Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de cinci judecători. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.
Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat la finalul şedinţei că Instanţa supremă a dat mai multe hotărâri începând cu 2014, potrivit cărora erau desemnaţi prin tragere la sorţi doar patru membri ai completelor de cinci. „Urmează ca Înalta Curte să ia de îndată măsurile necesare pentru constituirea completurilor de cinci, în sensul desemnării prin tragere la sorţi a tuturor membrilor acestor completuri”, a mai spus Dorneanu.
Astfel, va fi recreat și completul care judecă apelul la dosarul angajărilor fictive, în care președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanță la trei ani și şase luni de închisoare cu executare.
Mai mult, surse citate de G4Media.ro spun că toate procesele în curs aflate la completele de cinci de la ÎCCJ vor fi reluate, iar cei care au primit sentințe definitive de la Înalta Curte, începând cu anul 2014, le vor putea ataca dacă nu și-au consumat căile extraordinare de atac prevăzute de Codul de procedură penală.
Completurile de cinci judecători în materie penală de la Instanţa supremă au pe rol şi alte dosare importante, în care sunt judecaţi: liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, omul de afaceri Sebastian Ghiţă şi fostul judecător de la CCR Toni Greblă.
De altfel, preşedintele PSD a deschis la Curtea de Apel Bucureşti, în contencios, un proces împotriva Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în care a reclamat nelegalitatea constituirii completurilor.
Curtea Constituţională a fost sesizată pe 2 octombrie de către premierul Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.