Unul dintre cei mai cunoscuţi medici de familie din judeţul Botoşani a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, după instrumentarea unui caz care i-a uimit şi pe reprezentanţii Casei de Sănătate (CAS) Botoşani. Alături de acesta, vor fi trimişi în judecată şi firma pe care o administrează, dar şi un alt medic angajat la cabinetul medical.
Potrivit comunicatului emis de Parchet, medicul Romică Coşovanu, care deserveşte comuna Avrămeni, este cercetat pentru presupusa săvârşire a infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri şi fals intelectual, ambele în formă continuată. Societatea administrată de acesta, S.C. Redmedca Santex SRL este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri în formă continuată, în timp ce un alt medic, din municipiul Botoşani, este cercetat pentru complicitate la obţinere ilegală de fonduri şi fals intelectual, ambele în formă continuată.
Procurorii văd un prejudiciu uriaş
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 29 iunie-9 decembrie 2016, în calitate de medic de familie, Romică Coşovanu ar fi întocmit 12 facturi fiscale false, care atestau serviciile de bază şi serviciul de permanenţă la cabinetul din Adăşeni, neefectuate în fapt de către un medic din cadrul societăţii incriminate, fiind, astfel, decontate de la CAS Botoşani plăţi în cuantum de 161.009,48 de lei.
În aceeaşi perioadă, societatea comercială administrată de medic ar fi „folosit şi prezentat la Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani cele 12 facturi false pentru a primi aprobările necesare acordării finanţărilor din fonduri publice, cu titlu de decontări, încasând suma de 63.391,91 lei. De asemenea, în baza biletelor de trimitere şi a reţetelor compensate false, a decontat internări, servicii medicale clinice şi paraclinice şi reţete compensate în sumă de 72.370,11 lei”, se arată în comunicatul Parchetului.
Rezident acuzat că a folosit parafa altui medic
În acelaşi dosar, un alt medic, angajat ca rezident, cu activitate supravegheată în cadrul aceluiaşi cabinet, este acuzat că ar fi introdus în sistemul electronic al CAS Botoşani consultaţii care de fapt nu ar fi fost efectuate, întocmind astfel fals în documente medicale, cu numele şi parafa unui alt medic din cadrul aceleiaşi societăţi. Cu alte cuvinte, potrivit celor de la CAS, un medic, care nu avea drept de parafă, se folosea de parafa unui alt doctor, pentru a putea efectua servicii medicale şi a le deconta la Casa de Sănătate.
„Îmi asum această greşeală”
Medicul Romică Coşovanu şi-a recunoscut fapta şi a ţinut să precizeze că volumul foarte mare de muncă la nivelul cabinetului din Avrămeni a dus la crearea acestei situaţii. Astfel, în perioada iulie-decembrie 2016, în cabinetul medical din Adăşeni au fost angajaţi doi medici şi un asistent, fiind acordate consultaţii, eliberate reţete compensate şi bilete de trimitere pentru analize tuturor pacienţilor care au solicitat aceste servicii, şi nu numai acestora.
„În felul acesta s-a acordat asistenţă medicală într-o zonă deficitară din punct de vedere al existenţei medicilor de familie. Din decembrie şi până în prezent niciun alt medic de familie nu a mai activat în această comună, iar în prezent cabinetul este desfiinţat. Serviciile au fost acordate direct pacienţilor. Nu au fost solicitate la decontare servicii neefectuate”, a precizat medicul Romică Coşovanu.
Acesta spune că eroarea pe care şi-o asumă a constat în faptul că unul dintre medici nu s-a prezentat la serviciu în perioada incriminată de procurori, fiind înlocuit permanent de celălalt medic. „Această greşeală în activitatea curentă a fost considerată o gravă abatere de către organele de anchetă. Îmi asum această greşeală, societatea a achitat integral prejudiciul calculat, chiar dacă nu s-au încasat nici jumătate din aceste sume, diferenţa fiind reprezentată de reţete sau bilete de trimitere care au fost ridicate de pacienţi”, a mai precizat medicul Romică Coşovanu.
Reprezentanţii CAS aşteaptă hotărârea instanţei
Reprezentanţii CAS spun că nu au primit încă nici o hotărâre judecătorească cu privire la medicul din Avrămeni trimis în judecată, însă există riscul ca una dintre comunele cele mai vitregite să rămână fără doctor. „Conform normelor, în condiţiile în care instanţa confirmă o situaţie de obţinere de fonduri pe cale nelegală, în mod normal ar trebui să nu mai încheiem contract timp ce cinci ani. Se reziliază contractul, iar acel medic nu mai poate intra în relaţii contractuale timp de cinci ani. Nu am primit nici o hotărâre judecătorească deocamdată, dar în momentul în care vom afla, vom lua măsuri în consecinţă. Până nu se confirmă, nu putem face absolut nimic”, a menţionat Carmen Nicolau, preşedinte director general al CAS Botoşani.
De altfel, şi Parchetul menţionează că toţi inculpaţii se prevalează de prezumţia de nevinovăţie până la finalizarea procesului.