În contextul în care zeci de mii de botoşăneni îşi aşteaptă de luni bune taxele auto şi nu înţeleg de ce nu au intrat încă în posesia banilor sau când se va întâmpla fericitul eveniment, reprezentanţii Fiscului judeţean închid şi portiţa de comunicare pe care o aveau cu presa până acum.
La redacţia Monitorului de Botoşani se adresează săptămânal persoane ce doresc să afle informaţii despre data la care li se va restitui taxa de înmatriculare a autovehiculului, pentru că au aflat că numeroşi cunoscuţi de-ai lor au intrat deja pe lista de plată. Cei mai supăraţi sunt plătitorii ce au obţinut şi hotărâri judecătoreşti şi tot nu au ajuns să primească banii, deşi declaraţiile oficialilor susţineau că aceştia vor avea prioritate. Încercând să afle noi date despre stadiul plăţilor şi explicaţii privind unele speţe semnalate de cititori, reporterului Monitorului de Botoşani i s-a pus în faţă un ordin ministerial prin care li s-a cerut structurilor teritoriale ale ANAF să nu comunice presei decât informaţii avizate la Bucureşti.
Complicarea comunicării publice, ce maschează în fapt un refuz de informare a populaţiein vine pe fondul unor scandaluri majore la nivelul ministerului de finanţe privind resursele financiare ale ţării. Guvernul Dăncilă va trebui să acopere în ultimul trimestru al anului majorările salariale din sistemul bugetar şi să susţină şi eventuale noi majorări ale pensiilor şi ale salariului minim pe economie, aşa cum au fost anunţate de ministrul muncii. Insuficienţa resurselor ar putea duce, pe lângă îngheţarea oricăror investiţii ce s-a făcut deja în acest an, la blocarea altor plăţi aflate în derulare, printre acestea fiind şi restituirea taxelor auto. În schimb, însă, tot autorităţile centrale anunţă că din ianuarie 2019 ar putea fi introdusă o nouă taxă de poluare aplicabilă tuturor proprietarilor de autovehicule, indiferent dacă au primit sau nu banii daţi la înmatriculare pentru lupta împotriva poluării.
La Botoşani aproape 18.000 de persoane şi-au cerut taxele de înmatriculare a maşinilor înapoi, suma totală solicitată fiind de cca 41,6 milioane de lei. Până pe 3 septembrie fuseseră înapoiaţi 13,1 milioane de lei, deci aproape 32% din totalul cerut de proprietarii de autovehicule, însă nu se ştie ce plăţi s-au mai făcut în ultimile săptămâni.
Conform prevederilor legale în vigoare restituirea efectivă a sumelor ar trebui să se efectueze astfel:
„- taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018;
– timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.
Sumele stabilite de instanta judecatoreasca prin hotarare definitiva se restituie de catre organele competente astfel:
– taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante pentru autovehicule se restituie in termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018;
– timbrul de mediu pentru autovehicule se restituie in termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018.” (foto:reporterul.ro)