele Instanţei supreme, respectiv şeful Secţiei civile sau penale.
Cine sunt judecătorii din dosarul lui Dragnea
La prima vedere, Liviu Dragnea pare a nu fi avut noroc, judecătorii extraşi fiind unui foarte exigenţi.
Şefa completului este judecătoarea Rodica Cosma, care a luat de-a lungul timpului decizii în multe dosare importante şi a dat unele controversate, potrivit HotNews. Ea a decis eliberarea lui Radu Mazăre din arest şi anchetarea lui sub control judiciar, l-a achitat pe fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, alături de alţi doi judecători, şi a decis că Victor Ponta nu poate fi anchetat pentru presupusul plagiat din lucrarea sa de doctorat. A susţinut achitarea lui Gigi Becali în dosarul schimbului de terenuri cu MApN şi l-a condamnat în dosarul „Valiza”. De asemenea, a condamnat-o pe fond pe Monica Iacob Ridzi, a judecat unul din dosarele Zambaccian ale lui Adrian Năstase, însă nu a făcut parte din completul care a dat decizia definitivă, dar a decis condamnarea definitivă a fostului senator PSD Cătălin Voicu. Tot Rodica Cosma a redeschis ancheta în dosarul „Revoluţiei”.
Cristina Simona Neniţă a făcut parte şi din completul care judeca iniţial apelul lui Liviu Dragnea privind condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare. Cu toate acestea, G4Media scrie că s-ar afla sub influenţa liderului PSD prin intermediul Liei Savonea, fosta şefă a Curţii de apel Bucureşti (CAB) şi actual membru CSM. Neniţă este soţia avocatului Mihai Dinu, fostul apărător al senatorului PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupţie.
Ceilalţi trei judecători din completul liderului PSD s-ar afla în afara sferei de influenţă a Liei Savonea şi, implicit, a lui Liviu Dragnea.
Este vorba de judecătoarea care a decis redeschiderea unei părţi din dosarul Tel Drum, închis în 2013, Francisca Vasile. Dosarul a fost deschis doar pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi deocamdată pentru faza de „in rem” a urmăririi penale, adică sunt vizate faptele.
Ioana Ilie, de exemplu, a fost unul dintre judecătorii care l-au condamnat pe Adrian Năstase în 2012.
Nu în ultimul rând, judecătorul Valentin Horia Şelaru este fost procuror şi a avut funcţia de şef al secţiei urmărire penală şi criminalistică din Parchetul General în perioada când procuror general al României era Laura Codruţa Kövesi. Printre dosarele grele instrumentate de Şelaru se numără dosarul FNI, în care Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la închisoare.