Senatorul social-democrat Adrian Ţuţuianu şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu, au fost excluşi ieri din partid în urma unei decizii luate de Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că mai bine de două treimi dintre membrii CExN au votat pentru excluderea din partid a celor doi, liderul social-democraţilor afirmând că cei care au luat o astfel de decizie au fost supăraţi de conţinutul înregistrărilor cu Ţuţuianu apărute în presă, respectiv pentru faptul că Marian Neacşu nu şi-a mai îndeplinit rolul de secretar general al PSD.
Dragnea a explicat că după ultima şedinţă a CExN, când s-a votat să nu fie susţinută scrisoarea unor lideri ai PSD împotriva conducerii partidului, a fost luată o decizie ca toată lumea să activeze în sprijinul Guvernului şi al programului de guvernare. „Din păcate, ulterior au apărut unele înregistrări de la nişte şedinţe pe care le-a condus domnul Adrian Ţuţuianu şi am spus: «condamn cu toată fermitatea acest mod de a înregistra şedinţele interne de partid, ale oricărui partid», dar acele afirmaţii ale domnului Ţuţuianu au supărat cea mai mare parte dintre membrii de partid”, a declarat Dragnea după şedinţa CExN al PSD.Liderul social-democraţilor a menţionat că duminică a discutat mai multe ore cu majoritatea liderilor şi viceliderilor de organizaţii „şi toţi au fost foarte supăraţi că după acel CExN o parte dintre colegi au continuat să acţioneze împotriva partidului”.
Neacşu: „Motivaţii aiuritoare”
La finalul şedinţei, Marian Neacşu a anunţat că vor face contestaţie. „Bineînţeles că vom face o contestaţie, pentru că este o execuţie publică fără niciun sens. Nu ni s-a adus niciun fel de argument decât elucubraţii, afirmaţii fără niciun fel de temei, am devenit pe nepusă masă şi trădătorii partidului, şi oamenii care negociau pe ascuns cu altcineva. E foarte interesant cum am reuşit să trec dintr-o extremă în alta, în opinia altora”, a declarat Marian Neacşu, care susţine că la baza deciziei au stat nişte „motivaţii aiuritoare”.
Potrivit acestuia, nici el, nici semnatarii scrisorii anti-Dragnea nu au avut vreo intenţie să voteze împotriva Guvernului. „Noi am fost şi vom rămâne – nu vom mai rămâne – soldaţi credincioşi şi serioşi ai partidului. Nu o să luptăm împotriva partidului. Asta este o problemă (n.r. – excluderea) pe care o vom analiza noi şi colegii noştri, dacă vor mai fi alături de noi, şi vom lua deciziile corespunzătoare”, a arătat Marian Neacşu.
Ţuţuianu: PSD se îndreaptă într-o direcţie greşită
La rândul său, Adrian Ţuţuianu afirmă că acesta este un moment dificil, care era însă de anticipat, precizând că decizia privind excluderea sa a fost luată în ziua în care se împlinesc 20 de ani de când el a intrat în PSD – ca purtător de cuvânt în judeţul Dâmboviţa. „Iată că după 20 de ani s-au găsit nişte colegi să-mi spună că n-aş fi servit corespunzător interesele acestui partid… Cred că este o greşeală majoră şi cred că decizia de astăzi (n.r. – de ieri) nu face altceva decât să arate că în PSD este sancţionat delictul de opinie. Eu m-am exprimat în cadrul partidului cu privire la ceea ce am avut de reproşat şi conducerii partidului, şi Guvernului. N-am văzut decât, aşa, timid pe cineva să condamne faptul că un om este înregistrat în interiorul PSD şi acele discuţii care sunt, până la urmă, într-o structură de partid sunt aduse în piaţa publică de oameni care sunt interesaţi să strice lucrurile într-o organizaţie. În al doilea rând, nu mi-am propus niciodată să ascund anumite lucruri care nu merg”, a explicat senatorul PSD poziţia sa.
Ţuţuianu apreciază că PSD se îndreaptă într-o direcţie greşită. „Şi mai cred că un vot nu înseamnă neapărat că cei care au pierdut, cum suntem noi astăzi, nu au dreptate. Rămâne ca timpul să arate dacă noi am avut dreptate sau cei care au votat pentru excluderea noastră. Vom contesta – sunt căile statutare, comisie de etică, congres şi, potrivit CCR, în justiţie”, a adăugat Adrian Ţuţuianu.